Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

Filmen Jägarnas hemvändaridyll...

De flesta som sett filmen Jägarna som utspelar sig i den Norrbottniska idyllen och kommer ihåg den gamla Norrbottensgården som bröderna "Leif" och "Erik" Bäckström bodde i...

Idag gjordes en närmare sightseeing i byn Pålmark utanför Piteå kommun där fortfarande huset står kvar än idag och där flera av scenerna spelades in 1995, sedan dess har denna kåk stått helt övergiven som om det var direkt från filmen. Det påstås stå kvar där som ett minne av denna film där allting är i princip orört fortfarande.

Norrbottensgården från utsidan, ser man tydliga spår av en mycket sliten timmer fasad..

Här vid huvudentrén till huset visas en av de första scenerna ur Jägarna där festen efter begravningen ägde rum..

Gamla hästvagnshjul står mot entrén och nästan all färg har torkat bort med åren, dörren som vid besöket sjävklart var låst men genom de frostade glasen på rutorna kunde man kika in och minnas den exakta interiören med dess tapeter och detaljer som man ser i filmen..

Denna kåk tog ett bra tag för regissören Kjell Sundvall att finna, det var allt som skulle stämma med kåken, vid vattnet, det gamla skicket och efter tusentals mil letandes efter den perfekta miljön och allt så stod där en gammal Norrbottensgård i byn Pålmark som blev platsen för många av scenerna i denna thriller..

Vid bron ut mot vattnet och närmare bestämt Alterälven stod i filmen Lennart Jähkel alias "Leif" och sjön sången " Till haaavs"....och även där vid eldplatsen stod de båda bröderna och eldade skräp och drack sprit tillsammans...

Det mesta av detta minne av filmen såg helt enkelt ut att vara i ganska fallfärdigt skick..

Här vid skrotupplagan "sköts" hunden "Zorro" när poliskommisarien Erik Bäckström kommer hem efter att hämtat posten, denna hund som i verkligheten hette Zelda fick helt enkelt träna på att spela död även om det kan upplevas aningens otäckt ut i filmen..

En liten rundvandring från en välkänd Norrbottensgård som blev en plats där långfilmen JÄGARNA spelades in där allting fortfarande verkar stå kvar sen sista inspelningsdagen, en granne till huset säger att ingen kan bo där och det är Piteå kommun som äger denna byggnad. Lite kul kuriosa i från den Svenska Filmvärldens historia från idag!

Filmen spelades in 1995 under 10 veckor och hade sedan preimär 1997

Gott Nytt År kära Läsare!

//Perran

Inlagt 2013-12-30 23:39 | Läst 9918 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
INtressanta bilder och kul läsning, i synnerhet som jag gillade filmen. Gott Nytt År Perran!
Hälsningar Lena
Kul med en återblick, jag kommer i håg att vi passerade denna by någon månad efter att jag sett filmen & det var ju rätt slitet redan då, tänk att det redan gått nästan 15år sedan dess... Jägarna är ju en riktig kultfilm så det är ju kul att dom bevarat gården & att den inte gick samma öde till mötes som i filmen... Gott Nytt År!! //Ubbe
Tack för fina bilder! Ett härligt, men vemodigt fotoobjekt. År 2001 var jag faktiskt i närheten. Jag kom cyklandes från Nordkap och hittade en fin och trevlig övernattning på Stormyrbergets lantgård strax norr om Böle.
Gott Nytt År!
/Wolfgang
Intressant inlägg och ljuvliga bilder!
Önskar dig ett Gott Nytt År!
ewa