Oftast bilder från naturen men ibland något annat

Gölen med is

Jag stannade vid en göl och betraktade lite, än fanns det is över hela gölen. Den var ju inte så tjock att jag hade vågat gå ut på den, men på sina ställen verkade den ganska massiv och i kommande helg har den kanske öppnat upp sig lite.

Inlagt 2024-02-28 08:45 | Läst 325 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ser ut som du har Stöp/Snö is närmast stranden där, i och med att den är vit så kan solens strålar reflekteras bort från ev. bärig kärnis där under, vilket troligen gör att den håller! Längre ut ser jag en 'våretsad' mörkare kärnis, som att någon ristat i isen i olika mönster, den 'etsningen' är gränsen mellan de ursprungliga enskilda iskristallerna, det är där som solens strålar är på väg att lösa upp gränsen (limmet) mellan varje kristall, (den isen är också mörkare och suger åt sig solens värme extra mycket), när den 'upplösningen' når ner på djupet så faller alla kristaller isär och ligger och flyter var för sig, och ofta små stående kristaller som ligger och flyter stående.. blåser de in mot en strand och det går lite vågor så ligger kristallerna och klirrar ljudligt mot varann, tills värmen förstört/smält alla kristaller! Iskristallerna i sig är hårda in i det sista, som en isbit i ett glas vatten..
Hälsn!
Svar från mojje 2024-02-28 20:14
Härligt vilken utförlig kommentar Jan, tack så mycket för den och för att du tog dig tid att analysera.
En nytagen bild? Då har ni absolut kallare än vad vi har, men det är inte så konstigt. Jag bor i ju i Skåne. Det är fina mönster i isen och jag tycker björkstammarna lyser upp skogskanten mycket bra.
Hälsningar, Bjarne
Svar från mojje 2024-02-28 20:15
Tack så mycket Bjarne, jag tog bilden i lördags. Jag hinner tyvärr inte ut så mycket än på vardagarna men nu går vi snart in i mars då lär det finnas fotoljus en stund för mig efter jobbet.