Kan bilder av vitsippor uttrycka olika stämningar?

Jag tänkte gå litet utanför ramen och på själva Midsommarafton med sina sju klassiska blommor visa bilder på vitsippan, som är en av mina favoritblommor. Min avsikt är inte att visa hur vitsippor ser ut utan att undersöka om bilder av vitsippor kan bli bärare av olika stämningar. Vitsippans form är raffinerad i sin enkelhet men har samtidigt ett ganska neutralt uttryck. Frågan är hur det uttrycket kan utvecklas i den fotografiska bilden.

I våras skaffade jag Silver Efex Pro, som är ett program för konvertering till svartvitt som ingår i bildbehandlingssviten Nik Collection. Jag har använt det för att experimentera med olika monokroma uttryck och tycker att det erbjuder mer varierade möjligheter än  Lightroom och Photoshop. I Photoshop är kommandot Calculations min favorit men i de flesta direkta jämförelser får jag intrycket att det går att komma litet längre med Silver Efex Pro. Vitsippor är ett tacksamt motiv att uttrycka i svartvitt eftersom de (mestadels) vita blommorna kan kontrasteras mot lämpliga bakgrunder och man kan leka med ljuseffekter. Samtidigt finns det förstås bilder som faller platt när de berövas sina färger.

Här kommer några exempel på vad jag menar. Först tre färgbilder som det inte var möjliga att konvertera utan att de förlorade sitt innehåll:

Den tredje bilden med sin inte helt vita blomma kan jämföras med bild 4 som har ett liknande perspektiv men som fick ett helt nytt uttryck av att konverteras till svartvitt.

Här följer två exempel på närbilder med ljuseffekter:

Den sista bilden fungerar i färg men får ett mer intressant uttryck i svartvitt.

Inlagt 2022-06-24 20:53 | Läst 523 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag ser skillnad i stämning mellan färgbilderna, trean lite överblommad känns för mig lite vemodig jämfört med käcka tvåan, ....."inga sorger än".....

Svartvita fina på lite olika sätt, sista lite vemodig ungefär som trean i färg.
Svar från sveka 2022-06-25 11:39
Hej Måns, tack för din kommentar. Håller med om din tolkning av stämningslägen.
Visst är det olika stämningar i dessa ljuvliga bilder. Intressant.
Svar från sveka 2022-06-25 11:50
Hej Morgan, tack för din kommentar. För mig var det roligt att se att det går att uttrycka olika stämningslägen med hjälp av en enkel och ganska oansenlig blomma.
Svårt att hitta någon favorit, eftersom alla är mycket bra på sitt sätt och de visar helt klart olika stämningar. Ett intressant grepp att fotografera med en bildkomposition som framkallar viss sorts stämning när det gäller blommor. Konverteringen till monokrom har Du lyckats med!
Ettan är hoppfull, tvåan kaxig, trean frågande, fyran är tvekande, femman blyg, sexan självsäker och sjuan sorgligt, men med nya krafter! Jättefint! Mvh Wolfgang
Svar från sveka 2022-07-06 08:15
Tack, Wolfgang, för din analyserande och generösa kommentar! Rubrikens fråga var avsedd att vara retorisk, men det hindrar inte att det är uppmuntrande när du, och de båda tidigare kommentarerna, svarar tydligt jakande. Det är på det här sättet jag vill försöka fotografera blommor i fortsättningen...