December i Alnarpsparken

Till Lantbruksuniversitetet i Alnarp (mellan Malmö och Lomma) hör en vacker park med en av Sveriges största växtsamlingar. Parken är ett populärt utflyktsmål, inte minst för fotografer. Runt månadsskiftet oktober-november är färgprakten nästan ögonbedövande. Jag åkte dit häromdagen för att se hur parken ter sig i ett mulet och snålkallt december. Min fundering var om där bara skulle finnas dova gröna och bruna färger eller om någon mer sommaraktig färg eventuellt dröjde sig kvar. Kanske skulle det till och med gå att upptäcka något förebud till den vår som kommer så småningom...

Himalayabjörk, ett favoritträd med sin klarvita stam och sitt förgrenade växtsätt, som en stor bukett.

Förgreningsstället, som påminner om en skulptur. Ytskiktets tunna flagor avslöjar en subtil, varm färgton undertill.

Jodå, visst gick det att hitta en klar, somrig färg mitt bland allt det gråbruna och gröna.

I ett stort snår med olvonbuskar fanns det mängder av blommor. Läser mig till att olvon faktiskt kan blomma på vintern.

Mera olvonblom.

Det här trädet har tagit på sig vinterkostymen.

Det var hos magnolian som jag hittade förebudet om den vår som kommer.

Inlagt 2022-12-04 21:40 | Läst 437 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trots att jag jobbar på Sveriges lantbruksuniversitet har jag aldrig varit i Alnarpsparken. Universitetet finns på flera ställen i landet och jag sitter i Uppsala. Just denna park har jag dock sett många fina bilder från och jag inser att jag måste besöka den. Fantastiskt att du hittade blommande olvon i början av december och magnolians knoppar känns hoppfulla. Det tycker jag även om knopparna på våra rhododendron.
Hälsningar Lena
Svar från sveka 2022-12-05 13:07
Hej Lena, Tack för din kommentar. Ja, Alnarpsparken är värd en omväg, som Guide Michelin brukar säga om det som är riktigt fint. Jag kom dit första gången för ett år sedan, när höstfärgerna var som praktfullast och har återvänt många gånger. Även det gråa december bjuder på fotomotiv, och alla knoppar ger hopp om framtiden!
/Sven
Fint med olvonen, snyggt med något som blommar när det är som värst. Har någon sort av olvon hemma, finns många olika. Björken var också fin, den med knutpunkten. Har varit en gång i Alnarpsparken, det var en sparvuggla har jag för mig som lockade mig dit
Svar från sveka 2022-12-05 13:23
Tack för din kommentar! Det kändes paradoxalt att hitta olvonblom, misstänkte först att det kunde bero på den långa metereologiska sommaren. Sedan läste jag att flera olvonsorter brukar blomma så här års, till glädje för betraktaren i vintermörkret. Alnarpsparken är värd att besökas många gånger - året om.
/Sven
Det var en vacker samling av bilder, naturbilder är det som jag gillar allra mest och tänk vilka intressanta motiv man kan hitta det bevisar du bra här. Olvonbuskar får jag nog kolla upp om dom kan trivas här i denna regionen dom ser fina ut. -Fint inlägg!
Svar från sveka 2022-12-07 11:59
Tack för din generösa kommentar! Det blev en intressant erfarenhet att se att det gick att hitta motiv och färger i det gråmurriga december. Det mulna vädret ger ett mjukt och fint fotoljus. Dagens bonus var upptäckten av blommande olvon.
/Sven
Många vackra bilder från parken. Jag fastnar mycket för himalayabjörken och magnolian i denna serie.
Hälsningar, Bjarne
Svar från sveka 2022-12-18 10:44
Tack för din kommentar, Bjarne! Jag tycker själv att himalayabjörken är ett spännande träd, som en björk men ändå inte i sin skulpturala framtoning.
/Sven