Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Det surrealistiska nattljuset

Motiven blir ganska annorlunda på natten. Ljus och skuggor kan skapa spännande motiv av sådant som skulle förefalla banalt i dagsljus. Jag tycker också att det är detta ”nattseende” man måste öva upp lite om det skall bli något.

Det går inte (alltid) att se och välja motiv på samma sätt som i dagsljus, det som blir bra i dagsljus behöver inte fungera på natten och tvärt om.

Ibland behöver man också ha en idé om vad man vill åstadkomma, som med den här bilden till exempel som skulle bli väldigt intetsägande i dagsljus.

Inlagt 2015-03-31 00:36 | Läst 1253 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det som är märkligt och som känns påtagligt är tystnaden i dina bilder. Jag kom på mig själv att jag snudd på viskar , när jag samtidigt kollar bilden och pratar med Ingrid.Jag har väl nämnt det här tidigare , med gör det gärna igen.
/ Bengt
.
Svar från alf109 2015-03-31 15:32
Tack ska du ha Bengt.
Man viskar på helt enkelt. :)
-affe
Gillar bilden. Den är fysisk på något märkligt sätt, lite som Anders Petersens bilder. Möjligen att den spicker lite väl mot högdagrarna för min smak.
Svar från alf109 2015-03-31 15:35
Tack ska du ha Magnus.
Nu har jag lagt upp en som inte spricker (tror jag).
Lite knepigt just detta med skannade bilder och ganska hög kontrast i kombination med grovt korn. Det blir lätt att det "spricker" när man gör dem för skärm även fast högdagrarna var långt ifrån klippning i histogrammet. Man får också passa sig för att skärpa för mycket i de lägena.
Hur som helst har jag gjort den lite mjukare och dragit ned högdagrarna något.
-affe
froderberg 2015-04-01 00:09
Nu såg det bättre ut. :)

Det går att ställa in skärpningen så att högdagrarna skonas. I "smart skärpa" finns reglage för det.

http://sfoto.se/teknik/programvaror/grundskarpning-i-camera-rawlightroom
http://sfoto.se/teknik/programvaror/skarpning
Svar från alf109 2015-04-01 15:37
Tack ska du ha Magnus.
Jag har läst en del om skärpning tidigare, men är lite lat ibland.
Skall fördjupa mig i artiklarna i lugn och ro, för helt klart finns mycket att lära om detta.
-affe
Ps. en sak som gör det lite knepigt på ett annat sätt är att jag numera sitter med en retinaskärm så jag måste titta i 200% i ps för att det ungefär skall motsvara vad man ser på webben och då blir det extra knepigt att få till skärpan rätt. Skall kolla om det finns någon inställning i ps (det gör det säkert) så att det går att titta på bilden i "normal" upplösning.