ofokuserat

Förbrytarfoton i Sydney

Man förknippar inte förbrytarfoton, eller Mug Shots, med estetik och uttrycksfullhet. Polismuséet Australien visar Mug shots från tidigt 1900-tal som är betydligt mer uttrycksfulla än vad vi förknippar med en vanlig förbrytarbild.

Allra intressantast är de "Special Photographs" som togs i själva cellen direkt efter gripandet och där de gripna i motsats till vanliga Mug Shots verkar haft frihet i hur de poserar.

Bilderna är tillgängliga på Sydney Living Museums site (länk nedan)

(All photos represented is courtesy NSW Police Forensic Photography Archive, Justice and Police Museum, Sydney Living Museums, Australia)


Juli 1921. De här männen har just blivit gripna för rån av en revisor. Tre av dem blev dömda till 15 månaders fängelse. Några av dem verkar ganska avslappnade med tanke på situationen.

Ett mer traditionellt "Mug Shot" men fortfarande långt ifrån de mycket formella formatet vi är vana att se. Det framgår inte vad Cahill gjort för att bli tagen av polisen i New South Wales 1923

 Frederick Davies åkte dit för ficktjuveri i Sydney 1930. Ficktjuvar hade extra lågt anseende hos polisen. Kanske är det därför som de valde polishusets toalett som ateljé (?)

När jag tittar på bilderna så känns det lite dubbelt med den (sannolikt oavsiktliga) estetiken som finns i några av bilderna och de ganska tuffa öden som många av de avbildade uppenbarligen varit offer för. Men jag tycker också att bilderna blir en väldigt intressant inblick i 20- och 30-talets Australien. Titta själv på:

http://sydneylivingmuseums.com.au//justice-police-museum/forensic-archive/mug-shots

Arkivet innehåller bilder på förvånansvärt många kvinnor. Exempelvis Valerie Lowe som blev arresterad för delaktighet i ett flertal inbrott.

Inlagt 2016-03-17 10:30 | Läst 1215 ggr. | Permalink
Vad man kan se av de här bilderna, så kände sig ficktjuvar och kvinnor okomfortabla med sina brott - andra tog det med en klackspark... :-)