P.LUNDSTRÖM

Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

Grillen - sommarens goda höjdpunkt!

Doften av kolröken från en nytänd grill väcker känslor från sommarens goda stunder. Man tänder en grill, taggar igång och får sommarens bästa stunder med sällskap och goda spett, en hel del roliga minnen väcks till liv då en grill är igång. Sommarens skönaste stunder när man lagar mat och njuter av ett glatt sommarväder, en klotgrill, gasolgrill och olika typer av spett är för mig sommarens höjdpunkt!

Grillspetten är laddade på uppläggningsfatet och redo för grillen.

Alla spetten färdiga och levereras mot grillplatsen!

Justering av gasolen kan vara viktig för perfekt grillning.

Spetten läggs på grillen. Nu är det bara bevaka dess färg och lyster, man står och bevakar hela tiden som dofterna stiger upp mot näsan!

Några runtvarv behövs för att få jämn fördelning på grillspetten..

En annan variant är de klassiska grillkolen som avger den bästa doften vid grillning!

Glödande kolbitar i perfekt skick för kött på gallret.

        

Marinering, vändning av kött med extra tillbehör och kanske ett grillglas är trevligt.

När alla tillbehör är klara, köttet fått sin "rätta" färg och sällskapet har hunnit prata och tagit sig ett glas är det klart för servering! Bon Apetit!

Postat 2012-04-15 02:36 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En jakthelg i vildmarken

Vi åkte iväg ett grabbgäng jaktkompisar långt in i de norrländska skogarna till ett jaktparadis som hette Kronogård. En plats som för mer än 100 år sedan byggdes som boställe för Kronojägare vid sjön Abborrträsket. Vi drog iväg i iskalla januari med gammelvolvon för att jaga skogsfågel.

Vi kom fram efter några timmars bildfärd till jaktstugan, det var kallt ute närmare minus 3o grader. Jaktkompisen Hansson gick direkt vebon och fixade ved för en uppvärmning i kaminen. Vi satte oss ner och började planeringen för jakten, käkade några mackor och packade för färd med skidor.

     Kartplanering och jaktplatser kollades noga upp innan avfärd mot den djupa skogen.

Vildmarken. Vi tog oss på skidorna av modell Tegsnäs och skida iväg några kilometer ut till en stor sjö där vi spanade efter djurliv. Några skoterspår syntes efter sjön men i övrigt var det helt knäpptyst ute då en temperatur  låg på ner mot 30 minusgrader.

Den ljuvliga vinterdagen bjöd på kyla och frisk luft. Det var klart vindstilla ute och man hörde enbart ett knarrande ljud från jägarna som drog sig frammåt med sina skidor på isen.

    Intjärade gamla Tegsnässkidor gör sig bra i skogen.

Vi tog oss fram genom backar och snår och åkte lite med jämna mellanrum från varandra. Plötsligt hördes en smäll från hagelgeväret. Vi stannade upp för att höra vad som blivit skjutet. "-det vart träff" sa Nisse som befann sig lite längre in i skogen.

        Jägarna Hansson och Emil stannade upp för att ta reda på vad som blivit skjutet.

Ripor. Det blev träff på två stycken fina ripor av jägaren Nisse. Det var oväntat eftersom det var så ovanligt tyst ute denna dag. Efter en lyckad träff var det äntligen dags att leta sig nånstans äta lunch och dricka kaffe.

      

En gammal bivack blev perfekt att slå läger på för lunch.

Kaffe och en pipa och en och annan filosofering vid kanten av sjön med blicken mot den ljuvliga naturen.

     Kokkaffepannen på elden.

Skymningen började komma och det var dags att återvända mot kojan.

Med glada miner efter en lyckad dag i skogen var det lätt att skida hemmåt.

Mörkret la sig över Kronogård och en eld sattes igång i braskaminen inne i stugan. Lite kvällsprat om dagen i skogen och en bit mat samt ett glas gjorde oss nöjda med dagen.

   

Kylan ute låg på minus 33 grader kallt med en varm kamin sov man gott, en jaktdag i den kalla vildmarken är underbart oavsett om man fällt vilt eller ej.

.


 

 

 

 

Postat 2012-04-02 18:30 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Arktisk pimpelhelg i fjällen

En frisk och klar dag på fjället med pimpelspöet i handen nerskottad på isen i hopp om storrödingens napp är ett spänningens moment. Man vet aldrig när den hugger!

Maggot, mat, kaffe och alla de prylarna som  brukar följa med i fiskeväskan packades ner i skotern. Vi åkte iväg ett gäng mot de vita vidderna och bestämde oss för röding till middag.

   

Fiske på fjället är bland den roligaste fiskeformen förutom sommar som höstfisket även kan vara. Med fullpackade pulkor och glada miner begav det sig iväg på skotersafari in i  vildmarken.

Dagen bjöd på strålande sol. Det var mycket snö vid fjällsjön och spaden gjorde sin nytta. Väl nerborrat hål i isen så vällde vattnet upp som ett akvarium på ytan, så något kikmete blev det inte på tal om denna dag.

  En motorborr gör susen för den som vill borra många hål, se bara till att soppan finns och räcker.

Med spöet i handen och blicken mot solen är det bara rycka i pirken och hoppas på fisk. Det är som fiskedamm, man vet aldrig vad man får men av erfarenhet på vissa ställen vet man vad som kan röra sig under isen.

Plötsligt rasslar det till och Hanna (bilden) får napp på kroken. En fin liten röding har nappat och glädjen sprider sig direkt genom sällskapet. Ett glädjens ögonblick när en fisk har nappat för någon.

Mat och dryck och annat som behövs på fjället packas upp för lunchdags. Det blev hemmagjorda hamburgare direkt på grillgallret. Kaffe är en självklarhet och den ska då som vanligt placeras på elden. Inget termoskaffe eller Nescafe har samma känsla och smak som riktigt kokkaffe på elden när man befinner sig ute i det fria.

           

En röding och och några öringar blev dagens lycka. Skymningen kom och det var dags att packa ihop och åka tillbaka till stugan innan kolmörkret la sig över fjällvärlden.

Fångsten, den fina fisken hamnade sedan i folie på elden och blev sedan kvällens meny i fjällstugan.

 

 God natt i polarnatt.


 

Postat 2012-04-01 02:52 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera