ofokuserat

Filmformat 20 x 25 cm. Wow!

Jag köpte en storformatskamera, en Szabad 8 x 10, för fem år sedan. Fram till förra helgen stod den oanvänd i garderoben, men nu har tagit och framkallat de första bilderna. Jag är såld!! Vilka fantastiska valörer i gråskalan och vilken detaljrikedom!

Klicka på bilden för att se större version!

 


Motivet är klassiskt storformatsstillben men inte så genomtänkt. Jag kunde både gått närmare och gjort en bättre komposition men syftet var i första hand att hitta rätt film-ISO och framkallningstid. Jag är fortfarande tagen av hur levande bilden är. Se på vattnet i vasen och tonerna i blommorna!

Normaloptik (240mm) på full öppning (5.6). FOMAPAN 100 @ ISO 80.

Ett blad 20x25 cm (8x10 inch) film.

 


Negativet framkallat.....


... och inskannat...


 

...och slutligen utskrivet på "barytpapper"

Det blir mer storformat för min del!

 

F

 

Inlagt 2011-01-11 20:56 | Läst 4507 ggr. | Permalink
Hej Nils!

Det är hur kul som helst.
Startsträckan har varit lång för att det verkar så krångligt innan man kommer igång. Men när man väl kör är det 100% slow-photo nöje och en fantastisk belöning när man tittar på negativen. Jag är säker på att du som är en hängiven och skicklig mörkrumshantverkare skulle uppskatta det här.

Håller också med om att 8 x 10 attraherar mer än de mindre formaten just pga av möjligheten att kontaktkopiera. Skall ägna våren åt att hitta optimal kombo av film och framkallare (funderar på att använda gamla favoriten TMX + Perceptol 1+3). Sedan blir det kontaktkopiering. Kan säkert bli väldigt vackra kopior på snyggt barytpapper (tänker på ngt i stil med gamla Orwo Baryt Brilliant som hade en fantastisk yta efter lufttorkning...)

Om jag (mot förmodan) tröttnar på Szabaden så ringer jag.

Mvh

F
Och jag som tycker min 6x7 neg är stora, jösses!

Stämmer det att man i princip har ett tilt/shift objektiv på en storformatare?
/Peter
Hej Peter,

Både ja och nej.

Objektivet är helt "stelt".
Det är själva kameran som ger möjligheter till tilt och shift genom att man kan röra både film och objektiv i förhållande till varandra. Därför har du alltid tilt/shift-möjligheter oavsett objektiv

Kolla här: http://www.toyoview.com/LargeFrmtTech/lgformat.html
Aha, måste vara drömmen för arkitekt och naturfotografer, som har orken att fota låååååångsaaaaaamt ;)
/Peter
Ja, helt klart favvokamera för arkitekter som kan få med hela sina byggnader OCH ha raka väggar (alternativt använder man vanlig kamera och Photoshop för att räta väggarna men det är fusk :-) ) .

Men jag upplevde inte plåtandet som frustrerande långsamt. Under hela processen har man något att pyssla och man får ett skönt samspel med motivet (vare sig det är levande eler dött).

Cheers

F