Ännu en blogg: Ni som fotar GF med Fujifilm X-E2 ...

... vilken EVF-inställning använder ni?

Jag behöver lite tips och råd hur jag blir vän med sökaren. Använder ni LCD eller sökaren och i så fall med eller utan ögonsensor? Vad har ni för erfarenheter?

Ögonsensorn är väldigt långsam tycker jag. Kanske en sekund innan den kommer igång. Är det så även hos er eller är det fel på mitt exemplar?

När EVF-sökaren väl kommer igång tar det i väldigt ljusa kontrastrika förhållanden ytterligare 1--2 sekunder innan den balanserar. Bilden i sökaren är först jätteljus och mörknar ner sen. Även det normalt?

Med andra ord så tar det 3 sekunder från att ha sett ett motiv på en solig gata till att ha kameran i anslag.

Man kan ju också använda LCD:n. Men då drar det på batterierna (ok, det går att lösa) och inte funkar så bra i starkt ljus heller (vilket inte går att lösa).

Måste jag bara vänja mig vid tanken att det här är en regn-, inomhus- och vinterkamera? ISO-egenskaperna är ju bra ...  :)

Eller finns det något knep? Nu har jag haft kameran i aktivt bruk i två månader. Jag är lika klok eller dum som i början ang. detta problem.

För bilden nedan var det inga problem. Inga starka kontraster, långsamma motiv.

(Förresten så är bilden tagen mitt i stan. Bakom mig går en traffikerad väg medan de lugnt plockar sina björnbär. Men efter diskussionerna i GF-poolen om bildernas lukt vågar jag inte lägga upp bilden där. Jag antar den luktar björnbär.)

.

Det vore roligt att få ta del av era erfarenheter. Hur gör ni med eran X-E2?

Inlagt 2014-09-07 08:07 | Läst 2260 ggr. | Permalink
hej Katja!jag andväner bara evf sökaren nar jag plåtar,den är instäld på -1ev(längst ner till höger i Q-menyn) auto iso 100-6400 dynamiskt omf i autoläge och jpg(den fixar det på ett galant sätt)har min x-e1 ute i alla väder(skyddar den något om det regnar.lycka till med en underbar kamera.ps det finns en fujjisida på fejjan.https://www.facebook.com/groups/fujixfotografi/
Svar från gatosi 2014-09-07 11:33
Det verkar som att auto iso är en bra strategi om man bara använder EVF. Gör jag aldrig på min D90. Jag fär väl ha en vana per kamera. ;)
Hejsan.

Nu vet jag inte om det kommer att göra någon skillnad i tid på reaktionsförmågan på EVF:n , men efter att jag installerade firmware 2.10 på min x-e2.a så är EVF:n avsevärt snabbare när jag panorerar med kameran både i bra ljus och då det är riktigt mörkt.
Kan inte säga att min ögonsensor är långsam då den kopplar över till EVF innan jag hunnit att nå EVF:n med mitt öga.
Hej Katja, som Tommi är inne på så skulle jag rekommendera att installera senaste firmware på kameran (och objektivet med när du ändå håller på). Det gjorde stor skillnad för mig iallafall. Sökaren är mycket snabbare nu och jag har inga problem med min kamera, den är perfekt för mig!

Titta här: http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/xe2/

Lite tilläggsinformation är att jag fotar i raw, auto-iso (oftast) mellan 200-1600, slutare 1/500, svart-vitt (för då syns var fokus ligger mycket bättre om man fokuserar manuellt, ändras till färg igen automatiskt vid import till datorn om man fotar i raw-format).

Och till sist: jag använder bara EVF:en när jag fotar och displayen till info-visning och menyer.

Lycka till!
Svar från gatosi 2014-09-07 11:36
Tack Tommi och Jimmy!
Det ska jag definitivt kolla upp! Har aldrig installerat någon firmware på någon kamera. Får se hur jag bär mig åt. Återkommer eventuellt med SOS-rop. ;)
Det lutar mot att bara använda EVF. Om det bara inte var så krångligt att byta från det läget till LCD! Man måste ju glo i sökaren medan man byter inställning. Önskar att det fanns en knapp. Om den finns så står det inget om det i manualen.
jrmk 2014-09-07 12:35
När du har LCD:n aktiverad, tryck bara på "Disp/Back" knappen längst ner till höger så kan du växla lägen enkelt. Jag har min som sagt på infovisning då jag tänker att det läget drar minst ström, medan jag fortfarande kan se lite bra information och använda menyerna osv.
Hej Katja Jag känner till problemet att när kameran är i viloläge tar det lite tid innan rätt exponering infinner sig. Jag gör så att jag då och då kort trycker ner halva avtrycket, och därmed är kameran beredd och du slipper det ljusa som går mot mot den rätta exponeringen. känns tryggare. om ett motiv snabbt dyker upp. Jag undviker viloläget så att säga ( Ställt på fem minuter.). Jo visst drar kameran mer batteri. Men hellre bära på två extra batterier fulladdade en missa någon bra bild . Det har blivit en vana för mig .Jag petar till avtrycket och känner att af surrar till då vet jag att kameran är beredd. Köp några extrabatterier, finns bra piratbatterier som inte är lika dyra. PS Jag använder enbart sökaren och avstängd skärm,Sökaren är ju så pass bra att man kan kontrollera den tagna bilden i sökaren
Lycka till. Förövrigt tycker jag dina bilder med kameran ser riktigt bra ut

Bengt
Svar från gatosi 2014-09-07 11:41
Tack för dina praktiska tips, Bengt!
Och så blir jag ju också glad för berömmet av bilderna som jag ändå åstadkom. Men om du bara visste hur många bilder jag missade. I Bryssel var det för det mesta regnigt så LCD:n funkade. Då blev det ett antal skapliga bilder. Fler än jag trodde. Men i ärlighetens namn få där jag klappar mig själv på axlarna. Eller så har jag blivit för självkritisk.
Inställningen för viloläget ska absolut testas!
bassa 2014-09-07 16:07
Hej igen Framför allt att du då och då aktiverar kameran med ett lätt tryck på avtryckaren då och då. >På så vis jobbar bländaren och tid automatiskt.
/ Bengt
Svar från gatosi 2014-09-07 20:23
Exakt sådana tips var jag ute efter. Tack Bengt! Ska återkomma och berätta hur det går.
Så, nu uppdaterade jag!
Har inte testat ordentligt än men inga konstiga ljusskiftningar i sökaren längre efter fokuseringen, så vitt jag kan se. Jag får testa ordentligt i solljus. Däremot tycker jag att ögonsensorn fortfarande är lite fördröjd. Får se om den är snabb nog från och med nu.
Att ha LCD:n i infoläge var ett toppen tips! Ännu bättre hade ju varit att kunna ha EVF utan ögonsensor och info-LCD samtidigt. Men det verkar definitivt inte gå.
Tack till alla som tog sig tid att hjälpa mig med det här!
Ha det gott!