på en digital analognörd

Retrokamerapoolen. Nu ännu enklare!

Visst har det varit trist ibland, att neka någon inträde i Poolen.
Någon som gillar sin gamla kamera, gärna motionerar den, och dessutom vill ha ett forum att lägga bilder i, eller bara umgås med likasinnade.

Poolare.

När vi startade poolen, Thomas och jag, satte vi bl a regeln att kameran skulle vara tillverkad före 1960. Dels för att det redan var en kategoriseringsgräns för äldre kameror i FS produktlista, dels för att 1960 är lite av en vattendelare när det gäller tekniken i kamerorna. Oss veterligen var kamerorna t ex fortfarande utan batterier.

Nu är det inte alltid så lätt att avgöra en kameras ålder. Vissa, t ex Leica, finns väl dokumenterade, inte minst på nätet, och man kan få en bra uppfattning om tillverkningsår utifrån serienumret. Med andra är det inte lika lätt, och man kan få interpolera och gissa, om något nummer överhuvudtaget finns.

Inte alltid så exakt alltså.

Igår, över en bit mat på restaurang Svartengrens, beslutade "styrelsen" sålunda:

Hädanefter går vi efter modellens introduktionsdatum.

Introduktionsdatum brukar vara väl fastställt.
En kamera, som visserligen sannolikt tillverkades 1960 eller senare, men vars modell introducerades före samma år, är hädanefter att se som en Retrokamera. Detta underlättar vid ansökningar, och det kan kanske också ge fler medlemmar som hjälper till att sprida evangeliet:

Motionera de gamla kamerorna!

:-)

Inlagt 2012-05-04 21:54 | Läst 3054 ggr. | Permalink
Styrelsen för Retrokamerapoolen beslutar.....ja herre min skapare. Detta är Sverige eller hur.
Då vet vi! Själv har jag lyckan att vara ägare till tre stycken "retrokameror" som har funnits i släkten. Blev lite osäker om alla tre platsar som retro enligt er definition, men det verkar de göra då en av dem introducerades 1959... De andra är klart äldre. Film har inhandlats (alldeles för) länge sedan och ligger i kylskåpet i väntan på den dag när jag får tid att motionera åtminstone någon av kamerorna.
Svar från ojanson 2012-05-05 00:14
Du är välkommen. :-)