Hälften av alla som fotar och bloggar på fotosidan har slutat fota om ca 5 år, ett mode för stunden!

Jag sticker ut hakan som gammal fotograf. Är 44 år och fotograferat sedan 1984. Jag är beroende av att alltid ha en kamera med mig. Skulle inte drömma om att byta ut min kamera mot en skiten mobilkamera. 

Jag fotograferar digitalt på mitt arbete som fotograf, på fritiden fotograferar jag analogt, både med småbild, mellanformat och storformat. 

Nu säger jag något som jag säkert får äta upp.

Jag tror nämligen att fotografi för väldigt många människor är en tillfällig förbindelse, en hobby som flertalet kommer att tröttna på. Jag tror att uppemot 50 % av de som bloggar och fotar nu på fotosidan inte gör det om 5 år. Flertalet av dem har sålt sin kamera, lagt den i väskan och ställt undan den, kanske skaffat en liten kompakt att ta fram då och då för att fota kalas, midsommar och julafton. Fotografering är en modegrej och man måste vara fullständigt galen för att hålla på med det på heltid, precis så galen som jag är. 

Jag skulle aldrig gå och titta på något utan min kamera, jag har alltid min Nikon F3 eller min Leica i min ryggsäck och jag tänker hela tiden i bilder. Kameran är en del av mig och har alltid varit det. 

mvh

Morgan Larm

Är jag ute och seglar - eller har jag rätt?

Inlagt 2011-12-29 00:46 | Läst 1560 ggr. | Permalink
Jag sticker ut hakan som icke fotograf och säger att det är lite fördomsfullt av dig att påstå det. Det är ju faktiskt så att de flesta i vårt avlånga land och inte bara här har möjlighet att ta fantastiska bilder, tack vare den nya tekniken.
Intressen föds och idag har så många fler möjlighet att odla sitt intresse för foto, sen tycker inte jag att det har så stor betydelse om intresset kvarstår längre än fem år, det kan ju visa på att man är en person som utvecklas och finner andra intressen.
Svar från fotomojje 2011-12-29 02:27
Hej!
Tack för dina synpunkter.
Visst är det fördomsfullt att säga så här, men det är bara vad jag tror. Ingen av oss vet säkert. Jag förstår inte vad du menar när du skriver att det kan ju visa att man är en person som utvecklas och finner andra intressen? Vi som är kvar då inom foto, utvecklas inte vi då? Det låter lite fördomsfullt av dig att säga så? hi
mvh
Morgan Larm
Det är självklart så att vissa faller ifrån. I de fotoklubbar jag har varit med i har en del fallit ifrån efter något år och andra när de fått barn. Det vore väl konstigt om alla höll kvar sina intressen i evighet. 50 procent efter fem år är en bra i siffra i mina öron.

Att foto skulle vara en modegrej tycker jag däremot är fel. Det är en hobby som funnits i många år och nu är den visserligen större än någonsin, men det är troligen för att färre faller ifrån. Det är mer tack vare tekniken än modets nycker.
Svar från fotomojje 2011-12-29 02:31
Att fotografera har i alla tider varit en modegrej för väldigt många människor likaväl som det är en modegrej att träna eller hålla på med en annan hobby. Föreningslivet som du påpekat har gjort att fler faller ifrån, inte arbeta så mycket ideellt osv.. Tiderna förändras.
Detta är bara vad jag tror i största allmänhet, jag kan inte bevisa något och det är helt ointressant även om man skulle kunna det.
mvh
Morgan Larm
Och? Vad menar Du egentligen? Är Du en bättre människa som har haft fotointresset längre än mig? Definitivt tar Du bättre bilder.
Jag tycker det är intressant att läsa fotobloggar, särskilt från de som inte har fotat så länge - kanske är de på samma nivå som mig? Samtidigt är det kul och utvecklande att läsa bloggar ifrån "proffsen", där får jag inspiration också.
Jag hoppas att jag "duger" fastän jag inte har fotat hela mitt liv. Intresset ifrån ungdomsåren har kommit tillbaka och så tror jag det kan vara för fler, när barnen är utflugna och tiden finns, har intresset blivit "nyväckt".
Och jag som inte har fotande som yrke (och inte alltid har kameran med sig) tycker att det är suveränt med mobilkameran!
Och jag kan bara gratulera dig att Du har förmånen att hålla på med fotandet på heltid - då är Du säkerligen väldigt duktig! Och kan alltså ha med dig dina kameror jämt och en naturlig del i det hela blir väl då att tänka i bilder? :-)
Men om man nu slutar efter 5 år med bloggandet, fotandet.....vad gör det? Säkert har man haft trevligt under tiden men jag tror inte att man direkt slutar med allt, jag tror att kameran finns kvar tills man har bättre möjlighet och tid att använda den igen.
Sticker jag också ut hakan nu.....?
Mvh Ellinor
Svar från fotomojje 2011-12-29 09:04
Hej!
Jag vet inte om du missuppfattat allting eller om du bara är en sur människa. I din blogg skriver du om teknik, om manligt och kvinligt och det är helt okey... Men jag lägger upp en blogg och skriver om att jag tror att fotograferingen är ännu en hobby för många som efter fem år kanske inte längre är kvar. Då tar hus i helvete. Har du problem eller vad är det du är ute efter?
Vem säger att jag är en bättre fotograf än dig?
Jag vet inte om jag ska bli riktigt förbannad eller bara skratta åt dig,
Får jag inte skriva vad jag vill i min blogg?
Oftast är det så att proffsen (alltså de som får betalt för att ta andras bilder inte fotograferar så mycket själva). Många hängivna amatörer är många gånger bättre än proffsen. En duktig amatör har tid och viljan att lägga ner allt för att ta sina egna bilder. En som arbetar som fotograf lägger ner tid på andras beställda bilder
Så att man arbetar som fotograf innebär oftast inte att man är en bättre fotograf, därav är det viktigt för mig att fotografera mina egna bilder och gärna då med film för att inte förlora den kunskap som jag samlat på mig.
Nu kommer jag inte lägga ner mer krut på dig.
mvh
Morgan Larm
Pia-kristina 2011-12-29 10:52
Det var jag som skrev om manligt och kvinnligt i min blogg" lite av varje". Det har nog blandats ihop här.
Hälsn pia-kristina Olofsson
Vad jag ser så har Ellinor ingen blogg här på FS.
Svar från fotomojje 2011-12-29 19:11
Hej!
Jag har av misstag råkat svara en annan människa vad jag skulle svara dig. Detta beklagar jag verkligen väldigt mycket. Förlåt Pia Kristina Likanen Olofsson då jag riktade svaret i detta inlägg mot dig då jag trodde att det kom från dig.

En kvinna vid namn Ellinor har svarat mig och jag undrar varför du är så upprörd. Dina ord säger nästan direkt var du är för en människa. Jag skrev en blogg på saker som jag tänkt på och får en jävla massa påhopp på de jag skriver. Jag har inte smutskastat någon utan bara skrivit att många som har foto som hobby inte har det som hobby om fem år. Hade jag skrivit att många som tränar eller som dansar, fiskar eller simmar inte heller hade gjort det om ett visst antal år. Skulle jag då få lika mycket skit på mig.

Är du en bättre människa som har haft fotointresset längre än mig frågar du - Vad fan menar du egentligen? Vem har bett om din åsikt. Om det inte passar dig så kan du låta bli att läsa. Du verkar ju inte blogga alls.

Synd bara att jag hängde ut en annan människa.

mvh
Morgan Larm
ellå-54 2011-12-29 21:48
Nej , jag har ingen blogg här men jag tycker om att läsa andras bloggar och se deras fina bilder här. Men jag tycker att Du slår dig lite för bröstet och jag vill inte att andra slutar med sitt fotande/bloggande. Det känns som om tonen inte är så trevlig......... Och vem har bett om min åsikt, nej den vill Du tydligen inte ha. Sorry!
Mvh en kvinna vid namn Ellinor
Eh, jaha? Jag har svårt att se att du sticker ut hakan så värst, det där är väl en rätt vanlig företeelse vad man än pratar om, det finns de som håller på med det hela livet och det finns de som håller på en kortare period. Vari ligger det konstiga? Faktum är att jag mest tycker att 50% är en optimistisk siffra, i de flesta ämnen är det knappast så många som är så brinnande intresserade att de stannar för resten av livet. Var det möjligtvis det du for efter?

Mvh,
Richard
Svar från fotomojje 2011-12-29 09:06
Detta var bara en tanke som slog mig. Likaväl att jag vet många som för några år sedan samlade på frimärke och inte gör det längre.
mvh
Morgan Larm
Du avfärdar mobilkameran och försöker glänsa med bilder på Leica-kameror, att du fotograferat si och så många år , att du fotograferar analogt i andra format osv osv. Jag sticker ut hakan och säger: töntigt!
Svar från fotomojje 2011-12-29 09:09
Jag skrev så för att försöka förklara att jag fotograferat flitigt sedan 84. Men det är klart att man kan belysa allt från olika vinklar och vrår.
Du säger att jag är töntig och jag skakar bara på huvudet åt dig -
Då det gäller mobilkameran så tycker jag att det oftast blir rena skiten, ja där har du uppfattat mig rätt. Däremot ha jag sett många fina bilder tagna med en mobilkamera men det är inte ofta.

Beklaga om du blev sårad och beklämd.

En mobiltelefon är oftast dyrare än en begagnad Leica M, men berätta inte det för någon, då kan inte jag glänsa..........

Nej, du en Leica är inte alls så kul att fota med som en Nikon F3,,,

mvh
Morgan Larm
Jag tror att de flesta av oss amatörer har en dröm om att jobba med fotografin, för det behöver man inte vara galen. Sedan ska man inte underskatta t ex en mobilkamera, den finns alltid i fickan och med rätt mobil kan du ta förvånansvärt bra bilder.
Svar från fotomojje 2011-12-29 09:11
Det var väldigt vad folk hakar upp sig på sin mobil. Jag skrev att jag inte tycker att det är en bra kamera.
Om du vill ha den så ha den,
men snälla låt mig få tycka vad jag vill också

mvh
Morgan Larm
PerPula 2011-12-29 09:45
Klart du får tycka precis vad du vill. Men om du skriver "Skulle inte drömma om att byta ut min kamera mot en skiten mobilkamera.", så får du nog förvänta dig att någon svarar som inte håller med dig.
levitte 2011-12-29 16:01
Att tycka vad man vill är var och ens rätt, självklart. Att uttrycka det också.
Men, om det man nu uttrycker skapar reaktion så är det nog aningen överdrivet att förvänta sig att andra inte tar sig samma rätt.
Det låter väldigt trångsynt och naivt av dig att säga sådana saker, men vad skulle man annars ha förväntat sig av dig. Så som din text är skriven så låter det mer som om du försöker få dig själv att framstå så mycket bättre än alla andra eftersom du fortfarande håller intresset uppe efter X antal år och att du skulle vara unik bland fotografer av just den orsaken. Mer fel än så kunde du knappast ha.

Den enda modegrejen här är alla gamla rävar som skaffar sig analoga Leicakameror i förhoppning om att det får dem att framstå som proffsigare och duktigare än alla andra som arbetar digitalt.

Att prata skit om dina 'kollegor' oavsett deras kunskapsnivå och intresse inom fotografi i samma bransch på detta sätt är oerhört amatörmässigt och oprofessionellt gjort.

/ Magnus
Svar från fotomojje 2011-12-29 12:12
Det låter som om du missuppfattat allt.
Jag bara nämde det att det finns de som fotograferar i dag likaväl som de finns de som spelar golf, simmar, tränar och som kanske slutar om ett tag. Vad får dig att tro att jag skulle vara unik;
För det första så är fotograferna här inne inte mina kolleger, jag känner ingen här inne och jag fotograferar på mina villkor. Jag har inte nämnt något om kunskapsnivån heller och framför allt inte pratat skit.

Du bör nog försöka förstå vad det står i texten i stället

mvh
Morgan Larm
Vet inte varför du ens försöker förklara för folk varför du har denna tanke.

Dels så är det en uppfattning som du har, och den kan stämma eller så gör den inte det, men jag förstår inte att folk retar upp sig på en sådan skitsak.

Jag skulle också vara förvånad om inte 30-50% av nuvarande Fotosidanmedlemmar skulle vara utbytta om fem år. (slutat fota, tröttnat på Fotosidan, Fotosidan lagt ner(100% i så fall, mm anledningar)
Svar från fotomojje 2011-12-29 12:14
Nej, vet inte heller. Det var bara en tanke som dök upp och nu är alla helt besatta av tanken att jag är elak. Detta var bara några ord. Just kampen mellan det analoga och det digitala är banal.
mvh
Morgan Larm
Vilket ståhej det kan bli ibland. Verkar som en del människor bara måste haka upp sig på saker, gärna saker som inte ens står. Kan Tex inte hitta något ställe där du skriver att du på något vis skulle vara en bättre människa för att du fotat längre....Om man nu måste svara på något man tycker är fel kan man ju förvissa sig om att det är så författaren menar. Och lite hövlighet och respekt för andras åsikter verkar vara som bortblåst. Blir så jäkla trött på dessa människor som alltid måste hävda sig och sin rätt....Ha det gott!
mvh Daniel
Detta är väll ingen nyhet? 50% om 5 år...jag tror det är lägre än så faktist. :)
Självklart är det så att många hinner ledsna på en hobby inom 5 år. Ibland tror man att man har hittat sin pryl och investerar en massa vilket senare visade sig vara helt fel. Det är väl bara att rannsaka sig själv Morgan... Hur länge höll du på att köra motorcykel? Det var likadant för mig, blev en duktigt dyr erfarenhet för min del åtminstone men nu vet jag det, MC är inte min pryl, medan andra fastnar i det träsket resten av livet. Inget konstigt med det.
Snacket om att foto skulle vara en modepryl håller jag inte med om, enda modeprylen är väl en viss snobbism som kan uppstå kring vissa kameramärken... Inte minst Leica... ;-)
Jag tror heller inte att man behöver vara galen för att hålla på med foto, i så fall är vi rätt många galningar samlade i fotoklubben och det köper jag inte...
Det blev en lite aggressiv ton här, sånt kan hända när man skiter i det blå skåpet, kan ibland räcka med en liten fjärt vilket jag tycker det var i det här fallet. Men du skriver faktiskt följande, "Nu säger jag något som jag säkert får äta upp." så du var väl uppenbarligen beredd på en liten storm...

Ha det bra och Gott Nytt åsådär.
/Stefan
Ni som ärligt hackar på varandra, sura och upprörda.Varför avslutar ni med mvh kan man undra.Det är ju som om man inte står för vad man precis nyss har sagt eller skrivit..
Sen om själva sakfrågan så förstår jag kanske inte mycket av det.För avancerat.Men jag tar själv ganska bra bilder i mitt eget tycke både digitalt och analogt.Man gör väl som man själv vill.Jag kan ana mej till hur Morgan menar och försöker förstå svaren och motargumenten.Jag måste också berätta att jag känner en ganska ung tjej, ej fyllda femton med verklig blick för det fotografiska och utvecklingspotential, som nu lagt sin dyra kompakt på hyllan och använder den relativt avancerade mobilkameran istället.Varför frågar jag- därför att det är enklare säger hon.Men om hennes intresse kvarstår om 5 år så kommer hon säkert att utvecklas med sin då nya digital systemkamera, när hon lekt färdigt med telefonen.Det lär ju bombsäkert inte bli med nån gammal Leica eller farfars bälg.
Det är verkligen ok att du reagerar Morgan, men vad jag reagerar är mot följande rader som du skrev : och dessa var ju inte riktade mot mig men ändå var det de det.
Hej!
Jag vet inte om du missuppfattat allting eller om du bara är en sur människa. I din blogg skriver du om teknik, om manligt och kvinligt och det är helt okey... Men jag lägger upp en blogg och skriver om att jag tror att fotograferingen är ännu en hobby för många som efter fem år kanske inte längre är kvar. Då tar hus i helvete. Har du problem eller vad är det du är ute efter?

Jag skrev om manligt och kvinnlig samt teknik i min blogg strax innan diitt inlägg och det verkar som att jag kanske triggat igång dig, Jag är inte ute efter något annat en diskussioner om fotande, det var absolut inte min mening att trigga igång något sådant här, men jag fick flera intressanta inlägg i min blogg. Jag godtar din ursäkt, så klart och jag hoppas på fler intressanta diskussioner om fotograferandet och bloggandet.. Jag är ingen sur människa och jag kommer att fortsätta skriva om kvinnligt, manligt och teknik när jag känner för det. Mvh Pia-kristina
Svar från fotomojje 2011-12-30 09:11
Hej!
Jag hade tänkt lägga locket på nu, jag har gjort bort mig gentemot dig och jag har skrivit en blogg där jag ber om ursäkt för att jag hängde ut dig när det var en annan som skrev till mig. Men så här var det.

Jag funderade länge på vad jag skulle skriva, en fråga en tanke dök upp om att det är många som blir väldigt intresserade av en hobby och håller på ett tag och sedan svalnar intresset av lite, i bland nästan helt. Detta handlade inte först om Fotografering för mig utan det handlade om hobby allt som allt. En som skaffar hund där barnen är så väldigt intresserade i början för att efter en tid inte ens orka gå ut med hunden, eller en som tränar någon idrott, eller spelar schack eller vad det nu är. Då jag är en fotofanatiker och har samlat på kameror mm så var det nära till hands att ta upp just det ämnet.

Du skrev i din blogg något i stil med att män kan eller tycker mer om teknik - inte helt ordagrant och kom då att tänka på att när jag bodde i Göteborg och utbildade mig till busschaufför på Spårvägen i Göteborg. Jag och en kvinna som också höll på att utbilda sig åkte runt med bussläraren och det var en man av äldre modell. Så fort det gällde tekniska detaljer så pratade han direkt till kvinnan, jag tyckte många gånger att det var väldigt konstigt då jag inte heller kunde detta. Jag visste inget om luftkuddar, lufttryck, olja osv i en buss men han utgick från att jag som kille redan visste allt det där. Slutklämmen i det hela var att hennes bror hade en bilverkstad och hon var alltså inte helt tappad bakom en vagn så att säga, men hon var artig och lät bussläraren hållas. Ja, hon visade mig sedan hur jag skulle göra. Vi ville inte såra den gamle bussläraren i hans sätt att tycka.

Då när jag skrivit det första så skriver du att om inte intresset kvarstår om fem år så kanske man är en person som utvecklas och som finner andra intressen. - Detta tyckte jag lät som om vi som står kvar med samma intresse inte utvecklas alls, jag blev lite sur här.

Nästa bloggsvar som föll in var ett direkt ordmässigt slaganfall där en kvinna som heter Ellinor Olsson gå på som en bulldozer, jag i min stress och iver trodde att detta var en retur från din sida och tyckte det var konstigt att du skrev så, därav skrev jag som jag gjorde. Sedan fick jag ett meddelande där det stod att jag tagit fel och att personen som skrivit inte ens bloggar själv. Det går alltså helt bra att överfalla de som inte blogga men att inte ens lägga upp bilder eller blogga själv.

Det blev fel och du blev klämd, beklaga verkligen detta Pia-Kristina likanen Olofsson. Då jag är mycket i Norje Boke, Hällevik, Norgesund, och Sölvesborg vill jag inte få en "flaska" i huvudet av dig när jag står böjd över mina gamla skruttiga kameror. Detta sista sagt som skämt.

Nu kommer jag att avvakta med mitt bloggande då jag känner att det var lite val mycket av allt i det här inlägget. Vi får väl se om jag återkommer längre fram med bloggandet.

mvh
Morgan Larm

Gott nytt år
Förlåt att jag uttryckte mig otrevligt. Jag är ingen hemsk människa och ska vakta min tunga i fortsättningen. Och jag vill inte att du slutar med bloggandet heller.
Gott Nytt År
önskar otrevliga Ellinor
Pia-kristina 2011-12-31 00:00
Önskar dig Ellinor ett Gott Nytt År och även alla andra.
Jag kan inte förstå vad det var som folk uppfattade som så provocerande med denna text?! Det är ju bara ett enkelt konstaterande.. Jag tror precis likadant som Morgan. Sen finns det ju de som håller vid sitt intresse tills de blir gamla utan att någonsin utvecklas, men det är ju en annan femma.
Har läst igenom en del och oj vad en del reagerar - jag håller dock med dig att det är antagligen en liten modenyck.
Alla ska ha en hemsida eller en bloggsida idag - har det själv , fast jag har valt att betala för min så jag slipper en massa reklam och annat jox som jag inte vill ha där.

Jag hoppas att du fortsätter blogga - för detta var verkligen läsvärt.

Sen hoppas jag att av alla dessa som nu införskaffar nya digitalkameror - såväl kompakt som system söker sig till landets olika fotoklubbar och utvecklar sin nya hobby där tillsammans med andra - då tror jag att vi i framtiden kommer att få se en hel del spännande bilder.
Landets fotoklubbar har ju nåt att bita i när de skall försöka samla ihop alla dessa "nya fotografer" - återstår att se om det kan lyckas.
Till slut - så gör det ju inget om man lägger en kamera på hyllan nåt år - man kan alltid komma igen.
Ha en fortsatt trevlig vecka och nu även nytt 2012.
mvh Glenn