ofokuserat

Halvformat

Jag testar analogt halvformat för första gången.

En halvformatskamera är en analog kamera som ger bilder i halva småbildsformatet. Filmrutorna blir alltså 18 x 24 millimeter istället för 24 x 36.

Halvformat blev populärt i Sverige i slutet av 1960-talet efter att fotografen Walter Hirsch publicerade bilder tagna med halvformatskamera. Bilderna var lite otraditionellt slarvigt tagna men de hade ett nära och direkt uttryck som många gillade.

Danderydsgatan

Stureplan (med färgbalans som jag inte tycker jag fick till riktigt)

När jag började fotografera på 80-talet var halvformatet inte längre lika populärt och jag var själv inte alls lockad av halvformat då. Negativen var små och kvaliteten blev för dålig tyckte jag då.

Fast nu, sisådär fyrtio år senare, har jag blivit såld på halvformatsfotograferande efter att ha kommit över en gammal halvformatare på Tradera (Olympus Pen FT). Kameran är liten och lätt att bära med sig. Precis som med bilderna i min förra blogg, så tog jag med kameran på min dagliga promenad till jobbet mellan Stockholms Östra och City. Det jag gillar mest är det stående formatet och att skanningen ger en massa slumpartade (om man vill) diptyker eftersom skannern beskär efter småbildformatet. Varje skannad ruta består därför av två bilder som ligger bredvid varandra på rullen.

Jag har svårt att förklara varför jag fallit för halvformatet så här efter 40 års fotograferande, men det något i enkelheten med den lilla kameran och de tekniska begränsningarna som gör det väldigt lustfyllt att fotografera.

Strömparterren och Tändstickspalatset

På tal om tekniska begränsningar så blir skanningen av halformatsnegativ en utmaning så länge man, som jag, förlitar sig på en flatbäddsskanner. Ett välexponerat halvformatnegativ funkar för webbpublicering som här. Men om negativet är lite tunt (alltså underexponerat) blir det rejält brusigt , som t.ex. bilden från garaget här nedanför.

Det blir mer halvformatsbilder vad det lider! Och det blir även mer cinefilm. Jag har köpt en laddning färg-cinefilm från Silbersalz35. Mycket spännande filmer. Mer om det i nästa blogg.

/F

Inlagt 2020-07-12 23:27 | Läst 1538 ggr. | Permalink
Hamnade här av en slump o konstaterar att vi har samma smak både när det gäller bilar o bildformat :-) Har själv precis fastat för halvformatet o gillar verkligen enkelheten o hur det inbjuder/kräver till att vara kreativ om/när man nyttjar "diptyk"-stilen. Inte så aktiv här på Fotosidan dock, mer på insta på https://www.instagram.com/uvdl/ . Kan även en rekommendera Half Frame Club som finns både på Insta o egen sida om du inte hittat dem än. Kul att se iaf // Andreas
Svar från Fredrikpersson 2020-10-21 08:52
Hej Andreas,
Tack för din trevliga kommentar. Och kul med fler halvformatsentusiaster. Gillar din instagramkanal och har även hittat till Half Fram Club. När det gäller bilarna så är det med gamla 911:an lite som med halvformatet. Det är något med enkelheten i konceptet som gör att man får lust att använda grejorna hela tiden. //Fredrik