P.LUNDSTRÖM

Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

Samiska översättningar på Svenska vägskyltar

Om man åker norrut mot Kiruna och ännu längre norrut så får man se skyltarna med de samiska översättningarna som är ganska långa och obegripliga, intressanta namn vissa skyltar har.

Paktajåkka - mellan Björkliden och Riksgränsen i Kirunafjällen.

Postat 2012-06-06 06:38 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Flugfiske, ljug och renskav

Helgen bjöd på vildmarkslivet i Norrland, endast jöken hördes över det stilla vattnet. David satt i flytringen och svingade flugspöet runt omkring sig och myggen hade ännu inte invaderat skogen.

Elden var igång och en kall öl stod brevid yxan, det gäller att ladda med ved så elden klarar sig hela kvällen.

Vi slog läger vid kanten av sjön på en lite udde, där elden sprakade till tonerna av jökens ljud som ekade över hela sjön. Det var varmt och skönt ute och middagen var nära, rensakav i pitabröd dagen till ära.

Stekapannan fylld med mycket smör och renskav över den öppna elden.

Lungt och stilla på vattnet men ett och annat vak plaskade till med jämna mellanrum under kvällen.

Renskav när den är som bäst - på elden!

Joel förbereder för fiske innan maten, linor och flugor ska sättas iordning.

Renskav i pitabröd med lite sallad och en kall öl smakar riktigt bra ute i det fria.

Efter maten kommer det viktigaste av allt - kokekaffet med kokkaffe och den lite rökiga smaken å en mazarin gör en redo för nya tag i fisket.

David hoppar tillbaka i flytringen och börjar svingar efter att sett en jäkla massa napp på sjön.

Det blev tyvärr ingen fisk denna afton men väl en mycket trevlig stund med grabbarna i skogen med ljug och käk på elden, man kan ju inte annat än vara sig själv för en stund!

Fortsatt trevlig helg alla!

 

 

Postat 2012-06-03 01:52 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Lantlig mat i Sigtuna

Ett besök med släkt och vänner med mycket matlagning resulterade i ett gäng bilder, collage som jag arbetar med för att sätta ihop till en eventuell fotobok från staden Sigtuna.

Hanna Larsson från Stockholm fick äran att göra maten till festmiddagen

Shopping i Sigtuna stad.

Maten dukades upp inför festen.

Olov Larsson skötte grillen.

Postat 2012-06-02 16:26 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sensommarfiskets sena kvällar i fjällnatten..

En frisk och magisk kväll vid Torneträsk, med flugspöet i handen och vadarnas gång  i vattnet gör sommarens höjdpunkter oförglömliga.

Sent en sensommar i augusti åkte vi iväg ett grabbgäng mot Kirunafjällen för att fiska och andas fjälluft. Vi planerade för midnattsolens fiske i de friska fjällvattendragen  som ibland kan bjuda på överraskningar i rätta klocksalaget. Vi åkte iväg med båten i ett stilla Torneträsk med fullpackade fiskeväskor för några timmars fiske.

     

Efter en båtresa mot ett spegelblankt träsk kom vi äntligen fram till ett utlopp där det ryktades om en hel del bamsar simmandes. David gick av båten med sina vadare och började gå närmre mot utloppet.

Kast efter kast med flugspöet i handen.

    Spänningen startar då första kastet har nått vattnet.

Vinden  låg stilla på träsket och det var nästan inga mygg i farten endast suset från flugspöet kunde höras, det var skönt ute. Plötsligt svänger det till för David som nästan direkt har fått napp på kroken. Någonting stort som fajtas kring linan. David vevar upp en fin harr som träffats vid utloppet.

Första fisken var uppdragen. Det blev en matig harr som kom upp från ytan. Molnen låg lågt kring träsket och det var riktigt magist ute denna kväll.

Nästa hugg, plötsligt får Joel napp på kroken och startar kampen om fisken.

 Full vev mot ytan, nånting stort va på g. 

Fisken fångas upp av Joel, Anders hjälper till med hoven för att inte mista fisken från kroken. Ett hetsigt ögonblick som uppstår när fisk är på ingång!

Sommarfisket är stunderna man längtar till just nu!

 

 

 

 

 

Postat 2012-05-17 01:13 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vad heter Ugglan?

Jag var ute i söndags för att titta på rådjur men fick istället möta en jagande Uggla, men kan inte artbestämma denna om det rör sig om Jorduggla eller kattuggla, någon som vet mer exakt?

En för övrigt mycket skicklig fågel som jag fick studera under en timme då ugglan jagade från luften och dök ner i marken för gnagare och möss! Tacksam för svar på vilken art det kan vara!

/Perran

Postat 2012-05-16 19:42 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 73 74 75 ... 77 Nästa