Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Storrensning av vindsförådet

I dag var det gårdsstädning och då har vi möjlighet att ställa ut allt skräp som vi vill ha bortkört. Denna gång måste det slagits någon sorts rekord, det framgår inte riktigt av bilden, men herre jösses vad mycket prylar som kastades bort.

Jag gjorde själv en storrensning av vindsförådet som jag inte tömt sedan jag flyttade hit 87, det blev en hel del bråte, mest böcker. Det som förvånar mest är hur många nästan nya köksinredningar som slängs, det verkar ligga i tiden att man byter ut dessa när man köper lägenhet oavsett skicket på de som redan sitter där.

Och eftersom genomströmningen är ganska stor skulle jag tippa på att livslängden på många köksinredningar är max ett par tre år. Ett vansinnigt slöseri tycker jag, men var och en får ju göra som de vill. Men för en annan som är uppvuxen i brytpunkten mellan att man skulle ta hand om och sköta sina prylar till dagens slit och släng kan det förefalla en smula underligt hur man hivar iväg nästan sprillans nya prylar bara för att man vill ha ännu nyare?

Jaja, det får väl hjulen att snurra antar jag och det är ju inte bara bra utan direkt nödvändigt i det system vi lever i.

Inlagt 2013-04-22 00:03 | Läst 1712 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det är inte helt ovanligt att folk renoverar köket helt innan de säljer sin bostad, och det första de nya ägarna gör är att bygga om köket igen. Förhoppningsvis går prylarna inte på tippen då, utan säljs på Blocket eller nåt, men man kan ju undra varför det ska stylas och renoveras så mycket innan försäljning.
Svar från alf109 2013-04-22 00:26
Håller med, det gjordes faktiskt en undersökning som visade att man i stort sett inte fick något extra för att ställa lägenheten i toppskick innan man sålde, de flesta vill ändå göra om efter eget huvud och då åker det mesta ut i alla fall. :)
-affe
Gällande köksinredningar och möbler skulle man kanske delvis kunna skylla på alla ombyggnads- och restylingprogram på tv.
Om bilden visar resterna från er rensning så skulle jag vilja säga att det var en hel del prylar, vart kör de allt och vad händer med sakerna?
Svar från alf109 2013-04-22 01:38
Jo det bor en liten Martin Timell i ganska många idag. Prylarna fraktas bort till sopen skulle jag tro. Det är en firma som kommer och hämtar allt och de brukar köra runt med en bobcat så jag tror att återvinningen ligger nära noll. :)
-affe
Hej Affe dystert, med dessa trendrenoveringar.Detsamma gäller också folk som köper gamla torp. Man letar efter något genuint torp, sen river man praktiskt taget ut inredningen, o moderniserar med stålborstade kök osv.
Efter byte till treglasfönster, sätter upp något av de gamla fönstren på väggen , med spegelglas. Hjälp!
/ Bengt
Svar från alf109 2013-04-22 17:02
Jo, alla skall sätta sin prägel, vilket ofta innebär att man gör som alla andra. ;)
-affe
Man kan kalla det befriande/bert
Svar från alf109 2013-04-22 17:03
Jo visst.
-affe
Mitt kök kommer definitivt inte att bytas var tredje år. Det är ju inte klokt faktiskt..... det finns väl bättre sätt att använda pengarna till, för kök är ju inte gratis precis.
Ha en fin dag!
Svar från alf109 2013-04-22 17:04
Tack ska du ha Heléne. Mitt kök står sig i alla fall fint, original sånär på kyl/frys och spis. :)
-affe
Hmmmm, är det så galet att folk byter typ kök vart trejdje år? Jag har svårt att tänka mig det. Men skulle det vara så, så är jag fantastiskt duktig och sparsam... :) Däremot, så tror jag att om någon köper en ny lägenhet/hus, så vill man kanske sätta sin egen prägel på det och då... Men men.... skönt att röja ibland.
Ha det gott! //Peter
Svar från alf109 2013-04-22 17:06
Livslängden på köken har med genomströmningstiden i lägenheterna att göra. Här flyttar folk ofta eftersom det är mindre lägenheter och när någon ny flyttar in brukar det göras om och då ryker köket allt som oftast även fast det är i det närmaste nytt.
-affe
Anders F. Eriksson 2013-04-22 21:19
Jag tror det gäller också i större lägenheter att folk gör om när de flyttar in. När man ändå lånar ett par miljoner till lägenheten kan man lika gärna ta lite till och renovera vare sig det behövs eller inte ...
Peter-L 2013-04-22 21:22
Det tror i sig jag också. Men jag tror som Alf skriver att i mindre lägenheter snurrar det snabbare. Yngre människor flyttar in/ut pga jobb, flyttar samman till större etc... Det finns säkert en större rörlighet. //P
Jag tycker det är intressant när kända inredare som Simon och Thomas går ut och säger "Stopp, hemmet är ingen modepryl. Inred efter din livsstil - då håller det i 20 år"
Svar från alf109 2013-04-22 17:11
Detta med inredning är ju en ganska ny företeelse som det funkar idag. Förr kanske man tapetserade och målade lite, nu är det ofta byte av inredningar, golv, rivande av väggar osv. Men som jag skriver handlar det nog en hel del om att många vill sätta sin egen prägel på lägenheten och eftersom det flyttas in och ut med ganska hög frekvens så blir det en hel del. Ärligt talat känns det lite som att bo i en konstant byggarbetsplats eftersom det alltid är någon som håller på att göra om.
-affe
Du kanske skulle göra en insats till nästa år och vidtala Myrorna om hämtning? Om alla (eller åtminstone några) ställer det som kan återanvändas i en separat hög så kommer de säkert med en lastbil och plockar upp det. Alltid ger det väl någon krona till dem som behöver.

Tror att många har lite dåligt samvete för att slänga, men inte orkar köra iväg det till någon insamling. Har man inte egen bil blir det för jobbigt. Sen finns det ju de som hellre slår sönder grejorna än att någon annan skall få använda dem, men de är nog hopplösa fall...
Svar från alf109 2013-04-23 23:49
Tyvärr är det nog ganska svårt att fixa, det bor så många på gården och man känner ganska få.
-affe