Att fotografera det som ögat inte kan registrera, och allt annat.

Mera grejer

Tänkte visa den tidigare omnämnda glasslådestudion i action och beskriva lite olika tekniker för användandet.

Det finns två varianter, att använda den med blixt eller att förlita sig på det naturliga ljuset. Jag föredrar blixt men kan man tänka sig att skruva upp ljuskänsligheten och ta lite mer brus i bilderna så är solljus bekvämt. Att använda sig av solljus och glasslåda är väl inte så mycket att berätta om, det är normal fotografering helt enkelt, bara på lite närmare håll!

Solljus diffuserat genom glasslådan blir mycket mjukt, kan nästan vara karaktärslöst. Trots sol från klar himmel hamnade exponeringen på bländare 9 och 1/200 sekund med ISO-3200. En fördel då med så lugna modeller som nyckelpigelarver. Högt ISO funkar när man inte skall göra för stora utskrifter eller nöjer sig med publicering på nätet.


Med blixt blir ljuset lite annorlunda, lite mer riktat men ändå mjukt.

Här blir blixtljuset så starkt att jag kan använda ISO-100 och bländare 16. Slutartiden är densamma 1/200 eftersom det är kamerans kortaste synktid. Synktiden är den tid som kameran kan använda med blixt för att hela bilden skall bli exponerad.


Så här var uppställningen i de bilder som visas i detta bloggavsnitt. Grejerna sattes upp i skuggan när blixtbilderna skulle tas eftersom det då gäller att bara blixtljuset skall ge bilden. Har man starkt solljus samtidigt med blixt så kan det bli så att man får en skarp bild av blixtljuset och samtidigt påverkar solljuset bilden så att man dessutom får en suddig bild samtidigt.

Här syns studion monterad med silvertape på ett stativ med blixten Canon 270EX ovanpå, gladpacken över objektivet för att minska flyktmöjligheten för krypet. På högra delbilden har jag monterat ett vitt papper runt objektivet för att undvika  att få en svart "fläck" på blanka detaljer på t. ex. en blank skalbagge. Kan också ge snyggare ögon på motivet.


Hur blev bilderna då?

Samtliga bilder med bländare 16 och exponeringstiden 1/200. Canon 5D Mll och objektivet MP-E 65 och blixten 270EX. På sista bilden syns något viktigt. Efter som skärpedjupet är riktigt kort vid makrofotografering så gäller det att lägga den skärpa som finns på rätt ställe. Rätt ställe är på ögat eller ögonen! Jag använder därför alltid manuell fokus även om objektivet jag använder har autofokus (vilket inte MP-E 65 har).


Man brukar hinna ta några bilder men det slutar oftast så här...


Viktigt att förstå när det gäller fotografering med blixt är detta med kamerans exponeringstid kontra blixten "brinntid". Kameror har något som kallas synkroniseringstid d. v. s. den tid som slutaren är öppen och tar emot blixtens ljus. Den skiljer på olika kameramodeller så det gäller att veta vilken tid just din kamera har. Jag valde t. ex. Canon 50D för att den hade en så kort synktid som 1/250 sekund. Canon 5DMll som jag nu oftast använder har 1/200.  Det är alltså den kortaste exponeringstid jag kan ställa in på kamerans slutare om jag vill att hela bilden skall bli exponerad av blixten.  Den tid som blixten lyser är normalt mycket kortare, det kan vara tusendelar av en sekund och det är därför man undviker skak -och rörelseoskärpa med blixt. Blixten avpassar hur mycket ljus (alltså under hur lång tid den skall brinna) efter hur mycket ljus motivet behöver för att kameran skall exponera rätt. Behövs mindre ljus så brinner blixten kortare tid.  Om du har för svag blixt (min 270EX är på gränsen till för svag) måste blixten lämna allt ljus den har och då brinner den längre vilket innebär att man ibland får röreleoskärpa trots att man använder blixt.

Mer grejer kommer så småningom...

Inlagt 2014-06-21 13:13 | Läst 13520 ggr. | Permalink
Tack för en fin presentation på hur du jobbar och din utrustning. Du har fina bilder på insekter har jag sett sedan tidigare. En fråga ang. blixten? Har du hål i glasslådan eller bränner du av blixten igenom lådan?

Ha de gott
//B-O
Svar från Kjell Nilsson 2014-06-21 17:13
Jag har inte hål i den större glasslådan B-O utan ljuset från blixten diffuseras genom den.
Kul att du visar hur du använder glassburken som alla pratar om! Ska testa!
Svar från Kjell Nilsson 2014-06-21 20:20
jag tänkte att om jag går igenom lite av den teknik jag använder Helene så kan jag hänvisa hit när det kommer undringar om vad "glassburken" är på facebook.
Tack för presentationen,helt suveränt!
En liten undran....har du provat ring blixt?
Mvh Helén
Svar från Kjell Nilsson 2014-06-21 21:04
Ja Helén det har jag gjort. Tycker att det ger lite tråkigt "pang på" ljus men använt det mycket till bilder på orkidéer men då i kombination med en extra blixt vid sidan om. Om man tar bort ringblixten från objektivet och istället håller den över motivet kan det däremot bli ganska hyfsad belysning.