på en digital analognörd

Sikta mot stjärnorna...

22:a november 2004, 08:35, sköts sondraketen Maxus 6 upp från Esrange utanför Kiruna.
Med sondraket menas i praktiken en raket som aldrig går i bana runt jorden utan skjuts nästan rakt upp, för att strax komma ned tillbaka några mil bort.

Hela raketen var 17.5 m lång. Vikt 12.4 ton, varav bränsle 9.9 ton. Det är den övre tredjedelen som är själva nyttolasten (800 kg). Den separerades från motorn när den senare brunnit färdigt.


32 minuter kvar. Alla som inte behövs för att sköta experiment och raketsystem under flygningen lämnar nu uppskjutningsplatsen. Övriga befinner sig i en bunkerliknande byggnad.

Förväntan
Drygt 7 minuter kvar och spänningen stiger i takt med att vår temperatur sjunker.

T +1
T +1 sekund. Den har lyft ~15 meter. Hastighet drygt 20 m/s (72 km/t).

 T +5
T +5 s. Höjd ~250 m. Hastighet drygt 100 m/s (360 km/t).

 
T +9 s. Höjd ~900 m. Hastighet ~210 m/s (750 km/t).


T +26 s. Höjd ~18000 m. 700 m/s.


T +62. Brinnslut. Det syns också på den lite diffusare röken alldeles på slutet.

Höjden var nu ~80 km och hastigheten ~3.3 km/s. Raketen var på väg att lämna det sista av atmosfären, nyttolasten separerades från motorn, och båda fortsatte av bara farten upp till 706 km höjd. Under tiden från det de lämnade atmosfären på ~100 km till dess de brakade in igen (12 minuter) var de tyngdlösa eftersom de befann sig "i fritt fall". Den tiden användes till allehanda experiment.

Trots att topphöjden var nästan dubbelt så hög som banan den Internationella rymdstationen, ISS, ligger på, kom den ned tillbaka eftersom den sköts nästan rakt upp, och med en hastighet som var mindre än hälften av vad som krävs för att gå i omloppsbana.


En dryg timme senare.  Nyttolasten tillbaka efter att ha landat med fallskärm och hämtats med helikopter.

 

Inlagt 2008-11-03 09:55 | Läst 5847 ggr. | Permalink
Härliga bilder Olle och intressant story. Jag får sån lust att vara med och se hela härligheten live. En dröm för en mekanikingenjör. Du har det bra du =)
Tack för senast förresten.
Mäktiga bilder.Ja det är nog inte förunnat så många att se en raket uppskjutning live.
Intressant text och fina bilder. Såg en uppskjutning för en herrans massa år sedan, då de skickade upp en raket som utsöndrade något sorts moln för avlyssning och mätning av norrskenet. Har för mig att de hade en mätstation i Töre på den tiden. Förekommer det någon forskning av det slaget ännu ?

Mvh
Janne
Svar från ojanson 2008-11-03 23:08
Jag kan inte hela historien, men på 60-talet var man mycket intresserad av sk nattlysande moln, dvs tunna moln på 80 km höjd som är solbelysta ett bra tag efter solnedgången. Då släppte man ut talk på hög höjd för att simulera och studera. Se även Wikipedia och Sven Grahn.
Norrsken har man också studerat mycket och det skickas fortfarande upp svenska sondraketer för olika experiment högt uppe i atmosfären.
De flesta handlar numera dock om diverse experiment i tyngdlöshet (t ex Maser & Maxus).
Kul och intressant! Tack för det inlägget.

/ Alexander Ödman