Den alternativa julkalendern.

24exp - Det är dags att komma ut ur garderoben!

Årets fotohändelse är snart här. Barnen har tjatat i flera veckor och frågar jämt och ständigt när vi ska börja. Vi har valt utrustning och står nu beredda att starta. Barnen satsar på säkra kort och aviserar inga byten till år men själv har jag slutligen efter en hel del våndor bestämt mig för vad jag ska köra. Jag struntar i att skriva om vår val idag och fortsätter istället med att förklara vad det egentligen handlar om.

För en oinvigd läsare är det omöjligt att förstå vad som är på gång. Hemma (och i Umeå Fotoklubb) kallar vi det för ”Sundkvistarnas julfotomaraton”, men det är egentligen ingen intern familjeangelägenhet utan lockade redan vid starten förra året deltagare utanför familjen. I år går vi ut lite bredare och lite synligare här på FS-bloggen som ”24exp”.

Du är hjärtligt välkommen att delta!


Frisläppta kameror i väntan på användning. En Voigtländer Vitomatic IIa i fokus.

Frisläppta kameror som väntar på att användas. En Voigtländer Vitomatic IIa är i fokus.


Reglerna är enkla:

  • Leta fram en gammal eller nyare analog kamera.
  • Ladda kameran med valfri film
  • Ta en bild per dag från den 1 december fram till julafton 24 december.
  • Framkalla filmen tidigast på julafton
  • Inga teman
  • Inga priser förutom en packe fina bilder och en massa fotoglädje


Grundtanken inför förra omgången var att använda en 135-film med 24 exp. då det var likheten med julens 24 som fick mig att fundera på en ”alternativ julkalender”. Tillsammans med förra årets deltagare kom vi dock snabbt fram till att låta reglerna vara lite friare och därför är alla typer av film som t.ex. 135-36 exp. eller mellanformat med t.ex. 120-film helt OK. Med 120-film tvingas man till att göra ett filmbyte mitt i perioden.
 

Tips:
När du väljer kamera så kom ihåg att du låser kameran från annan användning under perioden.

Tänk också på att det är mörkt under december och att snabb film, ljusstark optik, stativ och blixt kan underlätta att få till en bild varje dag. Du väljer själv dina begränsningar/möjligheter.

Baserat på förra årets resultat så kan det sägas att en engångskamera med blixt är ett förvånansvärt smart val.

 

Vi återkommer och under tiden är det fritt fram att börja gräva efter en kamera i garderoben.

Joakim, Embla och Freja Sundkvist

Inlagt 2008-11-27 12:49 | Läst 7695 ggr. | Permalink
Låter kul. Tyvärr kan jag inte deltaga, eftersom jag endast har EN kamera, som jag inte vill låsa under nästan hela december månad! :)
Svar från joakimsundkvist 2008-11-27 13:48
Det inte bara låter kul, det är kul! Det är inte hela december månad, bara 24:a dagar :) Jag förstår att du inte vill låsa din enda kamera. Fundera lite om det finns någon kamera att låna eller använd en engångskamera alternativt se det som ett skäl att skaffa en till kamera ;)

24exp är ingen tävling utan mer ett sätt att leva/överleva under en månad när mörkret annars lätt tar bort all fotoinspiration.

Du har några dagar på dig!

/Jocke
Johan Pihl 2012-12-01 11:26
Jag kör lite sådär "sidan om" på egen hand ;) Ska iaf bli kul att se era bilder!
jag tänkte ju använda morfars gamla bälg-kodak med 120 mm film, men det visade sig att den film som passade i kameran (620-film) slutade dom tillverka i början på 70-talet... det går med 120 mm, men då får man plocka bort ett stag i kameran för att få plats med rullarna, och man får dessutom bara plats med 5-7 exponeringar per rulle, eftersom det blir panoramabilder... det kommer att bli dyrt och svårt att använda den för det här syftet! men jag ska köra en rulle iaf - bara för att se hur det blir!

Så det blir nog samma gamla minolta som förra året för dom 24 exponeringarna!
Svar från joakimsundkvist 2008-11-27 13:55
Kul att du är med!
Sök på 620 i forumet så hittar du bland annat:
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=82179&highlight=620
/Jocke
har hittat den: http://www.bhphotovideo.com/c/product/129750-REG/Kodak__TX_620_Tri_X_Pan.html#reviews

det måste väl vara rätt sort?

ska kanske beställa ett par stycken och önska mig i julklapp från farmor i chicago!
Klart man blir med.
Men Rolleicorden förra året blev lite väl omständig att släpa med till Norge, dit jag far för en veckas jobb på söndag.
Så det får väl bli F-100:an då. Inte mycket lättare kanske....
Svar från joakimsundkvist 2008-11-27 20:19
Hade inte räknat med något annat! F-100:an blir nog inte fel.
/Jocke
Låter vansinningt kul, blir dock svårt att välja kamera, har så många... Får nog bli en Pentax ME med en 40mm pannkaka... Se om jag har en 24-bilders i frysen...
/Peter
Svar från joakimsundkvist 2008-11-27 20:23
Varmt välkommen!
En ME med pannkaka låter som ett smidigt alternativ. Det är helt OK att använda flera "gluggar" under de 24 dagarna. Hittar du ingen 24 exp rulle i frysen så går det lika bra att ta en på 36 exp så länge de 2:a bilderna tas i följd efter varandra utan "mellanbilder".
/Jocke
Svar från joakimsundkvist 2008-11-28 00:48
menar givetvis "så länge de 24:a bilderna tas i följd"
Tack för erbjudandet, Jocke. Men, nej. Jag hoppar över det denna gången. Kanske det blir av nästa år istället! :)

Lycka till!
Blir ju sugen på att göra det här :P Kameravalet blir lätt, den enda analoga jag har, en Zeiss Icon Contina med 45 mm 3,5 glugg, måste väl bara få tummen ur arslet och skaffa en rulle film också :)
Svar från joakimsundkvist 2008-11-28 00:57
Kul!
jag tog en titt på http://www.camerapedia.org/wiki/Zeiss_Ikon_Contina för att se vad det är för kamera och bara att använda en sådan verkar ju vara lite "julafton". Den ser riktigt trevlig ut.

Själv har jag inte valt film ännu men det lutar mot att jag tar en svartvit 400 ASA och pressar den så att jag kan fotografera lite mer bekvämt i lagom ljus inomhus. Barnen kommer att ha tillgång till blixt och de vill köra med färg (de säger "färg inte grått") så det blir nog Superia 400 för dem.
/Jocke
Jag hoppar på.Bland mina 102 analog kamror andvänder jag min Yashica T2 med ett Carl Zeiss Tessar 3,5 35.Det var en fin idé du har hittat på.Har många rullar i frystn jag kan ta av.
FH Kenneth
Svar från joakimsundkvist 2008-11-28 12:33
Välkommen Kenneth!
Wow, 102 st analoga kameror! Det ska jag komma ihåg om min sambo börjar klaga på att jag börjar ha för mycket kameraprylar ;) Det är alltid bra att ha en referens.

/Jocke
I’ve found an interesting phrase while I prepare to teach at the Korean school tomorrow.

In Budism , they says all the encounter has a relevant for a long time. Just the passing by people has 500 lives together with you.

1000 lives made you were born in same country
2000 lives made you walk together for one day
3000 lives made you to stay for one day in same
house
4000 lives made you were born as a same race
5000 lives made you were born in same village
6000 lives made you sleep together for one night
7000 lives made you become a married couple
8000 lives made you become a parents and child
9000 lives made you sister and brother
10000 lives made you a teacher and the pupil

This 24 exp. challenge I would like to have a theme as an my encounter between me and the place I’m in. Exciting!

/Sooky
Svar från joakimsundkvist 2008-11-28 13:36
Hejsan "Sooky-teacher"!

10000 då har ju du och jag high score ;-)

Det är inte helt enkelt att först det du skrev men jag ska läsa och begrunda det mer noga efter jobbet. Jag tolkar det som att du är med även i år och att du siktar in dig på att skildra "mötet" mellan dig och den plats du befinner dig. Kul att ha ett internationellt inslag i utmaningen.
/"Jocke-pupil"
låter faktiskt lite roligt, vore kul att få se alla bilder sedan , alla bilder dag för dag, och sen alla bilder per fotograf, någon uppladdning/uppvisningsplats redo? själv kan jag också tänka mig vara med, med nyare kamera dock, fujifilm natura classica, och 1600 iso film :)
Svar från joakimsundkvist 2008-11-28 13:51
Välkommen Mattias!
Jag ar haft uppladdning/uppvisningsplats i tankarna. Om intresset är stort gissar jag att det går att få till en specialpool här på FS. det finns tid att fundera eftersom ingen kommer att ha bilder att visa innan julafton.
/Jocke
Jag skall försöka ta mig i kragen och vara med i ditt projekt.
http://www.fotosidan.se/blogs/carlzon/24921.htm

/Bernt
Svar från joakimsundkvist 2008-11-28 13:57
Superkul att du vill vara med och ett stort tack för exponeringen i din läsvärda och mer etablerade blogg.

PS: Så snyggt du porträtterat dina "kamerakandidater" i sv/v och lite på sniskan ;-)
/Jocke
Kul idé. Jag ska försöka vara med. Har redan en film laddad i en gammal plastkamera av synnerligen okänt märke. Kör på med den. Hoppas att där är 24 bilder kvar men annars får jag väl byta film i värsta fall. Vore väldigt kul om du skapade en "grupp" där bilderna kan visas sen.
mvh
Lisa
Svar från joakimsundkvist 2008-11-28 22:08
Välkommen Lisa!
Gammal plastkamera låter vågat och lite spännande. Jag ska undersöka möjligheterna för en grupp/pool eller vad det nu är som är rätt benämning. Liknande har ju skapats för andra projekt här på FS.
/Jocke
Trevlig idé!
Vad gör man efter framkallning?
Skannar och lägger i eget album på FS, eller någon pool, eller...
Svar från joakimsundkvist 2008-11-28 22:12
Välkommen!
För FS och om man använder 135 film så räcker det gott och väl med de bilder man brukar få med på CD om man nu inte framkallar och scannar själv. Jag undersöker om vi kan få till en pool.
/Jocke
Fullständigt lysande idé! Eloge till den eller de som hittat på det hela!
Svar från joakimsundkvist 2008-11-28 22:13
Tack Erik!
Gissar att du menar att du gärna deltar ;-)
En ännu större eloge till de som fullföljer!
/Jocke
Apropå 620-film.
Det är samma film som 120, men på tunnare spolar. Har man bara tomspolar för 620 kan man spola över.
Se till att få tillbaka 620-spolen efter framkallning bara. Det gick bra hos Crimson förra veckan.
Se tips.
Kul idé, ska försöka hänga på med en diarulle och Minolta XG

/Gunte..
Svar från joakimsundkvist 2008-11-28 22:56
Välkommen Gunte!
Dia och en Minolta XG blir säkert bra. Jag har själv inte bestämt vad jag ska köra för film ännu men det blir inte dia för mig i den här omgången.
/Jocke
Jepp! Absolut!
Fram med "gamla bettan", min Chinon CM-4 (likadan som den där kraken jag köpte i lumpen och lyckades förstöra). På med mitt gamla gnisslande fasta 50mm. I med 24 bildrutor och så får vi väl se vad det blir!
Kul idé! Nu åker vi!
Hej!
Väldigt rolig idé! Hade varit kul att vara med. Får se om jag kan leta fram ngn gammal kamera och film..Har flera gamla analoga så ngn borde väl funka.. Men eftersom jag inte har fotat analogt på 4 år så är jag inte "up to date" med hur det funkar. Menar du att man får en cd-skiva när man framkallar sina analoga bilder numera? Hade ju löst ett problem med scanning..
Mvh
Birgitta
Svar från joakimsundkvist 2008-11-30 00:13
En del "bjuder på" och hos andra får man betala lite extra för att få bilder på CD. På en del ställen lägger de istället upp bilderna på en "personlig" hemsida där man sedan kan hämta filerna.
/Jocke
kul grej! tror jag joinar med min nikon f4 i högsta hugg. :)
Svar från joakimsundkvist 2008-11-30 00:04
Välkommen!

/Jocke
Hej...

Kul. Ska köra med en rosa Konca Pop...

Frugans kamera får duga för min T5 och systemaren är redan upptagna med annan film...

Fick bli en 36-rulle Fuji Supera för hadde några sådana i kylskåpet som nyss datum märkningen hadde gått ut. Får plåta resten av bilderna på Juldagen...
Svar från joakimsundkvist 2008-11-30 23:13
Rosa! Jag kommer ihåg att det fanns röda men en rosa är ju snäppet häftigare. Superia som precis gått ut kan ju inte vara något större problem i det här sammanhanget. Jag började mitt återinträde i den analoga värden med att tömma förrådet av för gammal kylskåps-superia.
/Jocke
Jag är på, laddad och klar med Minolta SRT101b och AGFApan Sv/V ASA 100. Ungefär 7 år sedan man senast fotade analogt....
Svar från joakimsundkvist 2008-11-30 23:19
Kul! Jag förstod att du skulle ha svårt att låta bli.
/Jocke
Hummm... Kul grej... Lite synd att jag har mina analoga kameror långt ner i någon flyttkartong. Jag får se om jag hittar någon 24/27-bilders engångskamera när jag åker till IKEA i kväll. ;-)
Svar från joakimsundkvist 2008-12-01 13:00
Har de kameror på IKEA? Om inte så får du väl bygga om en flyttkartong till lådkamera ;)
Lycka till i jakten på kamera.
/Jocke
Jag är med! Har precis laddat min Voigtländer VITO CL med 24 bildrutor...spännande, och en mycket kul idé!
Svar från joakimsundkvist 2008-12-01 13:01
Kul! Då är vi minst två som kör med Voigtländer.
/Jocke
Hmm.. bor i Dubai utan Analog kamera, men det här lät onekligen skoj. Här ska det köpas engångskamera! Vem behöver dyr lyxig utrustning när folk kommer på så här skoj ideer!

Mycket bra initiativ! :D
Svar från joakimsundkvist 2008-12-01 21:20
Tror att du är den deltagare vi har på längst avstånd ifrån Sverige! Hoppas att du får tag på en kamera.
/Jocke
Jag plockar fram Rolliflexen. Det ska bli kul!
Men problemet långsam film och ingen blixt måste jag klara ut snart..
Svar från joakimsundkvist 2008-12-01 21:25
Jag lovar att du är inte den enda som helt plötsligt kommer att bli medveten om hur mörkt det är i december ;-)
Jag har sett lyckade Rolleicord-bilder från förra året så jag vet att det går.
/Jocke
Hej igen!
"Inga teman" säger du? Men jag vill ju ha ett tema på mina bilder! Vilket säger jag inte! Får jag vara med ändå? ;-)

Hittade mej en ISO400-film, förresten! Passar mina syften perfekt! Då skjuter jag med kameran som den är. Utan blixt och annat "syntetiskt".


--Erik
Svar från joakimsundkvist 2008-12-01 21:29
Spännande!
Mycket kan innefattas i "Du väljer själv dina begränsningar/möjligheter"
'
Ett exempel från förra året var Andes Westerlund som förra året med glimten i ögat fotograferade för honom kända och okända personer efter att de lånat och tagit på sig en tomteluva. Det var fotohandlare, flygvärdina, kontrollant på bilprovningen osv.
/Jocke
Fantastiskt, vilket gensvar. Måste bli en presentationssajt hær efter jul nær alla framkallat och scannat.
Allt dom hade att bjuda på hær i Bergen var ISO 400 i færg så jag kør med det och førhoppningsvis allt utan blixt.
Synd att jag inte kunde anvænda den smidigare Leican men den føll på regelbrott denna gång.
Det var verkligen en resa detta! Måste verkligen ge en eloge till er som hittade på det. Min rulle ligger och väntar på framkallning och det ska bli oerhört intressant att se resultatet. Men jag har ett dilemma: Om det blev bra så vet jag inte vad jag ska göra av det!
Jag valde ett tema: Servicefolk på sitt jobb. Antalet fingrar i luften talar om vilket datum det är. Av alla jag bad ställa upp så fick jag bara fyra nej - helt otroligt! När jag tänker på det så blir jag nästan rörd.
Så just nu sitter jag och bara väntar på att få kasta in rullen på framkallning! Och det blir imorgon, det! Men vad ska jag göra med resultatet om det blev bra?! Jag vet inte. Nånting borde man ju göra just för att det var så många som ställde upp på galenskapen!
Svar från joakimsundkvist 2008-12-26 22:26
Låter som att du fick till ett kul tema. Är nyfiken på att se både dina och andras bilder. Jag har kontaktat FS vid två tillfällen för att få till en pool där vi deltagare kan ladda upp våra bilder. Jag har inte fått svar ännu och hoppas och tror att det beror på all stress och allt stök nu kring jul och nyår.
/Jocke
Nu finns det en bildpool för 24exp bilderna:

http://www.fotosidan.se/pools/view/11781.htm

/Jocke
Det här låter kul! Jag bokar min Holga och en rulle film under december.

/Helena
Svar från joakimsundkvist 2009-11-24 22:43
Passar på att påminna om att det snar är December!
/Jocke
Hej. Blir det av 24exp i år? Jag har redan laddat min T5 med film....
Svar från joakimsundkvist 2009-11-24 22:45
Givetvis så kör vi i år också!
/Jocke
Ja å jag hade tänkt mig en Olympus OM10 med databakstycke. När dom programmerade dessa bakstycken så såg dom inte längre än 2009 så nästa år kan man inte få med 2010. Fick den av en kompis som jobbar med flyttar och en kvinna som han flyttade åt skulle slänga den. Så jag fick den helt enkelt å det är en fin liten fotoväska till, samt 2 objektiv, 50mm och 100mm. Så jag hoppas på en rejäl reklamkampanj inför den 1:a December då vi ska börja. :)
Hejsan.

Jag håller på att göra en header till min fotoblogg och såg att du hade en bild som skulle passa jätte bra där. Så nu tänkte jag fråga lite snällt om jag fick låna den här (http://www.fotosidan.se/cldocpart/35523.jpg?m=1) bilden. Jag kommer naturligtvis skriva i ett inlägg att bilden är från dig och samtidigt länka din fotosida.

Tacksam för svar!
Du kan svara på www.sebastian-bergstrom.se eller sebastian-bergstrom@hotmail.com
Tack på förhand!
Svar från joakimsundkvist 2010-04-18 13:26
Helt OK att låna den eftersom du frågade först!
/Jocke