Skånes knasigaste träd

Till den inte helt nödvändiga kunskapen hör väl att känna till det "knasigaste" trädet i det egna landskapet. Det kan man få reda på hos  Skogssällskapet som har gjort ett urval av träd med ett "lustigt" eller ovanligt växtsätt på förslag från allmänheten. Det kan kännas frestande att avfärda kampanjen som ännu ett medialt jippo, men den bör snarare hedras som en uppmuntran till människor att gå ut och upptäcka mångfalden i naturen.

För Skånes del föll valet på det så kallade Drakträdet, som står i Trollskogen vid byn Torna Hällestad i Lunds kommun. Skogen har fått sitt namn efter det stora beståndet av vresbokar, som har ett krokigt och vridet växtsätt till följd av en genetisk variant (förr i världen lär man ha skyllt på trollen). 

Man får hålla med om att Drakträdet har fått ett passande namn. Däremot tycker jag att det gamla trädet med sin gröna mossväxt är vackert och ståtligt snarare än "knasigt".

I Trollskogen med alla dess vresbokar finns det förstås ett flertal tänkbara kandidater för kommande års omröstningar om knasigaste träd. Här är två förslag:

Det här trädet står som en graciös skulptur i en glänta i skogen och är unikt till och med för Trollskogen. Jag tycker att det skall kallas för Trollträdet. Bilden bör förstoras så att man ser ögat i "ansiktet".

De Dansande träden möter besökaren vid infarten till Trollskogen. Det är väl twist som de dansar? Träden gör sig allra bäst på bild vår och höst mot bakgrund av den skira grönskan respektive de starka höstfärgerna. Jag kom för sent för att fånga höstfärger och konverterade till svartvitt för att lyfta fram stämningen av grå november.

Inlagt 2022-11-19 19:52 | Läst 621 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Håller helt med, första bilden är mycket vacker. Mosan har den vackra gröna mossfärgen men där finns också dom utspridda löven som ett slags ädelstenar mot den gråare bakgrunden. Mycket fint! Hälsningar/ Björn
Svar från sveka 2022-11-20 12:54
Tack för din kommentar, roligt att du uppskattar drakbilden! Ja, de färgeffekter som du beskriver skänker en sagostämning åt draken. Jag vill minnas att drakfjäll ofta var gröna, och drakar var kända för att kunna vakta över skatter.
/Sven
Fina bilder med vresbokarna, men "Drakträdet" är magnifikt och namnet passar verkligen! Alla 3 mycket bra fotograferat, och jag blir sugen att köra dit igen! På vintern har jag aldrig varit där. Mvh Wolfgang
Svar från sveka 2022-11-20 13:00
Hej Wolfgang, Jag blir glad att höra att du uppskattar bilderna. Vintern kan vara en bra period för besök, särskilt om det skulle ligga litet snö på maken som kontrast till de mörka trädstammarna. Det kan kanske bli en gemensam utflykt?
/Sven
Åh alltså detta är ju konst, naturlig konst verkligen. Riktigt spännande skapelser och visst finns det varelser i naturen, det bevisar du ju helt klart med dina bilder här. -Spännande!
Svar från sveka 2022-11-20 13:07
Stort tack för din positiva kommentar! Man kan ju se Trollskogen som naturens eget friluftsmuseum med vresbokarnas alla egenartade former. För en fotograf är det förstås extra intressant med ett överflöd av motiv, som ändrar karaktär med årstiderna.
/Sven
Jag kan bara hålla med. Träden är snarare vackra än knasiga och jag skulle gärna fotografera på denna plats om det inte var så långt att åka. Drakträdet har absolut fått ett passande namn, man kan ju t o m se gapet på draken. Fina bilder och kul att få ta del av.
Hälsningar Lena
Svar från sveka 2022-11-20 13:14
Tack för din kommentar! Kul att du gillar bilderna! Om du kommer till Skåne och har tid över, är Trollskogen definitivt värd ett besök. Alla årstider har sin charm eftersom de erbjuder olika bakgrunder till träden.
/Sven
Fina former, den första ser ju ut som en drake eller kanske en orm. Fina bilder på dessa trädformationer
Svar från sveka 2022-11-20 13:25
Roligt att du gillar bilderna! Trädens speciella former väcker fantasin till liv, och för den som kommer hit med kamera står motiven nästan på rad för att bli fotograferade. Jag gissar, att du också har besökt Trollskogen?
/Sven
pdahlen 2022-11-20 14:04
Nä faktiskt inte, har varit i Dalby reservatet men det är ju en annan skog, men jag har gjort en notering nu så det blir nog vid nästa passage. Är ibland vid dammarna i Lund och kör en del till Vomb så det är inte någon längre avstickare
Så häftigt, riktig vacker konst skapad av träden själva. Draken syns tydligt andra fotot också dekorativt
Snyggt
/N
Svar från sveka 2022-11-20 13:32
Ja, i Trollskogen visar sig naturens kreativa sida tydligt, till glädje för alla besökare. "Skulpturen" i den andra bilden ser abstrakt och modernistisk ut, och jag funderar på att anmäla den till Skogssällskapet nästa år. Tack för din kommentar!
/Sven
Ja där är ett trevligt ställe med roliga former, tyvärr gick det sämre för ett av dom finaste träden i en storm för inte så länge sen. Fina bilder blev det iallafall..
HaD/Gunte..
Svar från sveka 2022-11-24 23:29
Som väl är finns det många vackra träd kvar att besöka, gärna vid olika tider på året. Tack för din kommentar!
/Sven