- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Kameran är mitt lyckopiller

Ibland har jag funderat på varför jag mår så väldigt bra när jag fotograferar. Vad är det i själva processen som fyller mig med en sådan tillfredställelse? För så är det verkligen, jag känner mig ofta lycklig när jag tar bilder och den känslan tror jag att de allra flesta fotografer kan relatera till.

Svaret som jag har landat i handlar mycket om att befinna sig i nuet. Det är i alla fall vad det handlar om för mig. När jag fotograferar släpper jag helt enkelt mitt självfokus, tankarna skingras och medvetandet riktas utåt mot det som händer runtikring mig och mot det jag gör.

Det finns faktiskt en hel del forskning som indikerar att det förhåller sig precis på det här sättet. Att vi mår som allra sämst när vi låter våra tankar driva iväg med oss och som allra bäst när vi slukas upp och blir deltagande i det som händer i nuet.

Man skulle därför kunna säga att fotografering är en slags mindfullness som hjälper oss att vara mera närvarande i livet. Eller för att citera Henri-Cartier Bresson i dokumentären här under: “The pleasure…it’s here and now – and to be alive, to be present”.

Inlagt 2013-12-08 15:07 | Läst 5888 ggr. | Permalink
kan bara hålla med dig, jag känner mig också lycklig när jag fotograferar
Resultatet, bilden som skapas i processen ska som din bild ovan sätta igång tankar, funderingar och grubblerier. Jag känner igen mig i din beskrivning av att processen är ett flow som får mig att glömma tid,rum och bekymmer. Bra text och bild.
Hej Att plåta är beroendeframkallande.. Trevligt beroende. Om man inte som jag tog med kameran till landet , utan batteri,och var därför inte talbar , och helt frånvarande enligt min sambo... Det var som att glömma snusdosan, på den tiden jag snusade..
Fin bildJoakim KE . Kvinnor är också beroendeframkallande.
/ Bengt
Jag förstår precis vad du menar. Jag är helt frånkopplad när jag plåtar.
Instämmer helt, så upplever jag det också. Om det är mindre roliga saker jag har framför mig, gå till affären och handla, rasta hund i busväder, vänta på bussen o.d, då kan den medhavda kameran göra att jag vänder det till något kul istället och något jag ser fram emot! Snygg bild du tagit! Må så gott! :-)
Bra skrivit och en väldigt fin bild, Joakim. En kanonbild! Den för faktiskt tankarna till en klassisk tågkupè-bild H C-B tagit :)
Tack för era kommentarer. Roligt att ni känner igen er och att bilden uppskattas :-)
kommer och tänka på filosofistunderna efter träningen med ju-jutsu gruppen jag var med i. nyttigt att låta sig öppnas emellanåt :)
Skriver under....jag går helt klart in i ett annat skönare ställe i min hjärna när jag fotograferar.