ofokuserat

Direktbild

För några år sedan köpte jag en Polaroidkamera på Blocket. The Impossible Project, numera Polaroid Originals, hade nyproducerad film till den gamla kameran så det var bara att börja plåta. Sedan dess är jag fast i direktbildsträsket och tar bilder på allt möjligt och omöjligt med Polaroidkameran. I höstas köpte jag dessutom en apparat ("Polaroid Lab") med vilkens hjälp man optiskt kan föra över bilder från mobilen till polaroidfilm. Lite som en reprokamera. Det gjorde det ännu roligare (och en aning billigare) att göra Polaroidbilder.

Efter hand har det blivit många bilder och jag har samlat dem i en stor skål som blivit någon sorts osorterat fotoalbum.  De flesta bilderna illustrerar enkla vardagshändelser men det finns också  lite mer abstrakta bilder eller försök till konstnärliga bilder. Jag kan sitta ganska länge och titta på bilderna och jag funderar på vad det är som gör att jag gillar konceptet med direktbilder. Bilderna är ju ofta lite suddiga och färgerna stämmer dåligt med motivets faktiska färger. Men det är kul att få en bild direkt och att dessutom få  det i form av en fysisk kopia att hålla i och som är lätt att dela med sig av eller rentav ge bort. Och så är det så enkelt. Klick- två minuters väntan - färdig bild på papper!  Det känns också lätt att vara kreativ med direktbilder. Kanske för att utrustningen är så enkel att använda.

Det som kan hämma bildlusten och kreativteten lite är väl priset på filmen. Ett paket med åtta bilder kostar drygt 200 kronor, alltså runt 25 kronor per bild. Det är kanske inte så mycket mer än vad det kostar att köpa vanlig film, framkalla film, skanna film och få en analog utskrift på en bild, men det är fortfarande kostsamt med Polaroidbilder. Kostnadsbilden är tråkig, men jag försöker se det som en sporre att öka kreativiteten i varje bild ännu mer. Och här tycker jag att "Polaroid Lab" är toppen. Jag tar "gratis" bilder med mobilen och kan sedan göra polaroidbilder av de som jag tycker bäst om. 

För mig har direktbilderna inneburit lite av en nytändning i fotograferandet. Kanske kan vara värt att testa om man känner sig lite oinspirerad och är trött på att ta om sina "gamla vanliga bilder". 

//F

Inlagt 2021-11-20 11:30 | Läst 1073 ggr. | Permalink
I ett dumt försök att göra flera saker samtidigt så raderade jag av misstag Lena Erikssons trevliga kommentar. Ber om ursäkt för det, Lena. Så här skrev hon:

"2021-11-20 15:22 Lena Eriksson
Lockande - med de speciella färgtonerna tycker jag, de ger en konstnärlig touch...OCH att få bilder i handen direkt!"

Precis! Och det du skriver om färgtonerna tycker är verkligen en stor del av charmen med Polaroidbilderna. Tack för din kommentar! //Fredrik
Lena Eriksson 2021-11-20 18:16
=) ingen fara! Jag har också råkat radera kommentarer...
Svar från Fredrikpersson 2021-11-20 18:21
Skönt att höra att jag inte är ensam om att ha gjort det misstaget. :-)
Hej Fredrik,
Fin stämning i dina rutor!

Vad härligt med en skål som osorterat album! Låg tröskel till att umgås med bilderna - titta, sortera och fundera. Just att få hantera bilderna fysiskt på det sättet ger ju en helt annan upplevelse än att bläddra från sida till sida i fotobok eller vertikalscrolla ett flöde på skärm.

Må gott!
/Lisa