Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Jag gillar det grafiska och färg är för svårt för mig

Jag föredrar det svartvita som regel. Det beror på att det är enklare att renodla en bild grafiskt i svartvitt. Dessutom tycker jag ofta att färgen, i och med att den är ett så starkt visuellt uttryck i sig själv, lätt tar över innehållet i bilden.

Vid dokumentärfotografi till exempel blir färgen extra svår att hantera tycker jag. Det finns dem som är duktiga på färg, men för mig blir det för svårt. Som sagt jag gillar det grafiska och tycker ganska sällan att färgen tillför något i det dokumentära, även om det finns undantag givetvis.

Om jag fotar digitalt så plåtar jag alltid i färg och raw däremot, en del verkar ha missat den prylen; men det är färginformationen man använder när man konverterar till svartvitt för att få gråskalor och mellantonskontrast att se ut som man vill.

Jag hajar inte riktigt varför man plåtar jpg och överlåter så viktiga komponenter i bildbehandlingen till kamerafabrikanternas ingenjörer i stället för att bestämma själv? Dessutom kan man ju styra detta individuellt för varje bild och hur många gånger som helst på lite olika sätt.

Med dagens program som Lightroom och liknande är det ju inte svårare att jobba med raw-filer? Hårddiskar är ju inte heller speciellt dyra idag. Nu får alla göra som de själva vill givetvis, men det kan bli lite krystat om någon klagar över att de inte får sina svartvita bilder som de vill ha dem och det visar sig att de plåtar svartvitt jpg. Blir lite som om man skulle klaga på att de analoga kopiorna blir för mjuka och samtidigt envisades med att köra med låg kontrast vid kopieringen eller tvärt om. 

Inlagt 2015-01-14 03:44 | Läst 971 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Affe För mig känns det tvärt om. Jag tycker det är väldigt svårt med svartvitt.Visst testar jag ibland. Men färg är nog min grej ändå. Jag tycker svartvitt ibland överdramatiserar bilden. Jag vill försöka berätta i färg men ändå
att budskapet går igenom det ibland pråliga.
.Intressant inlägg Affe. Dina svartvita bilder vittnar verkligen om kunskap. Har just nu lagt in en bild som jag tog på Västerlånggatan in i en konst glasutställning där konstnären stod och väntade på sina kunder där färgen känns nödvändigt för mig. Ha det bra Bengt PS. väldigt snygg bild.
Svar från alf109 2015-01-14 21:13
Vanan och hur man vill plåta spelar nog in mer än något annat.
Har du kollat in en av mina färgfavoriter: Saul Leiter?
-affe
Väldigt personligt det där antar jag och för mig känns det mer naturligt med färgen även om det svartvita är fint. Tycker det är bra med lite olika så blir det både och att titta på. Helt klart behärskar du det svartvita väldigt bra Affe!
Svar från alf109 2015-01-14 21:14
Tack ska du ha Dan, den egna smaken är nog det som är mest avgörande egentligen. :)
-affe
Jag håller med om att färg är svårt när det kommer till dokumentär-, och speciellt gatufotografi. Det blir lätt att tappa kontrollen över färgen. De märks bland annat på hur många som gör sina gatubilder till svartvitt för att rädda dem. Har man inte kontroll över färgen kan den bli störande.

Men svartvitt är också en konst. Bra svartvita bilder kräver också en medvetenhet. Och för att få till svartvita bilder "med känsla" krävs en del träning och ett bra öga. Det är tydligt att du jobbat upp denna förmåga.
Svar från alf109 2015-01-14 21:16
Tack ska du ha Magnus.
För mig blir det för mycket att hålla reda på med färg. ;)
Jag tycker också att plåta färg funkar bättre om man använder färgen aktivt, som Haas eller Leiter till exempel.
-affe
Det är svårt att inte hålla med dig här Alf.
Det enda jag vill säga är att om dokumentärer är förmodligen också en fråga om vad man vill dokumentera?
Jag försöker dokumentera vetaranbiler, även till en bil tidningen och här finns färger så absolut nödvändiga. Detta betyder inte att jag mellan gör andra versioner av samma bilder. Du förstår?
Många vänliga hälsningar från Erik / DK
PS: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/361210/2951020.htm
Svar från alf109 2015-01-14 21:17
Tack ska du ha Erik, och som du säger: ibland är färgen ett måste.
-affe