Fotorelaterade betraktelser

Neist Point

Det är som om naturen skulpterat denna klippudde med en avsikt – här ska en fyr placeras, ett vitt torn som vakar mot det väldiga havet i nattens mörker.

Och det är nästan som om denna byggnad har placerats här lika mycket för fotografer som för sjöfarare. Fyren vid Neist Point hör till Skottlands, ja förmodligen världens mest fotograferade fyrar.

Trots det medger platsen många olika bildlösningar. Jag väljer vidvinkel och ett utsnitt som inrymmer både land och vatten, för att få med den kombination av blå toner och gyllene ljus som ger vyn dess karaktär denna kväll.

På en känd och fotogenisk plats som denna kan man inte räkna med att få vara ensam. Men så fort solen gått ner under horisonten ger sig alla av – stativfotografer såväl som selfiefolket – utom vårt lilla sällskap.

Fyren är inte längre intressant men långt borta lever ännu ljuset som en visuell efterklang i moln och regnskyar. Neist Point har förvandlats från grandios oljemålning till akvarellens drömska karaktär.

Tidigare inlägg från Skottlandsresan: Elgol, Loch Coruisk, Sligachan, Fairy Pools, Talisker Bay, Old Man of Storr och Quiraing.

Inlagt 2016-12-12 18:01 | Läst 8636 ggr. | Permalink
Mycket fint fotat! Både kalla och varma toner i första bilden. Det blir snyggt ihop med en jättebra komposition.
Hälsningar, BJarne
Svar från Billingen 2016-12-12 21:33
Tack Bjarne, glädjande att du uppskattar bilden!
Mycket fina bilder! Favorit i dag ettan.
Svar från Billingen 2016-12-12 21:35
Vi hade fint ljus den kvällen. Tack för kommentaren!
Otroligt fint ställe och den första bilden är magiskt fin!
Svar från Billingen 2016-12-13 07:33
Tack Mikael!
Ett utsökt val i första bilden, den blev väldigt vacker på alla sätt.
Mv/G
Svar från Billingen 2016-12-13 07:36
Jag tackar och bockar!