P.LUNDSTRÖM

Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

Polarnattens Norrsken i fjällvärlden

Sent en eftermiddag i kalla februari drog jag upp till fjällstugan för några dagars avkoppling. Fjällen som är en favouritplats för både fotografering och avkoppling, man tar dagarna som de kommer. Varje vinter besöker jag Kirunafjällen och det känns som att det alltid visat sig vara någon form av magiska fjällkvällar med härligt ljus om nätterna.

Snön ligger pudrad på fjälltopparna och fullmånen lyser upp lite mer än vanligt ute vid den här tiden i kalla februari. Temperaturen ligger strax under 25 grader kallt, det är friskt och man ser varje andetagsånga när man är ute, och hör knarret i snön när man promenerar.

Norrsken - Ett mycket vanligt förekommande fenomen som man kan beskåda när man besöker byn Abisko som ligger 12 min norr om Kiruna. Jag kom fram till stugan eldade igång bastun, det var bra väder och man anande att en klar och spännande natt var att vänta.

En varm bastu känns extra bra när temperaturen börjat sjunka ner mot en minus 29 grader kallt.

Det är friskt och klart. Bastu och en bit torkat renkött och lite köttsoppa till middag fick mig nästan att känna mig som en riktig lapptuss. Men det är vad som brukar bli på dessa resor man äter det som passar en bäst i fjälltrakterna.

Polarnatten. Det small bara till i luften, från bastufönstret började himlen spraka och lysa, det svängde rejält i atmosfären och jag satt bara och titta förundrandsvärt på det häftiga skenet utanför bastun. Det var nu det kom - Norrkskenet.

Ett skimmer av ljus och ett dansande norrksen svepte med rejäla svängingar ovanför stugan och bygden. Det riktigt showade övanför stugan. Jag blev tvungen att ge mig ut och titta längre på vad som skedde i atmosfären. Ett mirakel. Man tror inte det är sant så läckert att se vad som sker i himmelen.

Natten blev lång och magisk. Ett norrksen som visade upp sig över byn i nästan två timmar med olika formationer och danser. Det var kallt, riktigt kallt man fick efter en stund gå in och elda igång lite värme i stugan för att inte blir för kall.

En och annan klabbe fick göra sitt i braskaminen då tempen var minus 33 grader kallt ute!

En ny solig morgon i byn.

Solen sträckte sig tidigt på morgonen över Abisko, en kall å frisk morgon med kaffet på uppkok.

Jag gick ut från stugan i den kyliga morgonkvisten för att hämta ved till kaminen. Jag mötte en obrydd älg som stod en bit från stugan och tuggade på kvistar, den var inte ett dugg brydd av att jag gick fram och tillbaka med mina vedlass.

Det var en riktigt kall å frisk dag igen. Tempen visade lite längra fram på dagen minus 33 grader kallt.

Jag eldade igång bastun igen och efter en stund sent på kvällen började det igen.

Polarnatten spökade till det igen ovanför bastufönstret och jag bestämde mig för att ta med lyktan och promenera ner till träsket. Det kom från ingenstans plötsligt svepte norrskenet med två gröna sträck från toppen av fjället Nuolja över mig.

 Jag gick ner till träsket för att titta närmare från en lite mer öppen plats och det sprakade av norrksen från Nuolja och Björkliden. Man var stum av faschination.

Plarnatten härjade fritt i atmosfären jag stod länge och tittade på vad som försegick där uppe i skyn. Det var galet hur det dansade ovanför mig. Jag tog lyktan vid udden och såg de sista timmarna norrksenet som drog vidare nånstans. Det var kallt och dags att traska upp till stugan för en värmade kopp och brasa.

Polarnatten en natt man inte glömmer.

Postat 2012-03-31 11:46 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Midnattsol fiske i ett myggtätt Tornedalen

Snart är sommaren här och vad får en inte att längta efter de sköna kvällarna i Norrland med fisket och myggen. Myggen som visserligen kan vara aningens besvärande men med rätt medel å rätt klädsel vänjer man sig irriterande nog.

Resan började i Tornedalens ödemarker, en liten by utanför Övertorneå som hette Juoksengi begav vi oss ett grabbgäng iväg med bil och planerade för en fiskehelg. Vi slog läger vid en av bygdens uthyrningsstugor och rodde över med en båt till finska sidan och fiskade hela natten. Naturens ljud och ljus lyste över älven och myggen bombarderade oss rejält då vi stod stilla.

Att stå med stövlarna i älven och bara höra myggen runt omkring sig och ett och annat vak är inte dumt en sommarkväll uppe i Tornedalens mecka.

En kittad fiskelåda med bara det nödvändigaste får inte glömmas vare sig hemma eller i bilen, en gammal majspipa kan ibland även komma till användning då man vistas i skogen.

Det är bara gilla läget ibland. Myggen blir inte färre bara för att man viftar iväg ett dussintals.

Sittandes på en myr i Tornedalen och fiska samtidigt fajtas med myggen hör till. En och annan abborre fångades upp på kroken.

Hasse drog upp en liten sumptjärnsmörk abborre, det tappar tydligen lite av sin gröna klassiska färg när de äter något från botten i vissa sjöar.

Den vitkigaste stunden på hela dagen - Kafferasten.

Efter en god kopp kaffe med nya starka tag och energi fortsatte fisket i ödemarken.

En stärkande tår fick även följa med och placerades lämpligt i en tall.

Middagen blev enkel och bestod av en klassisk Ravioli på burk uppvärmd i stormköket.

Efterrätten blev en självklar kaffe på elden.

 

Efter en hel dag ute i de Tornedalska skogarna och fiskevatten var det äntligen dags att elda igång bastun vid stugan.

Medans bastun värms upp passas det på att förtära en svalkande dryck vid Torneälven..

Ingen onödig lyx utan lykta och fotogen får upplysa relaxrummet. Primitivt som det ska vara.

Mörkret faller på och en pipa tas upp och puffas. Morgondagen har nya tag med fiske och vildmarksliv att vänta...

Tornedalen - en plats som bör besökas!

 

Postat 2012-03-31 00:28 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

En svart kopp kaffe på elden

Kaffet står på uppkok i fjällmarken. När kaffet har kokat upp är det bara låta pannan svalna av och sjunka ner några minuter för att sedan avnjuta koppen. Liggandes på en renhud med fjällen i bakgrunden kan inte kaffet bli så mycket bättre.

Kaffet omringas av röken i elden och kokar upp till ytan. Smaken av en lite rökigare arom från elden gör kaffet lite godare. Man behöver knappt något fikabröd när tillfället ges. Möjligen en bit torkat renkött till.

På fjället skidar några människor iväg över isen, fullpackade pulkor påväg mot sin destination. En solig dag i det vackra Kirunafjällen bjuder dagen på.

När lunchen ska serveras är det ibland extra trevligt att planera lite i förväg. Ett sällskap med på fjället tänkte till och förberedde dagens mål iform av Lax-klämmor. Mjukt tunnbröd och en tunn omelett med rökt gravad lax inrullat med gravlaxsås och ett knippe dill gjorde dagen ännu godare.

En lyckad dag på fjället avslutas inte helt fel med en fisk på kroken.

Postat 2012-03-30 18:49 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera