Where I live and move and have my being

Tankar och funderingar om livet och bilderna. Thoughts and reflections on life and pictures.

Kall dag i Malmö

14 minusgrader! Jag som skulle fota i Malmö. Hur var det nu man skulle göra? Lägga kameran i en lufttät påse när man kommer in i värmen? Men om man går ut och in i gallerior och butiker då? Ok, jag tar väl med mig en påse då.

Efter två timmar i bilen kände vi ett visst tomrum i magen. Dags för fika. En stor cappuchino (hur stavas det?) till min fru och choklad till mig.

Väl ute på stan kände vi hur kallt det var och det fick vi bekräftat när vi gick vidare över Gustav Adolfs torg:

Undrar hur det ser ut på de andra torgen? Vi strosade vidare - min fru letade efter garnaffärer - och hamnade på Lilla Torg. Lite varmare intryck:

Typisk turistbild, eller hur? Jag kom att tänka på att man ofta placerar en tändsticksask i bilden för att visa proportioner och nu fick min fru agera tändsticksask. Det kanske ser varmt ut på fotot men kölden kändes även på Lilla Torg.

Du undrar kanske om min fru hittade några garnaffärer. Jajamän, i alla fall två och garn inhandlades. Det skulle visst bli bland annat en sån där varm och go yllehalsduk.

På väg tillbaka till bilen blev det ett lite längre stopp vid ett övergångsställe. Tid för bildtagning? Ja, mitt över gatan såg jag de här härliga personerna och kunde inte låta bli att knäppa.

Bilden får illustrera Malmödagen, som för övrigt var Trettondedags afton: Underbar sol men kallt. Undrar just vad den lilla personen till höger håller på med?

Hur gick det med kameran och påsen då? Jo, påsen hade jag i ryggsäcken och nån gång emellanåt la jag ner kameran där. Jag märkte inget konstigt - kondens eller så - med kamera eller objektiv varken då eller senare.

Är det nån som har erfarenheter av kondens i samband med kall väderlek?

Postat 2009-01-12 20:15 | Läst 4439 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Längtar efter sommaren .....tror jag!

När jag var ute på julturné - åkte mellan Falkenberg, Närke, Småland och Falkenberg - längtade jag till sommarens ljus. Lämnade Närke i solsken. På med solbrillor. Dimman blev allt tätare och väldigt vad mörkt det blev, tills jag kom på att jag hade solbrillorna på. Något ljusare blev det men dimman låg tät resten av vägen till Småland - solen syntes inte och temperaturen var -2°C. Landskapet var i och för sig fint att betrakta och i Småland såg det ut så här:

Väl hemma i Falkenberg igen öppnade jag "Mina bilder" och fick fram en härlig bild över Ätran (fotad med Sony Cybershot DSC-W17 i aug 2008) och längtan efter sommaren blev ännu större.

Laxfiske i Ätran sommaren 2008.

Jag tänkte även tillbaka på sommarens fantastiska resa till Wien (juli 2008) och då letade jag fram en "utsikt-från-hotellfönster-bild", en av mina (o)vanor. Just som vi anlänt till hotellet i Wien pågick det en rock-konsert på Raimundtheater mitt över gatan. Och jag riktigt känner kvällsvärmen.

Vintern är fin med snö, rimfrost och dimma men sommarens ljuvliga minnen försvinner inte för det. Jag försöker tycka om vintern men jag tror nog att våren och sommaren vinner i längden. Vinterns mörker kan inte stå emot vårens ljus!

Men... jag ska försök passa på att ta lite snö- och rimfrostbilder och använda julklapps-stativet.

Postat 2008-12-28 21:38 | Läst 4472 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gula hus i Stockholm

Ända sedan jag var barn, ja så långt jag kan minnas, har jag njutit av allt som är gult. Påskliljor och smörblommor, höstlöv och solnedgångar, äggulor och gula köksluckor. Mitt första sängöverkast var rutigt i grått och gult.           Since I was a child I´ve enjoyed everything yellow.

I månadsskiftet juli/augusti tillbringade min fru och jag några dagar i Stockholm. Ja, du gissar rätt: jag blev stormförtjust i alla de underbara gula husen, muséer och en hel del "vanliga" bostadshus. Intill en hel del av husen växte härligt grönskande träd som gav den gula nyansen ännu mer liv.             Visiting Stockholm this summer I saw lot of yellow houses.

En bit av ett  hus på Kungsholmen. Jag minns inte vad gatan heter, men det är en tvärgata till Hantverksgatan. Kungsholmen:

Utanför Moderna muséet på Skeppsholmen fick jag syn på den här fasaden och blev helt såld. Jag tror huset tillhör Östasiatiska muséet.   The East Asian museum at Skeppsholmen.

På norra Södermalm gick jag förbi hur många fina gula hus som helst - en del väldigt gamla som de här på Tavastgatan med utsikt över Kastellholmen.  You can see many old houses at Södermalm.

Jag höll visst på att glömma "Utsikten från hotellrummet".   Don´t forget the view from the hotel window.

Från Scandic hotell mitt emot Centralstationen hade jag utsikt över Klara kyrka och precis nedanför fönstret såg det ut så här:

En välbesökt urinoar! Det gula huset i bakgrunden inrymmer lokaler och rum för Stadsmissionen.     A urinal!  The yellow house has rooms for people who hasn´t any place to stay.

Jag får inte plats med alla mina husbilder här så jag öppnar väl ett album. Kolla under rubriken "Om Leif Wadensten".

For more pictures: choose the line "Om Leif Wadensten".

Postat 2008-08-09 22:13 | Läst 5226 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Va nyfiken du är!

Ofta får jag höra av mina vänner och andra: Va nyfiken du är! Du ska alltid kolla allting! Nicke Nyfiken!

My friends call me Curious George.

Det är väl en arbetsskada. I mitt jobb som Food scientist och produktutvecklare arbetar jag med att testa nya produkter och processer inom mejeribranschen. I tjänsten ingår en hel del resor med dithörande övernattningar på hotell lite här och där. Under semestertid blir det även en del hotellvistelser. Risken finns att detta blir ett återkommande tema på min blog.

Nästan det första - ja, det är faktiskt det första - jag gör efter att ha gjort entré i hotellrummet kollar jag ut genom fönstret - finns det något att fota?  Och det finns det ju alltid, så vida det inte är nattsvart. Då väntar jag till morgonen då det brukar gå att få någon slags bild, även på vintern.  Lite besviken blir jag om det inte går att öppna fönstret. Det händer faktiskt. Då får det bli en bild genom rutan - det får duga. Naturligtvis har jag med kameran överallt - kompakt eller SLR.

Travelling a lot in my work as a Food Scientist I spend  some nights in hotels. I´m very curious about how the view outside the window looks like.

I Kalmar i början av juli jag tog jag den här bilden. Vackert? Ja, kanske. Kalmar, Sweden, in early July. Beautiful? Perhaps!

Som jag nämnt tidigare var min fru och jag i Wien för ca en vecka sedan. På vägen dit övernattade vi i Jena, en universitetsstad i, fd Östtyskland. Hotellet, Maxx, låg i utkanten av stan. Där blev det en annan typ av utsikt. Från de två fönstrena i rummet fick jag dessa motiv:

Two pictures from Jena, (Eastern) Germany.

Jag är väldigt förtjust i speglingar. I´m very found of reflected images.

I bland blir utsikten en bakgård på ett tak och i mellanåt en vy över en liten by med berg i bakgrunden. Jag njuter av båda delar. Det kanske, trots allt, är nyfikenheten som ger mej mest? Vad får jag se genom fönstret? Blir det någon hyfsad bild?

Backyards or small villages or mountains - it doesn`t matter. Perhaps, for me, being curious is the most important part?

Postat 2008-07-24 22:52 | Läst 4151 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Måla, tekna, rita och fota - avbilda!

Överallt upptäcker jag hur människor vill föreviga någon eller något. När min fru och jag var i Wien förra veckan såg vi folk överallt. En stor del av dom hade kamera av något slag med sig och fotade sin familj framför en storslagen byggnad eller tillsammns med alla dessa statyer på Mozart och Haydn och allt vad dessa berömda kompositörer nu heter. Jag fotade en del som fotade!

Being in Vienna last week I noticed how many people want to remember things by taking photographs.

 

"Say: Cheese"

En del gillar att få sitt ansikte avbildat "för hand". Av publiken att döma så blir det säkert bra! " Artist in the street"

Avbildning med kompakt.  "Photograph with compact camera"  (Inlagd 2008-07-22 22:37)

Postat 2008-07-22 10:47 | Läst 4365 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera