av Peter Dahlén
Äppelkaka
I dessa tider så undrar man vad man ska göra med alla äpplen, vi har nog passerat hundra stycken nu. De äpplekakor som finns har oftast 250g smör och 2dl socker, men så hittade vi ett recept som avvek från detta mönster och som visade sig vara riktigt god också. Bilden nedan är från den första prototypen, där man skulle blanda allt, nu gör jag istället en kaka som byggs upp i lager med nötterna på topp. Har nu fryst ner mos med olika smakblandningar, så att man har färdiga mosblandningar i frysen till vintern.
- 5 äpplen
- 2 msk socker
- 1 tsk kanel, eller 2 tsk vaniljsocker eller lite riven ingefära, eller lite rivet citronskal eller någon mix efter behag
- 5 skivor vitt bröd
- 1-2 msk smör eller smör/raps till brödet
- 2 ägg
- 2 dl mjölk
- 1 dl blandade nötter, typ sötmandlar och valnötter
- Sätt ugnen på 200C
- Skala och skiva äpplen smått ner i en kastrull, tillsätt socker och kanel eller vad som väljs, rör om och gör den lagom mosig men med struktur av bitarna
- Skär brödet i tärningar och bryn det lagom med smöret i en stekpanna
- Lägg brödet i botten av en smord pajform
- Smeta ut äppelmoset över brödet i formen
- Vispa ihop ägg och mjölk och häll detta överst i pajformen
- Täck hela kakan med hackade nötter
- Sätt in kakan i ugnen en 27-30 minuter, ha koll på att nötterna inte bränns
- Ät som den är eller med glass, eller vaniljsås

Här en bit med en sked äppelglass, har gjort en hel del äppelglass också, men det får bli i en annan blogg
Inlagt 2021-09-28 08:57 |
Läst 1410 ggr. |
Permalink


Vi är väldigt nöjda med denna, god och ofarlig
Receptet är sparat, tack!
Hälsningar Halina
Den är väldig god för att vara ofarlig
Anne Grethe (min fru) har "stjålet" din opskrift, men spørger efter målene på din bradepande ?
Med mange venlige hilsner fra Erik og AG.
Den som är på bilden är nog 20x30cm men för mina senaste äppelkakor så har jag använt en ganska vanlig rund pajform 25cm
Takker.
//Erik//
Det som är så bra är att den är ofarlig, har gjort fyra stycken på några veckor
Den är verkligen god för att vara ofarlig
Ja precis, den är mer nyttig än farlig. Har letat i ett par år nu efter ett sådant recept, så dök det upp ett som jag har modifierat lite.
Hälsningar Lena
De första åren så försökte vi spara äpplena i förrådet, men det blev aldrig bra. De sorter vi har Discovery och Aroma verkar inte vara bra till förvaring. Nu sparar vi ner dem som mos och kakan är utmärkt med tanke på att den är ofarlig