Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

Hundträning med permobilbjörn i Sjulsmark

Björntest med permobilbjörn fick gråhundstiken Lizzy erfara under en dag i Sjulsmark utanför Piteå. Testet går ut på att placera ut permobilbjörnen i skogen och sedan låta hunden "möta upp" björnen för att sedan se efter hur hunden reagerar.

Per-Anders Hansson släpper loss Lizzy från kopplet och låter henne springa in mot skogen, och bakom några buskar kommer björnen fram överraskande och hunden börjar skälla!

En mycket engagerand och skällandes hund kommer fram till "björnen" och börjar sitt ståndskall, björnen som dessutom är insmord i de rätta dofterna allt för att efterlikna ett äkta scenario för en gråhunds möte av björn i skogen.

En aktiv gråhundstik i sitt första möte med "björnen" i skogen springar runt, runt om björnen.

Ute på ängen råder full aktivitet av "björnmötet" och björnen som åker åt olika håll styrs helt via fjärrkontroll av en ledare utanför ängen.

Lizzy verkar ha klarat testernas kriterier för uppförande av möte med björn i skogen och återkallas av Per-Anders Hansson och belönas med frolic hundgodis.

EN mycket nöjd husse, Jonas Hansson stod vid sidan av med dom andra och tittade på hur hunden reagerade i mötet med björn, "bra då vet ja! Barra åka hem till byn"

Vatten i skålen kan en hund behöva som haft fullt upp med "björnar" i skog och mark.

//Perran

Inlagt 2012-10-11 21:26 | Läst 4989 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul bilder på en lite mer udda hundaktivitet....visste inte ens att "permobilbjörn" fanns.. i vilket fall bra bilder som visar hur detta test går till.....
Svar från Per Lundström 2012-10-12 16:48
Hej Ingela! Ja detta är en lite ovanligare form av träning för hunden, men den kan vara väldigt bra för hunden som ofta kanske vistas i jaktmarker eller rör sig där det kan finnas myckt björn, en rolig aktivitet för både husse och hunden, eller kanske framför allt för en hund som det såsmåning är tänkt att vara till för just björnjakt!:) Ha det gott! Mvh/Per
Måste ju erkänna att rubriken gjorde mig nyfiken :-) Roliga bilder, hade ingen aning om att det fanns nått sådant :-)
Svar från Per Lundström 2012-10-12 16:51
Hej Per! Ja det är inte kanske så jättevanligt att denna typ av träning uppstår men brukar vara för intresserade som har nån typ av jakthund å då kanske en gråhund eller jämthund är vanligast, men finns säkert fler som testar sina hundar inför ett "björnmöte" och kan se hur den reagerar, det är väldigt intressant att se hur hunden reagerar då detta sägs vara väldigt realistiskt med till och med en uppstoppad björn specialbygd på en permobil och insmord i olika dofter som björnar har!:) Ha det gott/Perran