Genius Loci i Lövestad?

Häromdagen skjutsade jag min fru till en tjejträff i Lövestad, en liten by som är belägen mellan Sjöbo och Kivik. Jag passade på att gå omkring i byn med kameran för att försöka hitta dess Genius Loci (platsens ande eller själ).

Lövestad är en by med medeltida anor som fick en storhetstid som stationssamhälle längs den nybyggda järnvägen mellan Eslöv och Ystad. En ståtlig stationsbyggnad stod färdig 1865.  Under 1900-talet skedde en gradvis nedgång och järnvägen lades ner 1981. Byn är nu en stilla ö i den turistflod som sköljer ner över sydöstra Skåne under sommaren. Enligt Lövestads egen webbplats är den främsta anledningen till ett besök att man har goda vänner, "som har turen att bo" i byn.

Längs gatorna i centrala Lövestad finns ett 50-tal hus kvar från storhetstiden. Många är välskötta, men en påfallande stor andel uppvisar grader av bristande underhåll, vilket skänker ett intryck av stilla förfall åt byn. Informationsskyltar på husen berättar om deras olika ägare och skiftande öden. Samtidigt kan man läsa dem som närmast existentiella påminnelser om tidens gång och hur allting förändras med den.

För mig var det detta som blev Lövestads Genius Loci i form av en vemodig illustration av tiden. På ett sätt har den stått stilla, genom att den gamla miljön finns kvar. Samtidigt vittnar de gamla byggnaderna om dess inverkan i form av förfall eller förändring. Jag hajade till när jag upptäckte att stationsbyggnaden har fått skylten "Ristorante" på en sidovägg, där det sannolikt stått "Lövestad" tidigare. 

Apropå skyltar gjorde en gatuskylt med texten "S. Esplanaden" vid en liten villagata att jag funderade på om det kunde finnas ett inslag av humor, eller rentav självironi, i vad jag såg. Men det är nog med humorn som med skönheten, att den ligger i betraktarens öga.

Italiensk restaurang i den gamla stationsbyggnaden

Här framför stationsbyggnaden passerade tågen mellan Eslöv och Ystad

Det går att ana en storhet och en skönhet, och inte så lite vemod, mitt i förfallet

Allt för festen!

Uthyres (bör ses förstorad)

Fot & Nagelhuset, tillika Solarium

Humor?

S. Esplanaden

Inlagt 2022-08-05 21:25 | Läst 248 ggr. | Permalink
Jag har aldrig varit i Lövestad, har liksom missat den här ön på Österlen. Ett intressant och välformulerat reportage. Staden har i alla fall fått en viss patina som Du har fångat väl på bild. Mvh Wolfgang
Svar från sveka 2022-08-06 11:03
Hej Wolfgang,
Tack för din kommentar. Kul att du gillade min text. I de små samhällena några mil in från kusten i sydöstra Skåne finns ofta en speciell stämning som är väl värd att utforskas av oss som är intresserade av att leta efter platsens ande. Det kan kanske bli ett gemensamt projekt?
/Sven
Wolfgang 2022-08-06 13:04
Jag gillar ju också "Genius loci" som tema. Javisst, det får vi prata om! Jag har ju kört genom olika byar utan att stanna och har tänkt "här borde jag fotografera", men det har aldrig blivit av.
Mvh Wolfgang
Hej. Intressant beskrivning av Lövestad. Besökte orten några gånger då jag för länge sen bodde på Österlen. Hälsar NL
Svar från sveka 2022-08-06 11:11
Hej,
Tack för din kommentar! Lövestad ligger ju vid sidan av allfarvägarna, vilket är en lisa så här under sommaren. Nu är vi minst två medlemmar på Fotosidan som har besökt Lövestad!
/Sven
Jag tycker om såna där gamla hus och grejer, dom där gröna pardörrarna ser utsökta ut tycker jag. -Bra inlägg i text och bild!
Svar från sveka 2022-08-06 20:33
Ja, det finns ett slags förfallets estetik i de gamla byggnaderna. Fast bäst vore förstås om man kunde renovera dem till deras forna glans innan de rasar samman. Tack för din kommentar!
/Sven
Jag tycker också om att gå runt i byar och försöka se dess själ. Tänka på hur där var då byn blomstrade och folket som bodde där då.
Återvände för några år sedan till den trakt jag bott i som barn, sorgligt att se de byar där som då sprudlade av liv, nu knappt kunde benämnas som by längre.
Här i din by, ses spår av den tiden och även att det inte är helt utdött.
Svar från sveka 2022-08-09 08:52
Hej Margareta,
Tack för din kommentar! Ja, visst är det spännande att gå omkring i gamla byar på jakt efter dess själ! Precis som du säger har de ofta ett mer livaktigt förflutet än vad de visar upp idag. Alternativet, som vi ser här på Österlen, är fiskelägena längs kusten som fått en ny uppgift som turistorter. Här är husen omsorgsfullt renoverade men till priset av ett artificiellt liv som bara levs under sommarmånaderna. Men bara några mil in från kusten väntar de gamla byarna på besök.
/Sven