Tankar och reflektioner om inre och yttre bilder

Örnarna bor nära havet , fast jag såg dem inte

I Skåne vaknar jag tidigt, närheten till havet och att kunna se horisonten är så annorlunda mot skogarna i Vallentuna. Så i Skåne är jag morgonpigg...någorlunda i allafall. Denna dag , fredagen den 31 januari, var inget undantag. Detta skulle bli en hård väderdag, det var tydligt. Utanför fönstret låg snödrivorna som mjuka vita sanddyner. När jag såg snön dreva sig och häva sig över fårhagen ville jag bara ut och känna kylan. Färgen på himlen var hårt stålgrå, snön kom och gick i vindarna, naturen var på ett vresigt humör.  Jag däremot blev direkt på gott humör. Mitt letargiska jag behövde något att tampas med. Efter att ha suttit framför en datorskärm hela veckan såg det otroligt frestande ut , hur konstigt det än låter.  Jag ville ut, bara gå, känna vinden i ansiktet, smaka snö på tungan och inte lösa ett endaste problem.

  

Gässen kämpade i vinden och tyckte nog inte att det var häftigt, den känslan lämnade de åt mig, jag som hade ett varmt hem att utgå ifrån och komma tillbaka till.

Nere i hamnen var det öde och tomt. Här brukar stå åtminstonde en eller ett par husbilar, även på vintern. Denna lilla före detta fiskehamn i nordöstra Skåne med sin vilda natur är nu lite av husbilarnas favoritställe. Så inte denna dag, men så var det fortfarande fredag och vädret var inget som lockade till att vara på vägarna.  Så jag kunde i lugn och ro vandra runt , det var bara jag och fåglarna där.

Några båtar har blivit lämnade i vattnet , deras fastfrusna skrov skapade en känsla av ödslighet och kyla. Båten längt bort i bild, den med fönstren, den är för mig själva symbolen för hamnen... alltid i vattnet, den är nog hamnens egen väktare. Kanske mår den inte så bra av att alltid ligga i vattnet och kanske är den inte pålitlig om någon skulle vilja ta den utanför hamnen men i mina ögon är den söt och tilldragande. Jag kommer sakna när och om den försvinner.

Även båtarna uppe på land såg frusna och ensamna ut . Sommaren var långt borta denna dag.

 

Inga ungdomar studsade på bryggan idag för att sen snyggt och spänstigt dyka ner i vattnet. Nu var den bara ett udda, turkost smycke i allt det vita.

 

Bortanför den svarta randen i horisonten matas örnarna. Har man tur kan man ibland skymta dem därute, men vet man inte att de är där är det svårt att tro att det är någonting speciellt. Om inte örnskådarna är där förståss, de har redskap att se örnarna med, dessutom är de många, då förstår man att det är något speciellt som händer därute på isen. Med mitt 100-400 objektiv är de knappt skönjbara även dagar då de kan ses, men det är kul att veta att de finns där. Idag , denna blåsiga januaridag, gick det inte att se om de var där eller ej. Jag har sett dem dra över husen i byn ett par gånger, även en bit upp i skyn är det tydligt hur stora de är. För min alldeles egna del föredrar jag gässen. när de drar över skyn så klappar mitt hjärta extra hårt.

Kajorna fanns som alltid härnere i hamnen men idag var det allvar och de satt på läsidan om hamnhusen och i träden bakom husen där det också var lite lä. Jag försökte störa så lite som möjligt så att de inte gjorde av med mer energi än vad som behövdes.

Båten låg lite i lä , den gjorde sig fint mot de frusna blommorna.

Allt har ett slut så öven denna promenad på de blåsiga vidderna och skönt var det, nu var jag rätt utblåst. Det började dessutom bli dags att förbereda kvällen och färden styrdes mot människomarker, dvs ICA Maxi i Bromölla för att inhandla kvällens mat.

Önskar er en solig dag, om inte på himlen så inombords.

Inlagt 2014-02-05 14:48 | Läst 2868 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vindpinat, kyligt och stormigt tycks du ha haft det och det i sin tur genererade en rad väldigt fina bilder!
Som jag är så glad att kunna sitta inne i värmen och få ta del av....
Svar från Annelie Worgard 2014-02-06 14:41
Tack, ja det var alla de sakerna och denna gång njöt jag så oerhört. Har blivit för mycket innesittande så det var tvärskönt att bli blåst på :)
Snygga bilder Annelie , Men vilken vinter. Burr!!! Och kallare känns det i skånes slättland.
Som sagt snygga bilder men klimatet Nej!!. Jag längtar till våren på Väddö, sola mot falurödfärgad husknut. Det6 är grejer det.
Bengt
Svar från Annelie Worgard 2014-02-06 14:42
Tack Bengt, glad blir jag. Ja visst var det blåsigt men efter många dagars innesittande bar det bara skönt. Angående Väddö, vi har alla våra favortitplatser har vi inte. På Väddl hade jag för länge sen segelflygarkompisar. Kommer ihåg Väddö som fint
Hej Annelie. Mycket fina stämningsfulla bilder från skåneland, förmedlar en känsla av melankoli...
Må så gott
/Hans-Åke
Svar från Annelie Worgard 2014-02-06 14:43
Tack Hans-Åke, blir glad. Ja de kanske är lite melankoliska...hela denna årstid är det på något sett med sin brist på ljus. Dock var jag inte melankolisk när jag vandrade runt i detta :)
Dom fyra första är riktiga kalasbilder! Resten är också fina, men dom där första...Mmmmm!!/ Björn T
Svar från Annelie Worgard 2014-02-06 14:44
Tack Björn, blir glad....mmmm:a på du bara :)
Annelie, du har gjort en stor bedrift. Hur många kan ta så vackra bilder i den skånska vintern? Inte många!
Du har också skrivit en jättebra text till bilderna.
Ha det riktigt bra!
Jon Anders
Svar från Annelie Worgard 2014-02-06 14:45
Jag tackar ock bockar och blir väldigt glad över dina ord. det blir jag
Vackra vinterbilder som jag gillar! I närheten av Tosteberga?
Bromölla, Valje, Sölvesborg var sommarland i mitt förra liv! :-)
Hälsningar
Wolfgang
Svar från Annelie Worgard 2014-02-06 14:46
Tack Wolfgang, blir glad. Och visst har du rätt i att det är Tosteberga. För mig en pärla på jorden. Kul att höra att fler känner till det. Men så är du hu från denna landsända också, eller Skåne iaf :)
Vilka härliga vinterbilder du har fotat Annelie Jag vet att det kan vara kallt där Var där i dag det var mycket dimma o grått Havsörn var ute på stenar 12 örnar på långt håll svåra att fota Ha det gott :) // Gert
Svar från Annelie Worgard 2014-02-06 14:47
Tack Gert, blir glad över dina rader . Och det var jättekul att se dina bilder från Tosteberga, denna (för mig iaf) pärla i Skåne.
Vackra bilder från ovädrets Skåne, Annelie!
Dagens favorit blir den näst sista med den uppochnervända båten.
Ha det gott!
/Niklas
Svar från Annelie Worgard 2014-02-06 14:48
Tack Niklas. Blir glad. Ja och visst kan oväder vara vackert ... i allafall att titta på :)
Skön kalla bilder, en del ser ut som om de vore akvarellmålade. Mycket snyggt.
Svar från Annelie Worgard 2014-02-06 14:49
Tack Margareta för värmande kommentar på kalla bilder. Jag tror det akvarelliga kommer av de små snöflingorna som hela tiden föll, jag har sett det förr. Och jag gillar det!
Jättefina bilder!!!! Och vilken vinter-promenad du hade...-vad är lite i dis i Sthlm mot det här... :)
Hoppas du är inne i värmen nu iaf!
/ Lena
Svar från Annelie Worgard 2014-02-06 14:50
Tack Lena. Blir glad för din o ja allas kommentarer! Lite dis i Stockholm står sig väldigt bra i min värld, hast denna dag njöt jag av blåsten och kylan...allt efter för mycket inne och stillasittande
Wahoo, vilket Skåne du fångat!!! :) Jag kan förstå känslan, längtan efter lite kyla och snö på huden. Det är friskt. Bara man vet att det inte är långvarigt... Man ser din känsla i bilderna. Härliga, speciellt den första halvan...
Det är ju så att man får längtan till Skåne... Mer vinter där än här, känns det som.
Snyggt jobbat och ha en solig dag i morgon!! //Peter
Svar från Annelie Worgard 2014-02-06 14:51
Tack Peter! Blir glad. Och visst kan det vara och det var friskt med snö på huden. Speciellt som du söger när man _vet_ att det inte är långvarigt
2014-02-06 14:40   Arne L
Jag lovar, att om det nån gång blir sommar igen, så skall jag aldrig söka skuggan.

Vintern mycket vackert fångad!
Svar från Annelie Worgard 2014-02-06 14:56
Tack Arne L (whoever you are :) ) ....trots att jag gillade ruskvädret denna dag är jag böjd att hålla med dig. Blir det någonsin sommar igen skall inte ett ord av gnäll höras över mina läppar (och nu växer näsan som vore jag Pinocchio )
Arne L 2014-02-06 15:31
Jag är en kändis från Kammakargatan ;-)
Svar från Annelie Worgard 2014-02-06 16:07
Haha vad roligt!!!! Hemskt mycket hej på just dej...det var ju bara typ 100 år sen :)
Underbar bildserie från Skånsk vinter! Du har verkligen fångat känslan fint. Min favorit är den första bilden med gässen, fantastiskt fin! Andra favoriter är 5, 8 och 9.
Ha en bra helg!
Bjarne
Svar från Annelie Worgard 2014-02-09 14:34
Tack Bjarne, blir glad av ditt besök...ja gäss ligger mig varmt om hjärtat. Jag gillar verkligen gäss :)