Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Super-Takumar 1:1.4/50

Fick denna eftermiddag ett nyanskaffat objektiv, och rusade genast ut i trädgården för att testa dess bokeh och skärpa. En härlig gammal lins, glas och metall, inget elektroniskt. 

blev mycket nöjd, värt pengarna. 

Postat 2022-03-15 14:43 | Läst 495 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Söker rätt blurr i bakgrunden

Ska börja ta mer bilder med manuella objektiv, tänkte köpa ett par till, men ack vad de gått upp i pris! Jämfört med för 2 år sedan, så har det verkligen hänt något med priserna. För en 5-10 år sedan gjorde jag mig av med några, vilket jag ångrar nu. I väntan på det som skall inköpas, så tog jag de enda två jag hade hemma. Först ett Pentacon auto 2,8/135 som monterades på en Olympus E-M1, en bra kamera för att ställa in skärpan för hand. Med 135 mm brännvidd fortplantas mina skakningar så illa i sökaren, att det är svårt att se skärpan perfekt, men det går. I det närmaste alla bilder här under är tagna med full bländaröppning, någon med bländare 4. 

Tycker Pentacon sköter sig väl, lite mjukt blir det på full öppning, men det är inte hela världen, åtminstone inte när det är suddig bakgrund som jagas. 

På nästa är det motivet som var viktigast, men det gäller att dra på ordentligt med kontrast i bildbehandlingen när ljust tränger på i bländare 2,8. Det föreställer en kaprifol, av den vilda sorten. 

Nästa objektiv har inget namn, det är köpt för en hundralapp nytt för kanske 5 år sedan, C-fäste. 35 mm och största bländare 1,6. Då det inte fäster riktigt så djupt som det skulle i adaptern, kan det bara användas på avstånd 0,5 till 1,5 meter. Monterades på en Panasonic GM1, som matchade det lilla objektivet. Blir blåfärgad kontur på skärmen när skärpan är rätt, det fungerade även i skarp sol, med viss svårighet. 

lite mjuk och lagom händelserik i bakgrunden, mycket måttlig kontrast obehandlat

hade den med mig på promenad över fälten också där ett och annat träd växte, skärpa på närmaste kvist

men visst blev det lite liv i grenarna! Här under är det kastanj

Testade denna bild på lyktorna, det blev lagom blurrig bakgrund där

till sist promenadkompisen, blev hyfsat med det lite halvdana objektivet minst sagt, tror jag drog till med bländare 5,6 här. 

det följde med en bijouvalp också, med sagolik energi, blev ingen bild på den. 

Postat 2022-03-12 15:01 | Läst 466 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fars kamera

Nu är far på ett boende och jag har tagit hem hans gamla kamera, ett barndomsminne. Först hade han en Zeiss Ikon bälgkamera , tyvärr vet jag inte var den är längre. Sedan denna Molforeflex. Såvitt jag kan se, så fungerar den, kanske köpa en rulle på Mattsons i framtiden. Genom att försiktigt undersöka dessa kameror som barn, så fick jag en uppfattning om hur de fungerar. Det finns också 2 modernare i plast med lite zoom, Yashica och Canon i fars lägenhet och med färgfilm kvar i, tänker ta bilder med dem och lämna in filmerna, far kan inte ta bilder längre, inte klara något själv, det känns så sorgligt. 

Molforeflex är en ovanlig kamera, 400 beställdes av en svensk fotoagentur, Yashica tillverkade dem med Yashica A1 som grund. De gjordes i 3 varianter, tror denna är den sista. Finns att läsa om på internet. 

Postat 2022-01-28 11:34 | Läst 938 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

I färg med enkla billiga verktyg

Åkte igår med min fru mot Kivik till, hade några enkla fotoverktyg med mig. Rena sommarvädret, en perfekt utflyktsdag. Ville bara ha enkla lättburna kameror med mig, av klick-o-matic typen. Ljuset var väldigt hårt, snarast stenhårt men alldeles underbart. 

Startar med vår Sony RX100, den är gammal med synnerligen flammig skärm, syns inte mycket på den i det skarpa ljuset, det är till att sikta och trycka. Men bilder blev det. 

Rakt mot solen i bokskogen, helt fantastiskt vackert där och fågelsången har verkligen kommit igång. Stort tack till Försvarsmakten för Ravlunda skjutfält med dess bokskog.

Sedan kommer de bilder jag tog med mobilen, en några år gammal mellanprismodell. Skickade bilderna som meddelande till familjen i Kalix. Här har det skarpa ljuset verkligen framhävt det dåliga dynamiska omfånget, men i den lilla mobilskärmen ser det bra ut. 

Rakt mot solen i bokskogen, ett förskräckligt resultat.

Detta blev bättre med sidosol, men inte bra.

Här är min bättre hälft.

Mobilmakro avbildande en blomma av harsyra, den var god den blomman. Nyutslagna boklöv är också delikata.

Sen blir det en tredje kamera i sista bilden, Olympus PM2 med platt 17 mm, en favorit.

Ännu en av mina favoritstigar, en miljö som man mår bra i. 

Det var allt, tack för intresset.

Postat 2020-04-24 12:17 | Läst 1815 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

725

Denna gång blir det bilder tagna med mobilkameran, försöker på sistone minnas att jag har den i fickan och använda den vid tillfälle. Därför blir det lite spridda bilder av tre slag: Svartvitt, eftersom den har en särskild svartvit sensor, färg som vanligt (är inte säker på att dess RAW bilder blir bättre än JPEG), samt makroförsök. Visar inte människor så mycket, tar mest på barnbarnen, det är privat. Men har i dag gjort försök med svartvitt på minsta barnbarnet, får se hur det blir.     

    Först en fotorelaterad bild         Sedan lite närmiljö        Våtmarker i April, när jag uppskattar dem så mycket          Favoritträdet med svartvitsensorn        och med färgsensorn         sedan ett vanligt mobilmotiv - matbilden. Här en mindre nyttig men god måltid: kotlett på utegris, ugnsgrillad potatis, och lite att doppa dem i. Vatten till, originalet är bäst.       sedan hembakat tunnbröd med sallad på. Men en annan dag, inte direkt efter den middagen.        Cyklar gillar jag, men denna är inte min.       Till sist mobilmakro, hur går det då? Fann en mängd skalbaggar parkerade på ett näckrosblad, det såg ut som ett lämpligt försöksobjekt.         tog sedan bild så nära det verkade gå att komma        beskar bilden        beskar ännu mer, det blev ju en riktig makrobild! Ser hur de mumsar små gropar i bladet.        Tog sedan med  min Panasonic GX7 med Olympus 60mm makro för jämförelse, så här blev det.   

Postat 2018-05-28 00:46 | Läst 2264 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa