Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Lite mer från trädgården

Tar ganska många bilder i trädgården, den som letar han finner. 

Men nu har det mesta försvunnit. Naturen har lugnat ner sig, endast äpplen och plommon dråsar i backen, hoppas det lockar något, så det blir glädje av det. 

Bilderna är tagna under körsbärens och lavendelns härliga tid.

Först en av årets starungar i typisk position, spanar på körsbärNågot att ha?Jodå!Plötsligt fanns bland de andra stararna denna unge, som var markant mycket brunare. Klart mer avvikande än vad som kan ses på bilden. Troligen en av dessa naturliga variationer generna förser oss med. Här en normalfärgad, som kopplar av en stund efter maten när solen sticker framSparvar gillar också körsbär, ja de hackar på allt ätligt. Eller är det pilfink? Svårt se skillnad på ungar, de har inte fått vuxenfärgerna.Kålfjäril, ett urblekt exemplar tror jag, har varit vanlig hemma. Som så ofta jämför jag internetbilder och gissar.   Och till sist..........tornseglaren!

Postat 2016-08-08 18:45 | Läst 564 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

På spaning i trädgården

Usch ja. Vädret är högst onormalt hemma, höstkänslan här minst 3 veckor för tidigt. Bilderna är några veckor gamla, mest tagna i duggregn med därpå följande höga isotal. Det finns mycket att upptäcka runt knuten. 

Först en blöt humlestackare. De älskar min lavendelrabatt, även i lätt regn. Sedan detta fynd, en pytteliten sak. Tolkar det som den artonprickiga nyckelpigan.Denna blomman gillar jag. Grävdes upp i Ettrickbridge, Skottland. En mycket trivsam liten vrå i världen. Har anpassat sig fint hemma. Det är en Montbretia, och ska inte tåla frost något vidare rent teoretiskt, men denna halvvilda skotte har överlevt alla vintrarna. Gladan passerar. Svårt med fågelfoto uppåt i mulet väder.Den älskade tornseglaren, apus apus. Mer besläktad med tättingar än svalor. Har nu, kloka som de är, flugit till södra Afrika för att tillbringa vintern där.Musik för fåglar? Nä, ett tips om att cdskivor skrämmer bort körsbärsplundrare. Hängde därför snurrande skivor runt om det stora trädet, högt som lågt. Lyfte upp dem med en lång pinne och hängde på krok. När solen stod lågt har vi haft fin discobelysning i trädgården. Men fåglarna då? Nä, så korkade var de inte. Ett återkommande malande duggregn. Blöt vuxen stare. Blöt koltrasthonaOch en grönfinkunge. Grönfinkarna verkar gilla min trädgård. Så en bildserie på en nyss flygfärdig blåmesunge. Alla vill ha de goda körsbären, de är helt slut innan de är fullt mogna ens. Det stora trädet är en oemotståndlig magnet, tidiga morgnar kan jag väckas av kråkornas högljudda fester. Denna blåmes var dock mycket stillsam och ordentlig. Tyvärr, mulet, regn trädskugga ger höga isotal, och svårt för autofokus. Så alla bilderna fick inte den kvalite jag ville. Har man inte armar så.....   

Postat 2016-08-07 07:33 | Läst 694 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Åhus torg

Tar ännu en mapp ur bildhögen, denna gång ett fotoreportage från Åhus torg för några veckor sedan, medan det ännu var sommar. 

Åhus ligger i östra Skåne, vid hanöbukten, och har stränder med fin sand, och härliga bad. Dock kan botten vara ojämn och strömmen förrädisk, svårt att förstå när vattnet ser lugnt ut och fullt med solbadare så långt ögat ser. 

Torget ligger mitt i, där den gamla stadsdelen är, nära havet och Helga å . Idyllisk bebyggelse med historia. 

Först centralpunkten sommartid på torget: Glasskiosken, som synes populär. Inte att undra på, riktig Ottoglass, inget fusk här inte. Normalt med långa köer, kan vara problem för kringboende då vägen går rakt över torget genom kön, inte alla turister förstår det. Annars resten av året är det marknader här med lokala produkter, mat mest. Det blir idylliskt när träd sparas, tror det är ett valnötsträd. Sol eller skugga att äta glassen i och koppla av. Bara att välja. Se där, en fotograf! Moderna grejor har han också. En butik som säljer snart historiska produkter i den digitala tidsåldern. Nä, hoppas inte det. Torget speglatPå väg mot torget i sin fina sommarleksak. Det gäller att passa på och njuta. Gammalt hus dyker upp ur grönskanOch i trädgården står denna figur, jo det är ett galleri därinne. Dessa flickor brydde sig inte ett dugg om att midsommarstången hade vissnat för länge sen. Här möts kyrkan och hednadomen.Strax nedom torget ån, med välhållna båtar i hamnen, alldeles vid gästgiveriet. I bakgrunden gräddhyllan. 

Postat 2016-08-06 12:41 | Läst 1486 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Makro

Att se på insekter har jag gillat sen en dag när jag var liten, då jag lade mig på mage i gräset och upptäckte en ny värld. På den tiden kunde jag höra gräshopporna också, men den delen av hörseln försvann redan i tonåren efter fabriksarbete och lerduveskytte. Men synintrycket är kvar. 

Jämfört med andra år har jag sett väldigt lite insekter i år. Har ingen aning om varför. 

Först blomflugan det finns så många arter av. Förvånande många tror de är getingar, och det är väl därför de ser ut som de gör.  Laddade upp en del bilder i större format i dag, men de gick bara att publicera i förminskat. Inte ens en bild på 1oMB gick. Det finns 6000 flugarter i landet, detta liknar en köttfluga. Blomflugans framhuvud, där det går att se uppbyggnaden av flughuvudet. Alla flugor har de där mystiska sakerna som sticker ut i pannan, och här är det bakomliggande synligt, hjärnan månne? Har försökt finna digital läsning om fluganatomi, men inte lyckats.Gillar det guldglänsande. Funderar på vad de olika delarna är, men förstår inte mycket.En orange bagge, vanlig i år.Ser ut att livnära sig på något på blomman, pollen?Den bild jag gillar mest i dag, synd den inte gick att få upp i sina fulla 10MB. Flugan låter sugsnabeln dammsuga blomman, denna snabel är lite hårig framtill, kan få ut spott som löser upp, sen suger den upp det goda. Tycker den ser ut som en alien i skinande rustning. Ännu en liten flickslända. Ögonen är intressanta. Bakom sitter motorn till helikoptern, så fantastiskt att allt detta kan fungera. En humla, möjligen backhumla? Ser sliten ut, hur kan dessa korta vingar flyga?Och till sist en mobilbild från i somras, min storblommiga favoritclematis som klänger i ett äppelträd. 

Postat 2016-08-06 07:17 | Läst 883 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

I gång igen

Sådär, barnbarnen har åkt, och bildhögar väntar. De här bilderna är någon månad gamla. Fåglarna ger sig av efter hand, och insekterna i år är färre än jag kan minnas något annat år. Men visst går det att hitta en del. 

Svarttärnorna har flugit söderut nuEn liten flock törnsångare höll till bland hagtornssnårenMed vass i bakgrundenEn ungeHar dem i trädgården ocksåFina fåglarInte så tydlig pippi, men gillade den gröna färgenSista törnsångarenBlomfluga, finns 350 arter i Sverige, så artbestämningar överlämnar jag med varm hand till entomologer.En flickslända, lestesart? På närmre håll ser den lite sliten ut, lacken börjar flagnaOch till sist, som en hyllning till alla skottar, en tistel.

Postat 2016-08-05 20:04 | Läst 588 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa