Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. En Fender på lite olika sätt.

Jag började spela elbas i min ungdom, vi startade i en kompis garage i mitten av 70-talet. Basspelandet följde mig sedan under ganska många år, men nu hänger de mest på väggen som prydnad. Ibland, liksom i kväll, tar jag dock ned någon av dem från väggen och plinkar lite. Intresset för musik och baslir har jag haft kvar i alla år, tänker på vilka hjälpmedel man har idag som inte fanns förr. Nu kan man gå in på YouTube och kolla precis hur någon gör, då lyssnade man på skivor eller kassettband och försökte efter bästa förmåga härma det man hörde.

Inlägget skall dock inte handla om min ”karriär” som elbasist utan om lite olika sätt at konvertera till svartvitt.

Ibland när jag vill ha mer ”stuns” i bilderna kan jag gå via en programvara som heter Aurora HDR (det finns en mängd andra HDR-program också för att göra samma sak) och göra en tone mapping för att lyfta fram detaljer och mellantonskontrast i bilden för att sedan använda den filen för konvertering till svartvitt i Silver efex. Det kan passa för en del bilder tycker jag.

I detta exempel är den ena bilden mer eller mindre rakt konverterad från den ursprungliga raw-filen, jag använde filmförinställningen för Ilford HP5+. I den andra bilden har jag först kört den genom Aurora HDR och sedan tagit in den filen för konvertering i Silver efex där jag använde förinställningen Film noir, jag minskade kornet en del och plockade bort skuggningen av sidorna.

Den ”mjukare” bilden stämmer givetvis bättre med hur det ser ut, men jag tycker att den ”hårdare” förmedlar en helt annan känsla och påminner mig mer om en lite pressad svartvit film i känsla och kontrast.

Det jag egentligen vill säga är att det finns så många olika sätt att bildbehandla och att konvertera där man knappast kan säga att det ena är mer rätt än det andra. Det beror helt på bild och vilket uttryck man söker vilken väg som är bäst att gå tycker jag. 

Inlagt 2024-03-26 02:45 | Läst 348 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag gillar musik, gärna hårdrock av den lite hårdare typen, men jag spelar inte något instrument. Men jag kan tycka att gitarrer och basar är vackra och din Fender är otroligt snygg. Den gör sig bäst i den andra bilden tycker jag.

Måste du göra dig av med den nu när vi gått med i Nato?
USA säger ju att det inte ska finnas någon amerikansk bas i Sverige (sorry 🙃😂).
//Anders
Svar från alf109 2024-03-26 09:54
Tack ska du ha Anders.
Den om NATO var bra, hehehe 🤣
/Affe
Kul att du håller på och spelar lite..Intresset för musik startar tidigt och sitter ofta kvar likadant med fotografi. Keep Swinging! / Bengt.
Svar från alf109 2024-03-27 19:16
Tack ska du ha Bengt!
/Affe