Fågel, fisk eller mittemellan

Ladusvalor juvenil

I väntan att dottern skulle komma med tåget till Lund så passade jag på att fotografera svalor vid Nöbbelövs mosse strax utanför Lunds centrum. Det var tur att jag åkte lite tidigare för det hände en olycka på motorvägen precis där jag svängde av mot Lund och när dottern senare kom med tåget så var det en mil kö mot oss på motorvägen. Ibland är det extra bra med lite fototid, men nu till svalorna, trodde först det var hussvala pga korta stjärtfjädrar, men de är inte rödfärgade i ansiktet så detta är ung ladusvala.

Nu måste det vara din tur att flyga

OK, det är visst snabbmat idag också

Så ska jag bara få iväg den andra också så att det inte gungar så mycket på tråden

Nu bär det iväg

Tror jag vilar lite till

Inlagt 2019-08-10 11:04 | Läst 132 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Fin serie på svalorna! Hade det så trevligt med dottern.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen   2019-08-11 07:09
Tackar jo de blev bra mot den neutrala bakgrunden. Jo vi hade en fin sommarvecka här nere i syd.
Trevligt med svalor, ser dom inte så ofta här men jag har ju 'mina' seglare istället, som förövrigt inte har stuckit söderut än, fast lär gör det när som helst nu.. Vackert med sädesfälten i en del av bilderna här! Bra fångat i bild 3 med svalan som straxt tar en insekt..
Hälsn!
Svar från pdahlen   2019-08-11 07:12
Tackar, jo det blev bra mot de neutrala fälten. Såg ut som att det gick bra att ta med flera punkter mot fälten, kanske för att de var så neutrala så låste inte AF på bakgrunden.
Skärpan och den sparsamma färgskalan på dom flygande svalorna gör dom till riktiga fullträffar. Mycket bra.
Sten
Svar från pdahlen   2019-08-11 07:13
Tackar, jo de gjorde sig fint över den mer neutrala bakgrunden
Oj så fina bilder på svalorna. Imponerad av att du får skärpa på dom flygande ute över fälten/ Björn T
Svar från pdahlen   2019-08-11 07:17
Tackar, man får nog tacka kameran också för skärpan, här går det inte med manuell fokus :). Jag fotograferade denna gången med flera punkter, tror det var 25, annars brukar jag oftast bara ha en när man är så nära en bakgrund för att inte få bakgrunden i fokus istället. Men här verkar det som kameran förstod det var fåglarna som var i fokus så att säga, kanske för att bakgrunden var så neutral som den var och att fåglarna i deras mörka färger stack ut
Fina bilder på dessa vackra fåglar :)
Svar från pdahlen   2019-08-11 07:20
Tackar, det är lite synd att de är så snabba och sällan sitter ner så att nästan ingen får se dem, för som du säger de är riktigt vackra men det hinner man oftast inte se och flygande mot himmel, som det oftast är, så blir de oftast bara svarta
Vilka trevliga bilder du fick med hem..Jaktbilderna över fältet, riktigt fina med lite blurr i säden..och sittande porträttet, suveränt..
Verkar vara fint ljus som inte fördärvar den mörka fjäderdräkten.
Sen dom där svarta elstängselöglorna..kan jag irritera mig på, försöker undvika dom men det går inte alltid.
Och bilköer och olyckor hrmfff..hamnade i en i fredags utanför lödde men var på väg att lösas upp så det gick smidigt ändå.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från pdahlen   2019-08-11 07:31
Tackar, jag kom hit från ett ganska regnigt Löddesnäs, där jag nästan inte såg någon fågel, de satt väl under något regnskydd. Här så hade regnet slutat och det ljusnade upp men ingen direkt sol, så det var bra fotoljus. Det brukar vara väldigt svårt att fotografera lågt flygande svalor, men det gick bra över fälten, troligen för att det ändå var en skaplig kontrast mellan fåglarna och bakgrunden. Här använde jag flera AF punkter och det kan vara en risk med att de låser på bakgrunden istället, men denna gången gick det bra. Jag gick vidare ner till denna lilla sjön, där de också flög men där fick jag aldrig något och det är väl för att vattnet och fåglarna är för lika.

Det är ju en otrolig trafik, långtradarna tar ju själva upp högerfilen mellan Malmö och Helsingborg, det hade ju varit skönt om man kunde begränsa den trafiken och använda järnväg istället, eller att de tog fartyg till Stockholm eller vart de nu ska