Diverse bilder från min vardag och lite annat. All photographs in this blog © Bengt Gustafsson, Bengts Bilder.

16-57

I helgen tog jag mig till A-Huset, gamla arkitekturhögskolan för lite fotografering. Det är i mina ögon ett brutalt hus, enligt andra Stockholms fulaste.
Några bilder blev det i alla fall. Nikon D850 och Nikkor 24-70/2,8



Fasad mot Karlavägen


Samma sida lite närmare

Bakom den stora svarta portalen gömmer sig entrén till Mr Cake. Trevligt fik med mycket gott...


Jag gillar det röda mot den bruna fasaden

Betong, trä, tegel och plåt

Växtligheten är väl tänkt att mjuka upp?


Fönster, någon som glömt släcka?


Det finns många linjer att leka med

Inlagt 2023-01-24 10:23 | Läst 1510 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är verkligt anskrämligt - men jag vet i alla fall EN som älskar det. Det är lite som en provkarta från Beckers färg - fast i betong.
Svar från begust 2023-01-25 08:30
Tack Sten-Åke, det är väl lite hat - kärlek till denna byggnad.
Mvh Bengt
Fult men speciellt och har sina snygga linjer tycker jag och ett sådant där hus som jag också kan gå igång på och få lust att fota. Och hellre brutalism än snirkliga krusidulliga trävillor….hua 🙂
Svar från begust 2023-01-25 08:31
Tack Lena, helt klart finns det vinklar och ytor som kan bli bra bilder. Fast på distans är helhetsintrycket brutalt ;-)
Mvh Bengt
Verkligen bra fotograferat! Bilderna lyfter fram detaljer som man på plats har svårt att registrera.

Huset har inte bara utsetts till Stockholms fulaste. Redan innan det togs i bruk behövde det byggas om eftersom brandutrymningen inte skulle fungerat. Den myndighet som byggde ansågs som så kompetent att den inte behövde inte söka bygglov. Projekteringsfelen upptäcktes inte förrän vid brandbesiktningen.

Dom som utbildades till arkitekter skolades in i en byggnad där huvudentrén inte skulle godkänts till ett soprum. Innanför denna en galvaniserad spiraltrappa som satts dit i efterhand p g a brandkraven. Det där skramliga provisoriet blev de facto huvudtrappa.

Om utsidan kan man ha olika uppfattningar. Jag tycker att den är för mesig för att uppfattas som brutalism och att försöket att avvika från omgivningen mest blivit plågsamt att titta på.

Huset signerades av professor Gunnar Henriksson som jobbade på KTH. Han blev så småningom känd som kulturarvsbärare och kanske den som visste mest om skiftesverksbyggnader. Kanske en botgöring?
Sten-Åke Sändh 2023-01-24 15:19
Jaa, och dessutom brann det ju faktiskt på allvar! Det var en hel del folk som undrade varför man brydde sig om att släcka!

Innan vi fick pendelbåtarna mellan Rindö - Grenadjärbryggan till Strömkajen gick jag ofta förbi det där huset när jag gick från Vaxholmsbussarna vid KTH till centrum. För mig har det bara känts oerhört fantasilöst! Är det verkligen det här Sveriges eller åtminstone Stockholms arkitekter vill bli förknippade med tänkte jag ofta. Inte undra på att stans periferi blev som det blev!
Svar från begust 2023-01-25 08:32
Tack så mycket Måns. Helheten tycker jag är för brutal för att bli bra på bild.
Men många detaljer/utsnitt kan bli något . Ska nog tillbaka med ett tele och se om man kan få utsnitt med omgivande byggnader som kontrast
Mvh Bengt