P.LUNDSTRÖM

Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

Björnar i den finska skogen

Det blev en mycket spännande och intressant helg i den finska skogen över helgen. Jag och de andra fotograferna Ove och Robin besökte finland och fick möta björnarna långt inne i den djupaste skogen i ett gömsle i östra finland. Det är mäktiga djur att få uppleva och se hur de rör sig i skogarna.

 

Ha en bra dag alla!

 

//Perran

 

Postat 2013-05-29 09:51 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fiske i Byske och syskon på bild

Hela lördagen och söndagen ägnades åt fiske i Byskeälven norr om Skellefteå, fiskekompisen David fick napp på en ca 10 kilos lax som drog in flera gånger mot land men när den slutligen skulle dras upp gick linan av. Det värsta som kan hända när man står med lyckans fiskehänder och har sitt livs fiskelycka...sånt får inte hända men det hände.

Då en fiskeförlust äger rum får man inte deppa ihop utan fortsätta att jobba sig fram och tillbaka efter älven, en fin lax är inte lika ofta som en abborreupplevelse!

Mängder med kaffe gick åt i helgen mellan varven då spänningen steg och var hög under helgens  fiske, bara nöta nöta och åter vandra längs efter älven..för fisken, för bilden...

Söndagen avslutades med lite bilder på syskonen Ylva, Ove och Åsa för några släktingars begäran om ett förevigande på bild!

 

 

Trevlig vecka alla!

//Perran

Postat 2013-05-20 06:01 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Grillpremiär med kyckling på gallret

En strålande kväll med härlig sol bjöds det på i Luleå ikväll, värmen kom även från grillen där det grillades kycklingklubbor, halomi och lite grönt.

Rikligt med flytande honung!

Bon apetit! Trevlig kväll och helg!

//Perran

Postat 2013-05-18 00:09 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En flugfiskares väntan..

Flera kvällar har ägnats åt den härliga naturen runt om i de norrbottniska vattendragen tillsammans med fiskekompisen David som ägnar större delen av sin tid åt flugfiske..jag har följt med och vandrat runt de senaste kvällarna för att se lite mer hur detta flugfisket går till...det är visst svårare än vad man tror.

En flugfiskare sitter i sin "flug" verkstad om vinterkvällarna och binder sina flugor för sommarens alla typer av insekter..

Ett sant pillergöra för att få till den rätta flugan, nål och tråd ska surras runt och flugan ska bli perfekt, det där med olika typer av flugor är en hel vetenskap!

En färdig låda kan ju se ut som en flugsamlare och kittas ihop tillsammans med en frigolitbit..

Första turerna ut i vattendragen kan vara som ett kosläpp för en flugfiskare...än så länge inga mygg i farten som surrar..härliga kvällar med långa soltimmar som kommer nu..

Fram och tillbaka..fram och tillbaka..det är en teknik som tar tid att få in och att framförallt förstå...ett spinnspö är nånting annat och mycket enklare..här får man tänka till! David visar här hur man för ett flugspö i vattnet..

Tyst och alldeles stilla ute...det är enormt härligt ute just nu!

Givetvis måste ju pauser i fiskandet göras och det på bästa sättet genom den klassiska kannan på elden...(Ja detta är ett stående nummer)

Väntan och förväntan och åter väntan...en flugfiskare bör ha sitt tålamod med sig för annars går det inte...Här vid lägerelden satt Ove som också fiskar..och funderar ut över fiskevattnet..

Mat och energi, viktiga ingerdienser när man är ute...ett mackjärn funkar utmärkt för omväxlingens skull i matväg, pressade mackor och ost är en vinnare!

Sena och långa kvällar och nätter färdas man runt i skog och mark..bilen går genom berg och dalar..här kom vi upp från ett ställe i närheten av Älvsbyn i norrbottens län...

Sittandes vid en rastkoja i skogen pratar David och Ove fiskehistorier så det står härliga till...

Man får prova sig fram med flugor beroende på väder och vind, David visar upp en egenbindad fluga som han sedan fäster på spöet..

Många kvällar..många träningskvällar nöta nöta nöta...

Å   Plöstligt händer det!

En flugfiskares drömfisk ger ett lyckorus man kan leva länge på, denna röding drog David upp förra sommaren i en fjällsjö kring Kirunafjällen...det är ett intressant fiske sätt det här med flugfiske då jag själv är en spinnfiskare och pimplare..tror denna sommar får bli mer lärdom av detta intressanta flugfiskeri!

Tack för att ni kikade in! //Perran

Postat 2013-05-13 01:51 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Produktfotografering i vardagsrummet

Testade två gamla hensel blixtar och gjorde några produktfotograferingar i vardagsrummet. Det jag försökte eftersträva med detta var ett icke platt ljus och provade därför en softbox till vänster och en blixt mot bakgrunden och sedan en reflexskärm till höger.

En liten bit plexiglas fick göra speglingen på ett 50 mm objektiv..

Gjorde klart redan i början och satte ett gråkort och tog en testbild för vitbalansen, med denna kamera var jag lite kluven över ljussättningen, tycker högersidan kanske blev lite mörk längre ner.

Likaså ett objektiv som som sagt är runt är lurigt att få till en tilltalande ljussättning, men jag tror jag nöjer mig så i detta fall, kan tänka mig även här att högersidan kanske fått sig en släng av för mycket skugga...men kanske blir det för platt utan den skuggan?

Vips! Ett mjölkpaket med ett glas åker fram, kände här för att göra en klassiker i reklamväg, ett glas och ett mjölkpaket innehållandes vit mjölk fick mig att dra ner på blixten aningens, blev ju alldeles vitt och utfrätt, tekniskt satte jag denna bild med 1/125 sek bländare 11 och iso 200 på 70 mm en bit från bordet. Plexiglas och två blixtar och en reflexskärm i det hela.

Tack för att ni tittade in i mitt laborerande projekt!//Perran

Postat 2013-05-11 04:06 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa