på en digital analognörd

Hög Standard, med ögat i centrum

Förra veckan tog jag en promenad i Västerås, med en Rolleiflex Standard från 1936.

Först gick jag över Svartån, och svängde vänster upp mot Kyrkbacken.

Sedan vände jag söderut, passerade torget och gick över ån igen.


Hoppsan. Sökaren är väldigt mörk ut mot hörnen...

VLT-huset speglar sig mot husen intill, eller om det var tvärtom...

Vidare söderut, förbi det turbinhus som en gång för över hundra år sedan fick ASEA att flytta tillverkningen ifrån Arboga.


Inte så talträngda.

Så småningom hamnade jag i Östra hamnen. Den har genomgått en ordentlig förvandling på senare år, men är fortfarande delvis märkt som hamn enl sjökortet.

Jag tycker den orkade med promenaden bra trots åldern, och trots att objektivet, en Zeiss Tessar 3.5/75, saknar all form av antireflex-behandling.

Rolleiflex Standard (även kallad "Old Standard") tillverkades mellan 1932 - 38, och var den modell som tog över efter "Original". Det var nu den typiska frammatningsveven kom, som redan året innan hade prytt Baby-versionen (4x4). Slutaren, på den här en Compur Rapid (1 - 1/500 s), fick man dock fortfarande spänna själv.

När den först kom var den försedd med två filmfönster, för att kunna ställa räkneverket antingen med 117-film (B I 6), för 6 rutor 6x6, eller 6x9-film 120 (B II 8), som här gav 12. Den här har dock bara fönster för den senare.

Den har en kul sportsökare. Den har bara en främre ram, men för att man skall titta rakt, och även få rätt bildvinkel, sitter det en liten konkav spegel mitt i korset. Spegeln har en genomskinlig öppning mitt i, och när man placerar ögat så man precis ser sin pupill omsluta öppningen visar ramen korrekt utsnitt.

Bortsett från parallax, förstås...

Kuriosa: Robert Capa använde just Rolleiflex Standard, som komplement till Contax II. Inga andra jämförelser dock...

Inlagt 2012-06-26 20:32 | Läst 9282 ggr. | Permalink
En Rollei är alltid en Rollei. Skön look på den där Standarden. Och tiderna verkar stämma. Alla bilder verkar helt ok exponerade.
Svar från ojanson 2012-06-26 21:14
Tack skall du ha! Visst är det så. :-)
Sunny 16 förnekar sig inte. ;-)
Fin kamera det där, den måste vart dyr när den kom. De flästa jag sett maxar 1/200 eller 1/300s vid tidsperioden runt WW2. Och skön finess med sportsökaren där, det är sådanna saker som får en att imponeras och le såhär 80år senare :-)
Svar från ojanson 2012-06-27 23:30
Jo, den tillverkades parallellt både med Compur (1/300) och Compur-Rapid (1/500), som kom bara något år innan min.
Man får även leenden tillbaka. :-)