ofokuserat

Filmiskt

Cinefilmerna från Silbersalz är framkallade och skannade. Och jag gillar resultatet.

Som jag nämnt i tidigare bloggar har jag använt fyra cinefilmer från tyska Silbersalz. Filmerna är i grund och botten Kodaks negativa färgfilmer för spelfilmer som erbjuds med specialframkallning, skanning och leverans på Dropbox av resultatet. 

Det blir nog fler bloggar med Silbersalzfilmerna fast då utifrån bildinnehållet och inte filmen i sig, men här kommer en första titt på resultatet. 

Man får tre skannade kopior av varje bild. En preview i JPG, en "full quality scan" och en "raw scan". Upplösningen är 24 megapixel   sparat i JPEG 2000. Här visar jag oredigerade bilder från preview-filerna. 

Mont Ventoux, Provence

Mont Ventoux

Silbersalz 50D, (50 ASA, Dagsljusbalanserad) hamnade i halvformatskameran. 

Vinrankor, Provence

Silbersalz 200T. Balanserad för konstljus och ger därför färgstick i dagsljus som på bilden.

Cykelverkstaden "Bonne Mécanique" på Söder i Stockholm

Krånglande startmotor, Porsche 924-77

Silbersalz 250D. Allroundfilm med hyfsad känslighet (ja, för att vara film alltså) och dagsljusbalanserad.

Styrelserummet, Ivar Kreugers "Tändstickspalats", Stockholm

Slutligen Silbersalz 500T. Bilden tagen med optik som uppenbarligen var lite ströljuskänslig. Men filmen är finkornig för att vara så ljuskänslig.

Sammanfattningsvis så är mitt förstaintryck att filmerna ger fina färger med lite klassisk känsla av långfilm. Alla filmer ger ett ganska likartat intryck förutom skillnaden i färgbalans men allra bäst gillade jag nog 50D i halvformataren. Bilderna i den här bloggen är helt oredigerade och previews. Med lite varsamt skrivande på reglagen i Lightroom så kommer bilderna att bli riktigt fina tror jag. 

Kostnaden kanske någon undrar över. Ett fyrpack med film kostar ca 600 kronor. Till det får man lägga 150 kronor i frakt för att få filmen och cirka 60 kronor för att skicka tillbaka filmen. Totalt blir kostnaden runt 800 kronor för filmen, framkallning och skanning av fyra rullar. Ingen ringa kostnad i sig men hyfsat prisvärt enligt min mening. För min del tog det dessutom tre månader att hitta bilder till de 146 rutorna som fyra rullar film ger. Månadskostnaden blev således inte alltför kännbar.

F

Inlagt 2020-10-28 10:37 | Läst 1172 ggr. | Permalink
Intressant och udda fotografi!
/B
Fina bilder, intressant läsning.