Allt mellan himmel och jord / Peter

av Peter Dahlén

Utvälinge Sandön

 Lite blandat från Utvälinge, norr om Helsingborg, från slutet augusti och september 


är det en säl? Den var borta några dagar senare

storskrake med ungar, de fick behålla många ungar i år, förra året var det enbart två kvar efter att rovfåglarna hade tagit sitt. Nu är ungarna lika stora som de vuxna. 
Grönbena (tinksmed)


grönbena och i bakgrunden drillsnäppor (mudderklire)

fisktärna 

gänget 

det här är riktigt långt ut i viken, det är sälar man bl.a ser där ute 

ser väl ut som en sädesärleunge 

skrattmås 

gulärla ( gul vipstjært)

rödbena 

fisktärna 

fullt ute på skäret 

fiskgjusen 

kustsnäppor (islandsk ryle) finns det verkligen gott om, det är nog den vadaren som är flest av på Sandön 

Gluttsnäppa (hvidklire)

undrar vad detta är, brun kärrhöks ungar brukar se ut så här 

Postat 2021-10-04 06:47 | Läst 410 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Rydebäck och någon avstickare

En blandning bilder från hemmet i Rydebäck, från sommaren tills nu


Det var en väldig aktivet runt huset, det visade sig att det var ett svalbo på femte våningen 

Tornseglarna jagade runt tillsammans med svalorna 

På väg upp mot Mölle så ser man detta i en villahäck, för några veckor sedan var det med i tidningen. Han som bor här gillar konstinstallationer, den första installationen var snöpinnar som var uppsatta som en slalombana men så kom idén med cyklarna, det är totalt 29 cyklar i häcken. Har har också en odling av fasadflaggor 

Detta var första gången Norgefärjan gick efter stoppet i ett halvår pga Coronan, första gången kom den i dimma så det fick bli en bild i bättre väder också 

Solen finns där någonstans 

en bogsering 

Här blev jag imponerad hur snabbt jag kunde få iväg ett skott, hörde ett muller utanför fönstret och såg de två JAS? passera tog kameran och ut på balkongen, hann med några bilder, men det var nog bara några sekunder här så det var bra att kameran låg redo 

Det har ju inte varit så många kryssningsfartyg i år eller i förra året, men de ha ökat i antal den senaste månaden. Detta är det första jag ”sett” på två år, den försökte dock smyga förbi osedd ute i sundet. 


började med en fågel så jag får avsluta med en också, en stare från dammarna i Rydebäck 

Postat 2021-10-03 07:46 | Läst 623 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Digiscoping

Beställde en T2 adapter till kameran för att kunna sätta den på tubkikaren, med sin förstoring på 20-60x, vilket borde betyda runt 2700mm i brännvidd med fullformat. Amazon hade adaptern för 110:- vilket är betydligt billigare än tex Cyberphoto, leveransen tog bara några dagar. Båten jag fotograferat ligger ungefär 3km bort för ankar ute i sundet.

Nedan D750 med adapter till Konus 100, 20-60x


Hur blev det då? Inte så bra kanske, eller nog som förväntat. Bilden ovan är en delförstoring av bilden nedan, att jämföras med nästkommande bild som är en delförstoring av en bild med Nikon 200-500 och TC 1,4 som ger 700mm, även om man måste beskära mycket mer med 700mm i jämförelse med 2700mm så blir resultat bättre. Intressant också att ISO genom tuben blev 2800 i jämförelse med ISO 450 med 200-500 på kameran, men det har väl med en långa brännvidden att göra. Tiden var samma i båda fallen så då borde bländaren med tuben hamna runt f/22, om man ser till hur mycket ljus som kom igenom. Som sagt att det var nog förväntat att man inte kunde få 2700mm brännvidd för 3000:-. 
Obeskuren bild med tuben, ISO 2800 

Bilden nedan är med D750 och 200-500/5,6 och TC1,4iii


Beskuren bild motsvarande storlek från tuben, dvs en fyra gånger mer beskärning 

Bilden med objektivet obeskuren kameran anger ISO 450 och  f9

Postat 2021-10-02 06:55 | Läst 648 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Månen, Jupiter och Saturnus

Några bilder från förra veckan, de flesta tagna på frihand och korta tider, även Jupiter och Saturnus är så ljusstarka så att man får fotografera dessa med korta tider för att de inte ska bli överexponerade 


månen hängde över grannhuset så jag tog med huset också i en bild 

Jupiter en beskuren bild från bilden nedan

Fastän jag använde ekvivalent brännvidd på 1050mm så blir inte Jupiter större än så här. Jag har nu köpt en T2 adapter till tubkikaren så jag ska prova att använda den och får mer brännvidd. Jag testade tubkikaren på Saturnus och jag kunde se ringen i kikaren och det gör man inte i kameran, sedan är ju frågan hur kvaliteten blir på bilder man tar via tuben.

Här kan man se månarna runt Jupiter, för att månarna ska synas så får man ta in mer ljus och överexponera 


Här Saturnus med sin ring, tagen på frihand och 1050mm

Här en till på Saturnus.

Egentligen tog jag en snabb serie med bilder 10-20 st på några sekunder, för jag hade hoppats att jag skulle kunna stacka dessa, men det gick varken i PS eller i Sequator. Eftersom jag hade exponerat efter Saturnus och Jupiter så fanns det bara dessa små prickar på bilderna (se den obeskurna bilden) och det räckte inte för centrering enligt programmen. Undrar om inte PS angav att den behövde 40% bildinformation och Sequator sa att det var för få stjärnor och eftersom det inte syns några i bilden så stämmer ju det. 

Postat 2021-10-01 06:26 | Läst 457 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5