Havsörn

Bevakar Örn-TV som är från ett rede på Lolland Danmark. Idag kom första bilderna på en ny örn, kläcktes i natt. Det var från början tre ägg men ett gick sönder, så nu är det ett ägg kvar att kläckas. Det tog 37 dagar för den första ungen, troligen är det 3-5 dagar till nästa. Bilderna är skärmdumpar från sändningen. Bilderna ligger i bakvänd ordning med sista bilden överst

https://www.dof.dk/oplev-fuglene/ornetv

Ser ut som många är inne för att titta just nu, man kommer in efter ett tag eller försök lite senare


Igår kunde man se att det började bli ett hål i ett ägg

Örnar svettas såsom hundar genom tungan

Kopierad från DOF Örn-TV

Nye stjerner på ØrneTV

Dansk Ornitologisk Forening/BirdLife Danmark giver dig mulighed for at følge det spændende liv i reden hos et par vilde danske havørne.

Efter et par tumulte år på reden med Projekt Ørns webkamera i  Fugleværnsfondens  reservat Saksfjed-Hyllekrog på Lolland er der i 2020 et nyt par, som har lagt tre æg i begyndelsen af marts. Det ene æg gik itu om aftenen 23. marts, og alt tyder på, at det var et rent uheld. Vi viser stadig tiden fra æglægningen for alle tre æg, fordi vi ikke kan vide, hvilket af dem, der er blevet knust. Parret ruger på æggene i 38-40 dage, før de klækker.

I gennemsnit får de cirka 100 danske ynglepar af Havørne 1,4 unger ud at flyve fra reden. Det vil i praksis sige en eller to unger fra hver rede med ynglesucces. Vi ved ikke, hvor mange par, der lægger tre æg, men hvert år er der 4-6 reder, hvor det lykkes at opfostre tre unger.

Hunnen er større og kraftigere end hannen, men det kan være svært at se. De to ørne er meget ens i fjerdragten og formentlig lige gamle. Der er dog individuelle forskelle. De ertydeligst på oversiden af de hvide haler. Hunnen har brede sorte spidser på nogle af de fjer, som vi kalder overhaledækfjer. De ses ofte som to store pletter cirka midt på den hvide hale. Hannen har smallere sorte spidser på flere af overhaledækfjerene. De ses som et smalt sort bølget bånd cirka midt på den hvide hale.

Inlagt 2020-04-14 06:59 | Läst 956 ggr. | Permalink
Spännande att följa örnarna så här, man behöver inte frysa. I år har jag inte följt några häckningar men för två år sedan följde jag några, tror det var från Estland. Bekvämt och inga störningar.
Sten
Svar från pdahlen 2020-04-15 08:42
Man får ett väldigt fint inblick i fåglarna privatliv med webkamera utan att störa. Jo jag följde också några örnar från Estland för en 4 år sedan tror jag det var som fick tre ungar.
Hej Peter.
Vi fulgte for nogle år siden et ørnepar i Central Park i NY !
Dem på Lolland har jeg set et par gange.
Mvh. Erik.
Svar från pdahlen 2020-04-15 08:44
Det är spännande att följa örnarna på så nära håll utan att störa, en fin möjlighet som finns.
Modern teknik är ju fantastisk, gör fågelskådning lätt för alla utan att störa fåglarna det minsta. Riktigt bra idé.
Vi hade det i Kristianstad innan på ett bo med pilgrimsfalkar, tyvärr förgiftade någon fåglarna.
Svar från pdahlen 2020-04-15 08:47
Ja det är en fin möjlighet att se detta på nära håll, hade ju inte varit möjligt utan webkamera
Jag gillart jag gillart! Hoppas att de lyckas med att föda upp två starka ungar nu :)

Det är kul att se live via webben. Har följt ett havsörnspar och olika fiskgjuse par några gånger.

En gång så kom ugglan på natten och hade ihjäl alla 3 fiskgjuse juvenilerna . En kämpade på riktigt starkt men förgäves...
Det var riktigt hårt att se, den ugglan blev inte någon favorit.......
Svar från pdahlen 2020-04-15 08:51
Ja det är en fin möjlighet att se utan att störa. Naturen kan vara hemsk ibland, fast jag gillar dock ugglor. Var igår och besökte mina 6 kattuggleungar, det fick bli en familjebild med alla sex ungar i samma bild.