Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

Plogning isvägen i Luleå

En hel del snö har landat i Luleå senaste dagarna och plogbilen efter isvägarna har fullt upp så biltrafiken till öarna fungerar, bofasta och alternativ stugägare med bil.

Fram och tillbaka kör plogbilen mellan fastlandet och ut mot isvägen Hindersön, Storbrändön, Sandön och Junkön. Isvägarna är 40-45 meter breda och isen är cirka en halv meter tjock innan den plogas, isläge och väderförhållanden är avgörande för hur snabbt isvägarna blir klara. Det är en speciell känsla att färdas i bil över de stora havet. 

Hindersön, Luleå

//Per

Inlagt 2023-02-23 19:48 | Läst 1126 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant och bra illustrerat!
Fina bilder på den coola gamla plogbilen. Kul att den används fortfarande :)
Det var en speciell plogbil. Kul att få se och även hur det ser ut från ovan.
Hälsningar Lena
Häftig bil och snygga bilder!
Is som är en halvmeter tjock, det inger respekt.

MVH J O
Vad fint! Härlig plogbil dessutom.. 50cm. x 50cm. x 5 = 12500 kg är vad den isen borde klara.. Gissar att den där gamla Volvon väger mindre..

Bil på isen var ett tag sen för mig.. 1994 i mars var senast för mig, såna vintrar finns ju inte längre tyvärr.. det är nästan 30 år sen!

Bildbevis på 'bilisar' utanför Söderöra i norra skärgården med min gamla 4-wd. Toyota, och Magnus Raask som åkkamrat, den röda Fjällräven jackan hade jag på mig så sent som igår.. Den är nog det enda som är i fortsatt bra skick.. Toyotan lämnades på skroten i maj 2008. Raasken vet jag inte vad han gör nu..

Länk: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/225697/3901044.htm
Hälsn!
Intressant att den här gamlingen ännu är i tjänst. Fina bilder på den dessutom.

Tommy S.