P.LUNDSTRÖM

Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

Alpinskidåkarna Ingemar Pernilla och Tanja

Det fick bli några bilder på Ingemar under den gångna helgen i Finska Levi samt Pernilla och Tanja som fortfarande åker

Försökte blanda lite spontana med porträtt

Har använt mig av det naturliga ljuset från fönster och försökt placera personerna i samt även lättat upp lite med en reflexskärm på några av bilderna på lite längre avstånd. Några spontana kollage ihopsatta för att presentera skidåkarna lite.

Några av bilderna som togs i samband med Levi international ski week i Finska Levi Lappland.

Tack för att ni tittade in trevlig kväll

//Perran

Postat 2013-04-29 22:35 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Finska vildmarken och Ingemar Stenmark

Helgen bestod av ett fotouppdrag i finska Levi, där jag träffade Ingemar Stenmark och Pernilla Wiberg som jag dokumenterade under ett Ski seminarium. Det som slog mig var hur enormt trevliga dessa människor var, jordnära och glada. Det blev även en hel del bilder för den finska skidanläggningens egna katalogbilder för nästa säsong. Kommer lägga upp fler bilder från mitt uppdrag.

Tack för att ni tittade in

Ha det gott alla läsare!

//Perran

Postat 2013-04-28 21:41 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fiske på tunn is i Luleå skärgård och renrajd!

Med isborren i högsta hugg gick jag och fiskekompisen David ut mot Luleå skärgård en gassande solig aprilvårlördag mot den smältande isen i solens hetta! Man fattar att våren är här på allvar, det var varmt och gott ute.

Flödvatten rann som kanaler på vissa ställen och vi gick omkring för att säkra att isen verkligen höll att gå på men i dessa luriga tider får man se upp och kanske inte gå där det är som mest vatten..I solens hetta blev man nästan badsugen!

David borrar upp hålet med handborren och det visar sig att isen verkar tjockare än vi trodde, dock en hel del flödvatten som kom upp till ytan.

(Här kommer en ny kaffebild:) Ett stående nummer är det klassiska kaffekoket som ALLTID skall finnas med i väskan, oftast viktigare än själva fisket ibland:) Koka upp ordentligt innan servering!

David tar upp den kokande kaffepannan ur glödbädden, vi han bara provfiska och dricka lite kaffe innan vi såg ett mystiskt stråk som rörde sig på isen..

Långt borta mitt på isen sprang ett hundratals renar styrda av skotrar påväg i et fartfyllt rejs, flocken styrde rakt mot oss och vi skyndade att packa ihop alla grejjer och förflyttade oss mot strandkanten..

En mäktigt renflock eller renrajd kom passerandes precis där vi tidigare satt och vallfärdade in mot skogen, fyra skotrar ledde denna flock i samlad trupp in för samling.

Det visade sig att dessa hundratals renar hade varit ute på Junkön vid Luleå skärgård och betat och ätit upp sig ordentligt under vintern för att senare transporteras vidare med lastbil mot fjällen! Mitt under den idylliska härliga fiskedag var det bara att ge plats åt dessa djur, tur att isen och skärgården är stor så alla ryms men vi föjde efter för att se vart dessa varelser skulle ta vägen! Vi säger lycka till med fortsatt betande och vandrade i fjällen på er renar! Där ni dessutom hör hemma!

Ha dt gott läsare och renar!

//Perran

 

Postat 2013-04-23 00:11 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En familjehelg i fjällen

Långt bortanför Abisko några mil bakom den kända Lapporten begav vi oss hela familjen för en helg fylld av fiske och vildmarksupplevelser. Resan var för några år sedan och man kan ju inte annat än längta till de härliga dagarna vid en renvaktarstuga med myggets surr runt om en...

Min fader Staffan som van fjällräv fick leda oss i familjen till en trevlig plats där vi kunde slå läger över helgen. Staffan som för övrigt jobbade som guide vi kebnekaise fjällstation med sina 58 besök på toppen har vandrat runt överallt kring Abisko och kungsleden.

Vid tältlägret är det alltid skönt att installera sig med mat och utrustning och en eld som ständigt pyr..

Min mor Eva är också en van fjällmänniska och jobbade många år vid Abisko och Låktatjåkko som också älskar vildmarkslivet kan också njuta av lite spinnfiske vid jokken..

Att vandra omkring i fjällvärlden är livet! Över jokkar och snår går man omkring och filosoferar fritt samtidigt som man kan kasta sitt spö i hopp om att få någon fjällröding på kroken eller bara sitta och njuta av luften..och en eller två eller tre miljoner andra myggor som surrar:)

Farsan får napp och en röding dras upp från jokken!

Min bror Anders som även han äslskar fisket får upp en härlig öring som sedan sättes en pinne på

Jag själv med jokken i bakgrunden och laddar för nya fisketag...

Några rödingar senare och middagen är fixat för hela familjen..

En härlig och lyckad fiske helg i Kirunafjällen minns man så gott att man nu längtar till nästa fjällresa i sommarens icke myggfria norrland!

Ha det gott alla!

 

//Perran

Postat 2013-04-21 20:59 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Den magiska vintern i norr (igen)

Den långa kalla och inte minst magiska vintern i lappland som jag fick uppleva har jag visat tidigare av ganska mycket här i bloggen men efter att ha rensat och kollat lite i allt material så har jag faktiskt hittat lite ovisat och helt opublicerade bilder från kvällarna med de olika tälten och norrskenen så jag tänkte ja visar lite mer. Tre olika haglöfs tält har använts och sovits i under olika nätter och köldfaktorer i närheten av Abisko och nationalparken, och ni som vill se lite mera av dessa norrsken bjuder jag här på några fler bilder

Kvällsfiske och en röding som nappat! ( Lite teknisk info kring den bilden: Iso 1000 f/2,8 15 sek och skrivande med en pannlampa)

Jag kan som sagt starkt rekommendera ett besök till Kirunafjällen och Abisko för att se mer och uppleva detta naturfenomen som i alla fall denna vinter visat sig riktigt ordentligt där upp i den magiska atmosfären kul om fler får se och uppleva detta. Snart bär det av igen och då mot den finska vildmarken och gammelskogen och eventuellt se efter lite mera vårtecken!

Ha det gott kära läsare

//Perran

Postat 2013-04-18 01:12 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 Nästa