- Joakim K E Johansson -

Pentax MX och krigiska träfigurer från 1700-talet

Häromkvällen åkte min Pentax MX ner från bokhyllan i vardagsrummet. Där har den stått och samlat damm i flera år nu. Det är en skam på en så fin kamera, men nu ska jag faktiskt börja använda den igen hade jag tänkt. 

För ett tag sedan sparkade jag även igång min slitna och välanvända Pentax Z1-P. Jag köpte nytt batteri och brände av en rulle. Men det var inte alls kul. Med all sin automatik var den helt enkelt för lik min Canon 5D när man fotade. Så den får fortsätta vara en hyllvärmare.

Det som har fått mig att återigen gilla det analoga är just det långsamma hantverket. Att behöva tänka till mer innan man trycker på avtryckaren. Fundera över zonsystemet. Jaga fram filmrutorna manuellt. Det är grejen som gör mig glad just nu.

Nåväl. Jag var i alla fall tvungen att kolla ifall min MX fortfarande funkade som den skulle, så jag gick ner i Marinmuseums Galjonshall på lunchen och rev av en rulle. Jag jobbar ju på Marinmuseum som några av er känner till.

De är imponerande de där flera meter höga träfigurerna från 1700-talet. Nästan alla har varit med om våldsamma sjöslag mot ryska armador en gång i tiden. Och när jag stod där och fotade tyckte jag mig nästan höra röster - någon som viskade till mig. Eller också var det bara vattnet utanför museet som lät…

Pentax MX räknades till proffssegmentet när den kom ut på 70-talet. Idag kan man få tag på hus och glugg för en femhundring på blocket. Väl värt att kolla upp för den som vill ha en robust och kul analog kamera för en spottstyver.

Själv har jag ett 28/3,5 och ett 50/2 som jag har använt till bilderna här ovan. Jag funderar på att försöka få tag i en 35mm-glugg och en 100mm-glugg också. Jag har sett sådana för bara ett par hundralappar.

För övrigt så är det Fomapan 400 soppad 11 minuter i D 76 1+1.

Och så slutligen - kameran funkade perfekt. Så nu är det bara att köra på! :-)

Inlagt 2011-04-01 07:45 | Läst 8415 ggr. | Permalink
Trevligt! Min MX står också alldeles för mycket. Jag brukar motionera den lite då och då dock.
Framkallar du själv?
Svar från Joakim K E Johansson 2011-04-01 09:35
Absolut. Jag soppar film i badrummet. Det går i ett huj! ;-)
Hoppas du inte har semester när jag kommer förbi i sommar. Har länge tänkt att besöka museet på väg ner från Stockholm. Ska ändå förbi vänner i Mörrum.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-04-01 15:30
Du är varmt välkommen Magnus. Och säg gärna till några dagar i förväg så ska jag se till att vara på plats även om jag har semester! :-)
Du ska inte uppgradera till en LX? ;)

Jag tvekade inte en sekund att sälja mina båda moderna analoga proggskameror, 2 st Canon Eos-1V HS, när jag gick över till digitalt. De var väldigt lika min Canon Eos-1D Mark II och därför upplevde jag bara nackdelarna med det digitala. 10 bilder per sekund är lagom kul när ska betala för film och framkallning.

Däremot saknar jag min Canon F-1 new som gick sönder. Som substitut använder jag en gammal svar Canon FTb ibland. Men jag saknar de fina objektiven jag sålde iväg, som 35/2, 50/1,4 och 85/1,8. Med lite sämre och billigare objektiv blir det inte riktigt lika kul. Men det känns samtidigt fel att plöja ner pengar i FD-objektiv när jag har en Leica M6 med sex objektiv.