Det här är en plats med naturen i fokus. Naturfotografi blandas med populärvetenskap.

Skorpionfiskar, kamouflage och lite alger

Den där variation som existerar går det aldrig att riktigt komma ifrån. Sitter och går igenom skorpionfiskbilder från Bali och Sulawesi och kan inte annat än slås av hur olika fiskindividerna är inom arterna. 

Jämför två bilder av arten "Tasseled scorpionfish" (Scorpaenopsis oxycephala). Ofta är de hyfsat diskreta som den här i mitt galleri: http://jlind.se/photo/111105/7997/ eller den här individen som satt på en gråbrun korallbit på en gråbrun stenbotten.
Skorpionfisk från "muckstranden" vid Jemeluk, Bali, Indonesien.
Den här rackarn satt istället mitt på en färgglad korallvägg och ser helt annorlunda ut. Just den här arten är väldigt variabel men lätt igenkännlig på de stora flikarna som sitter runt munnen och på ryggen. 

Samma art, men sittandes på en färgglad bakgrund blir den färgglad! Den här
är fotograferad på korallväggen vid Bunaken, Indonesien. 

Men när ni kikar på bilderna ovan så kan ni också lägga märke till att de här fiskarna ser väldigt rena ut. Deras kamouflage bygger på att deras egen färgteckning och mönster har likheter med bakgrunden. En annan skorpionsfiskart, "Devil scorpionfish" (Scorpaenopsis diabolus) får sitt kamouflerade utseende inte bara genom att dess egna fjäll liknar bakgrunden.

En "Devil scorpionfish" lurar under en sten en meter nedanför Jemeluks strand.

Dessa skorpionfiskar får nämligen hjälp av alger. Förutom att de själva är välkamouflerade så kan ett stort antal algarter, rödalger, kiselalger och grönalger få fäste på fiskens små utväxter. När algerna växer till blir fiskarna så väl kamouflerade att de till och med kan ligga mitt ute i det öppna bland stenar och invänta sina byten.

Den ligger mitt ute i det öppna, men är trots det hyfsat svårupptäckt när man snorklar förbi.

Det är just det. Dessa fiskar är helt beroende av sitt kamouflage för att få mat. Det är en slags aggressiv mimicry, de liknar en sten, och när en liten fisk simmar förbi fuskstenen så öppnas bara ett stort gap och den lilla fisken överraskas och slukas. Aggressiv mimikry smög sig in på första plats när Institutet i P3 ville ha en topplista över naturens bästa kamouflage. Lyssna på topplistan om kamouflage här.

En synnerligen lömsk djävulsskorpionsfisk med massor av alger på kroppen.

Men, och ett stort men, tycker du skorpionfiskar är läskiga är det absolut ingenting jämfört med "tigerfish". Kolla in den här...
Blogg dubblerad här: http://www.jlind.se/journal
Och slutligen, en del "backscatter" har tagits bort i efterhand från bilderna.

Inlagt 2012-11-27 10:21 | Läst 169 ggr. | Permalink