Fågel, fisk eller mittemellan av Peter Dahlén

En tur på Vombs ängar

Gjorde en tur i veckan till Vombs ängar. Det blåste en hel del så jag var glad i att jag hade mitt mobila gömsle, dvs bilen, så jag körde fram o tillbaka på vägen över ängarna, säkert 5-6 gånger och det var en hel del blandat att se på de timmar jag var där. Från bilen så kunde man ha fåglarna bara några meter bort men lämnade jag bilen så var de snabbt borta.

Brushanarna (Brushane) är roliga att se nu när de skiftar dräkt till maskeraddräkt

Rödbena (Rödben)

Grågås (Grågås), här lämnade jag bilen och den fågel jag tänkte fotografera försvann, men gåsen var kvar för sitt eftermiddagsbad, men blir ju en fin vinkel sittande på vägen

Även mindre fåglar fanns det Ängspiplärkan (Engpiber)

Gulärla (Gul Vipstjärt)

Stare (Stär)

Så fanns det större fåglar. Vet inte riktigt vad detta är, kanske brun eller blå kärrhök?

Sedan så finns alltid Röd glada (Röd Glente)

Så finns det många fåglar Vitkindad gås (Bramgås), någon kanske vill räkna?

Sedan några som inte har presenterat sig, en Spov men är det stor eller liten? Kanske mindre än Stor?

Denna är jag också osäker på har just nu inget förslag

Inlagt 2018-04-26 11:03 | Läst 1736 ggr. | Permalink
Bilen är bra gömsle, flyttbar är den också.
Du kom verkligen när och har fina bilder på fåglarna.
Många gäss var det.
Svar från pdahlen 2018-04-26 13:53
Tackar, jo bilen är bra och bekväm som gömsle :). Många gäss är det, såg någon siffra på flera hundratusen gäss per dag som flyger in till Skåne när det är som mest
Härlig miljö. Måste varit ett himla liv!
Svar från pdahlen 2018-04-26 13:56
Jo när det lyfter några tusen gäss eller vad det nu är så låter det en del, fast det var nog värre med några hundra kanske tusen skrattmåsar i förra veckan i Varberg, de lät också hela tiden
Dit ska jag definitivt åka i helgen under min tur till Skåne. Bilen kan vara hur bra som helst som gömsle, det har jag upplevt många gånger och ska nyttja även denna gång. Dock får man ofta bättre fotoviklar utanför bilen men om motiven drar spelar det ju ingen roll. Jag törs inte hjälpa dej med arterna mer än att jag tror att det är en brun kärrhök. Gulärlan och den röda gladan hoppas jag verkligen få se.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2018-04-26 14:00
Kul att du kommer ner. Gulärlan såg jag vid båda tornen på ängen. Gladan brukar vara på båda sidor om ängen, så mot Vombsjön och mot Krankesjön. Vid gömslet vid Kranesjön lär det finnas en pungmes, såg den tyvärr inte när jag var där men du kanske kan hitta den :).
Riktigt fin samling att vara glad över, brushanarna har du fått inte bara när de är som finast, utan med det rätta ljuset som visar sig när det är som allra bäst då allt återvänder. Tror det är brun kärrhök, utseenden kan variera. Det liknar gluttsnäppa, men de känns helt hopplösa att artbestämma.
Svar från pdahlen 2018-04-26 21:46
Tackar. Du kan ha rätt om gluttsnäppa, den har setts där i Vomb iveckan så den kan vara möjlig
Vilket mångfald av fågelliv! Verkar vara ett spännande och givande ställe för fågelobservationer. Brushanen tycker jag är en sådan speciell fågel, som jag fängslats av sedan barnsben då jag såg den första bilden av den. Det var en bild av en spelande hane. Har tyvärr aldrig upplevt den i verkliga livet, men här på sidan förekommer den då och då! Fina bilder!
Svar från pdahlen 2018-04-26 21:51
Tackar, jo brushanen är fascinerande, fick bilder förra året på hanen med en stor utfälld krage på samma plats, tänker nog åka ner dit igen om en vecka