Diverse bilder från min vardag och lite annat. All photographs in this blog © Bengt Gustafsson, Bengts Bilder.

16-15

Så kom då sista dagen på Shetland. En intensiv vecka med upplevelser, de flesta fångade i kameran, men några finns bara i minnet.

Vi åkte till Scalloway för att besöka en fårfarm där driften är ekologisk. De tar vara på ullen från sina får och spinner garn som säljs över hela världen. 
Det var roligt att få höra sonen i huset med stor inlevelse berätta om driften, de har bara Shetlandsfår som finns i många olika kulörer. Fåren sköter sig i princip själva större delen av året, endast vid klippning tas det ned till gården.


Samling runt fåren som tagits in bara för vår skull.


De äldre är nyklippta, årets lamm är oklippta och så danns det något äldre får som smitit från klippningen

Inne i bostadshuset finn även ett lager av garn till försäljning, vi fick gå in  och titta så klart. Det handlades en hel del garn.


Ett färgrikt hem.


Och en fin utsikt


Några detaljer jag fastnade för


Utsikt över Scalloway (fornnordiska Skalavagr = strand med hus), som tidigare var huvudstad på Shetland. Det höga huset lite till vänster om mitten är Scalloway Castle uppfört 1600. Det fick vi inte besöka då renoveringar pågår.


VI åkte vidare mot Scumburgh med ett stopp i Sandwick, besök hos en designer. Jag gick runt och fotograferade i stället.


I detta hus hade de tidigare en Gospelkör som övade enligt vad som stod på ett fönster


Vi åkte för att hämta vår guide som skulle vara med efter lunch och vandra och det gav till fälle att fotografera S:t Ninians Isle som vi besökte första dagen.


I närheten av S:Ninian


Lunch åt vi på detta hotell, som säkert de som följer serien Shetland känner igen. Det var ett äldreboende en säsong. Det finns många "Jimmy Perez" referenser så klart.Där upp ligger Sumburgh Head fyren. Vi tog buss ditupp och vandrade sedan tillbaka. Det var en 100% garanti på att åter få se lunnefåglar uppe vid fyren.


Så nu följer en liten kavalkad bilder på lunnefåglar
Jag lyckades även fånga dem flygande inför landning
På klipporna nedanför häckade sillgrisslor?


Stormfågel

Havet är otroligt blått


Med mobilen blir det ännu blåare :-)


Utsikt från fyren in mot land


Osäker på om det är ett par skarvar


Jag tror det är en gärdsmyg


Jarlshof: Området är känt för sina förhistoriska och vikingatida boplatser.

Skotska arkeologer har grävt ut platsen sedan 1930, under ledning av bland andra Alexander Ormiston Curle. Den förhistoriska bosättningen består av ett komplex av minst sex stenhus som har bebotts under lång tid och genomgått ett antal ombyggnader. De äldsta husen är oregelbundet ovala (så kallade courtyard-hus) och har givit fynd från en stenålderskultur baserad på djurhushållning, jordbruk och fångst, och karakteriserad bland annat av märkligt formade skifferredskap och täljstenskar. Den tycks vara samtida med bronsåldern på resten av Brittiska öarna, och omkring mitt under bosättningsperioden har ett av husen blivit omgjort till bronsstöperi för vapen och redskap av yngre bronsålderstyp. Något senare, antagligen omkring 500 f.Kr., har bostäderna byggts om till runda hus av den så kallade wheel house-typen, och hela den äldre redskapskulturen i sten och brons förfaller, antagligen som en följd av påverkningar från den tidigaste engelska järnålderskulturen.

Från den fornnordiska bosättningen på Jarlshof har man hittills grävt ut nio hus med tillhörande stenlagda gårdar, diken och stengärden. De hör alla till den långa, smala typen som också har hittats på andra platser på ögrupperna i Nordatlanten och på Island. De har varit föremål för många ombyggnader, och de rika fynden av ben- och metallsaker visar att bosättningen har varat från början av 800-talet till cirka 1300. Fynd har gjorts av ristade och målade stenskivor, som bland annat föreställer ett drakhuvud och ett vikingaskepp. Källa Wikipedia
Inlagt 2022-08-05 20:05 | Läst 281 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Så fina bilder. Har sneglat själv på denna ögrupp
//LGN
Svar från begust 2022-08-06 18:48
Tack Lars-Gunnar
Jag rekommenderar en resa :-)
Mvh Bengt
Fina bilder! Vilken häftig resa. Mvh Nina
Svar från begust 2022-08-06 23:10
Tack Nina, en upplevelse stt minnas!
Mvh Bengt
Hur man än vänder sig tar alla resor slut, sedan har man bilderna och alla minnen kvar. Ibland också nya vänner.
Fina bilder och tack för att du visar.
Härligt med lunnefåglarna och där inne i garnboden hade jag gärna varit med.
Svar från begust 2022-08-09 11:05
Tack Margareta, Instämmer
Mvh Bengt