Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

På spaning efter...Strix nebulosa lapponica

Långt inne i Norrbottens skogarna  lyser kvällssolen fint över ängarna där Ove Westman står med sin kikare vid den gamla ladan. Det är vindstilla och perfekt temperatur ute. Kvällens spaning är utan tvekan en av världens största ugglor - Lappugglan. 

Med kikare och kamera i högsta hugg spanas områden kring ängar och skogar av ordentligt i det vackra kvällsljuset.

Efter skogsvägar och avkrokar passar Ove även på att rasta Labradoodelhunden Tiita.

Plötsligt flyger något upp i trädet med en snabb och ljudlös fart. Ja, där sitter den vackra Lappugglan. Nästan kamouflerad sitter den på grankvisten och spanar på oss. Den ser nästan kuslig ut där den sitter och stirrar.

Ugglan lyfter igen och landar på ett nytt ställe långt inne i skogen till något som nästan liknar ett bo. Där sitter den länge och vrider och vänder på huvudet. Färgen är askgrå på ovansidan, med svartbruna  längsfläckar samt bruna och gulaktiga tvärvågor.

Ilfart och ljudlöst flyger ugglan som ett stridsplan utan ljud.

Klassiker, då ugglan sitter på sin gren och just - Ugglar!

Lappugglan häckar i täta barrskogar i närheten av gläntor eller annan öppen terräng. De bygger inte bon utan häckar ofta i andra större fåglars övergivna bon, ofta av någon rovfågel.  Under rika sorkår kan den tillfälligt observeras längre söderut. I Sverige kategoriseras den av Artbanken som nära hotad.

//Per Lundström

Inlagt 2017-05-02 21:54 | Läst 816 ggr. | Permalink(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Häftiga bilder. Hoppas att få fota en uggla själv vid tillfälle
Fint ugglereportage.
En fin fågel i spännande marker; du är privilegierad med ett sådant motiv.
- hawk
Vad roligt! Verkar som dom är väldigt stabila med att stanna kvar ganska länge på sina platser, men det har väl med födan att göra så klart.. Jättefina bilder som vanligt! Gillar att det är mycket miljö i dom!
Hälsn!