Vomb och Krankesjön

Så kommer mina resterande fåglar från turen vid Vomb. Denna gång texten under bilderna

Bläsgås (blisgås), med de svarta ränderna på magen och det vita vid näbbroten 


Tofsvipa (Vibe)


Vitkindad gås (Bramgås), det finns det hur många som helst nu

Pilgrimsfalk (vandrefalk), det är första gången jag ser någon vid Vomb

Grönsiska (grønsisken)

Skarv, här kom det en regnskur

Ägretthäger (Sølvhejre)

Grågås

Röd glada (rød glente)

Sånglärka (sanglærke)

Stare

Ny redigering, enligt synpunkter från Jan. Det var inte sådan extrem dragning i vit och svärta som jag trodde, har enbart ändrat exponering i dessa tre nedan. Kanske är lite grådassigt på de två bilderna nedan att det började regna här och särskilt skarven så var det ganska häftigt regn

Exp 0, Skugga +79, Vita +20, Svärta -36 >>>>> ändrad till Exp -0,53, fast regnet som jag gillade försvann i den mörkare utgåvan :(

Exp 0, Skugga +79, Vita +28, Svärta -34 >>>>> ändrad till Exp -0,63

Exp -0,73, Skugga +86, Vita +34, Svärta -32 >>>>> ändrad till Exp -1,02

Inlagt 2020-03-15 07:59 | Läst 1137 ggr. | Permalink
Kul med alla dessa fåglar, det är mycket på gång nu och framöver, även om våren har tagit lite paus nu rent temperaturmässigt här.. men en hel del sol finns det här i alla fall, och dagarna är långa, det gillar man! Men jag känner/tycker att det är bara bild 1, 7 och 19 som är riktigt bra i exponering/redigering här, alla andra bilder är i varierad grad lite för ljusa på något sätt.. även det som borde vara lite mörkt är inte mörkt.. de ytorna känns 'normalexponerade' istället för mörka, och övriga ljusa delar i bilden blir nästan utfrätta.. Min känsla är att du använder nån 'preset' på flera olika bilder med varierad bakgrund, som nog egentligen behöver justeras manuellt! Känns lite 'HDR' med flera av bilderna här.. Skarven har i stort sett en mörkgrå fjäderdräkt, den borde nog ha en mer svart fjäderdräkt.. Grönsiskorna likaså, känns som hela bilden är doppad i mjöl.. Bilden på Sånglärkan är underbar men skulle vinna på att göras lite mörkare, då kommer färgerna bli lite bättre också..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-03-15 11:56
Tack för inputen, jo kanske är det lite åt HDR jag redigerar. Jag drar nästan alltid i vita och svärta. Svärta drar jag nästan alltid tills varning framträder (blå så backar jag lite), det varierar men det är kanske mellan -5 och -30. Vita ger en sådan lyster tycker jag, en ganska matt redigering får mer kraft i bilden med mer vita, vita brukar jag ligga mellan +20 till +60 men jag drar aldrig den upp till högdagarvarning (röd) så det ska inte vara något utfrätt. Jag tror det är vita du reagerar över. Jag kan tex minska exponeringen till -0,50 och sedan dra upp skuggor till +80-90 samt vita till +40 bilden får då ungefär samma grundexponering men det är mer stuns i bilden. Har ännu inte studerat skarven och grönsiskan, men för sånglärkan håller jag med dig, det tyckte jag själv när jag tittade på bilderna i bloggen. Det blir så ibland att jag redigerar en aning för ljust och sedan när jag tittar på bilderna i bloggen så tycker jag att de ska mörkas något när de får satt sig. Nu har jag ändå ökat ljuset på min datorskärm för att tvingas på något sätt att redigera mörkare men så är det nog ändå det att jag gillar kraften i ”vita”. Stort tack igen för synpunkterna även om det tar lite tid så kanske det ändå går åt rätt håll :)
ehrsa 2020-03-15 12:37
Bra Peter, du lyssnar! Jag kan säga att dessa siffror säger mig ingenting.. Jag tittar bara på bilden när jag drar i reglagen, tills det ser bra ut.. oavsett siffervärdena! För det mesta så är alla tagna bilder (för mig) något lite 'felexponerade' åt något håll.. eftersom kameran aldrig vet vad som är motivet i en bild och hur mörk eller ljus motivet SKA vara, det beror ju på att den inte vet om det är en vit svan eller en svart skarv som jag fotograferar.. kameran vill ju bara justera exponeringen hela tiden till att bli '18% grå', därför blir både svanen och skarven exponerade till att bli gråa.. så värdelösa är alla kameror på detta! Det är ju där vi måste gå in och jobba med 'exponeringskompensationsknappen' hela tiden beroende på motivet! Det är därför som de flesta bilder vi fotar egentligen är lite felexponerade, men använder man RAW-formatet så finns det massor av information i det ljusa och även i det mörka, därför kan vi 'rädda' de så vanligt felexponerade bilderna.. jag gör det mest hela tiden! Men man måste låta det ljusa i en bild få vara ljus och det mörka/svarta få vara svart och inte bli grå, annars blir bilden kontrastlös och ser väldigt utslätad ut, även färgerna blir ofta sämre när det är låg kontrast i en bild, då blir också skärpan i bilden sämre, när kontrasten är låg.. Möjligen blir exponeringen något lite bättre om man ökar färgerna lite, men då måste man också ofta dra ner på cyan/blått annars drar det himmelsblåa iväg för mycket, den färgen är svår..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-03-15 13:08
Hej, igen. Jag tittade på de tre bilder du kommenterade och de var inte så extrema i vita och svärta som jag kanske befarade. Däremot tyckte jag att alla tre kunde mörkas, har lagt in tre nya längst ner där enbart exponeringen har ändrats. Jag tappade lite regn på skarven, men det kanske skulle kunna gå att öka det vita lite mer, ska titta på det. Annars gör vi nog lite på samma sätt. Jag har dock en preset jag utgår ifrån som i princip omvandlar rawfilen till en standardjpg, det är några inställningar som jag genom åren oftast drar till och då gör jag den som standard och utgår ifrån den, men därefter är det i princip det som du gör att jag drar i spakarna tills det blir bra. Det jag har koll på är varningarna för svärta och vita annars är det att testa sig fram. Ibland gör jag flera redigeringar, har säkert bilder jag har i 5 olika utgåvor så kan jag senare bedöma vilken jag vill ha, ibland kan en disig bild utan kontrast passa bäst och inbland ska det vara mer kraft.
Svar från pdahlen 2020-03-15 13:34
Färger är jag väldigt sällan eller nästan aldrig och pillar på. Jag kan justera vitbalansen och lyster drar jag ner ibland för annars kan det bli för mycket drag i färgerna
ehrsa 2020-03-15 13:35
Tittade på båda versionerna av skarven, och i den mörkare versionen så känns de mörka fjädrarna 'trovärdigare' men det ljusa känns för lite ljust.. hela bilden blev bara 'skum' på något sätt.. det behöv mer kontrast i den bilden så att det mörka blir mörkare och att det ljusare samtidigt behåller det ljusa! Grönsiskorna är klart bättre, möjligen behöv något ytterst lite ökad kontrast där också, men det är jag inte lika säker på.. Sånglärkan behöver också en ytterst liten kontrasthöjning så att det ljusa ökar ytterst lite.. Tycker den bilden är fantastisk!
Hälsn!
ehrsa 2020-03-15 13:40
Hmm.. Färger måste också justeras om du kör RAW.. annars blir det bara en 'färglös råformatsbild' och så är ofta många bilder här på Fotosidan.. det kan ju vara en 'effekt' i sig så klart.. men så ser ju sällan verkligheten ut, fast det är ju som sagt en effekt det också, själv tycker jag naturbilder oftast ska ha de färger som ögat ser! Bleka Sidensvansar och Steglitser tycker jag blir trist i längden.. men det är jag det!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-03-15 13:57
Ok, tackar. Ska kolla det med kontrast, den brukar jag sällan dra på, den ligger på en +9 konstant. Färger, ok får ta en titt men jag tycker det är svårt för drar man en färg så påverkar man väl andra färger också har jag för mig, men jag tar en titt.
ehrsa 2020-03-15 17:34
Ja, man får allt dra lite i reglagen på en RAW-bild.. De enskilda färgerna som finns en bit ner i Lightroom påverkar inte jättemycket övriga färger, det är bara att testa! Orange är en färg som ibland torr vegetation har, och där förändras det orangea även när man drar lite i färgerna röd och gul, så klart! Blandar man gult och rött så blir det ju orange.. så man får hålla lite koll där.. Drar man i reglaget för cyan så påverkas oftast mest himlen men ofta också fåglars fjäderdräkter, det finns något slags 'cyanblänk' från himlen i deras fjädrar som lätt överdrivs, t.ex. på hägrar!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-03-16 07:21
Hm, färger det var ju värre än jag trodde, är det mättnad du drar i? Finns ju nyans och luminans också. Nyans är ju svår, luminans skulle man kanske kunna göra något med?
Jo det var väldigt mycket fågel som börjar samlas lite här och där..Och vattensamlingar finns det väl i överflöd.. det var en ordentlig tofs vipan hade, blev nästan en tops vipa ;)
Kul bild på Skarven, ser nästan ut som den vridit huvvet ett varv för mycket..
Mvh/Gunte..
Svar från pdahlen 2020-03-15 13:22
Tackar, nu har jag ändrat vippa till vipa :). Jo men det har du rätt i om skarven, det är typ som exorcisten. Det är ju tur att det kommer fåglar nu i virustider, där ute är det ju riskfritt att vara och det är ju inte fågelinfluensan
Oj så mycket fåglar! Starflockarna är häftiga att se, mindre flockar har jag sett men aldrig riktigt stora. Men du har gott om olika arter, det är också roligt att se. Bläsgås vet jag att jag fotat uppe vid Kvismaren vissa år, än har jag inte varit dit upp. Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2020-03-15 14:49
Tackar. Jo riktigt stora starflockar skulle jag vilja se, som svart sol. Det är väl på höstarna nere vid dansk/tyska gränsen, får ha det på önskelistan. Bläsgåsen var en ny upptäckt för några månader sedan här i bloggen, då någon påpekade att mina grågäss inte var grågäss :). Tidigare har de alltid varit grågäss för mig. Men det var liknade med trutar, alla trutar är inte gråtrutar :)
Grönsiskor har vi också ett helt gäng men det blir inte så bra bilder i trädgården just nu. Kul med bläsgässen, det har jag inte sett ännu. Starar är också läckert, speciellt när de flyger i flock och det har du ju hittat här. Lärkan har jag inte sett ännu men jag vet att den kommit.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2020-03-15 20:40
Tackar, Vomb är en fin plats på våren, det brukar vara arter där som man inte har sett ännu på andra platser det året, brukar utgöra en kick-off av vårfåglarna.