Fågel, fisk eller mittemellan av Peter Dahlén

Röd Glada

Efter jul så blev det en fågeltur till Vomb. Hade hoppats på att fågelmatningen i Vombskogen hade kommit igång men där fanns inget, men gladorna satt som de skulle i deras favoritträd vid infarten till ängen.

Gjorde om bilden med lite kallare vitbalans

Med lite kallare vitbalans

Inlagt 2019-12-30 07:48 | Läst 859 ggr. | Permalink
Jag har sett gladan några gånger när vi varit i Skåne på semester. För länge sedan tror jag den flyttade varje år men så var det några som hittade mat på en soptipp och dom blev kvar över vinter, sedan började man lägga ut mat till dom. Nu tror jag dom inte flyttar längre. Om det här är rätt uppfattat av mig är jag inte helt säker på men jag tror det stämmer. Fina bilder på gladan. Gillar kanske den första bäst, men dom är bra alla.
Sten
Svar från pdahlen 2019-12-31 11:53
Tackar. Jag tror att samtliga glador vi har här nere stannar. Ganska säker på att jag fotograferade blå kärrhök idag (bilder kommer i en blogg längre fram) trodde dessa flyttade som brun kärrhök men troligen inte.
Vi blir iallafall glada av din Glada..Skön blick och strålande väder för fågelfoto..
Mvh/Gunte..
Svar från pdahlen 2019-12-31 11:56
Man blir dubbelt glad i en sådan här dag. Det enda smogg i bägaren var att jag såg en sådan fin kungsfiskare sitta så fint på en gren och när jag lyfte kameran kunde jag inte se den i sökaren och när jag tittade på verkligheten så var den borta även där :(, men sådant är livet. Fast ibland grämer man sig mer efter de bilder man inte fick än de bilder man fick.
Tror ni är lite bortskämda med fåglar där nere i syd.. det verkar bara vara att åka iväg lite åt något håll så finns det massor av motiv.. så skulle man ha det.. :-) Får nöja mig med närområdet och lite oregelbundna Steglitser och nån Rödhake.. Fina bilder på Gladan här, den sitter som Duvhökar ibland kan göra här, men det är rätt längesedan nu tyvärr..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-12-31 12:14
Nja, tror ändå det är ganska rättvist om man ser till de massa ugglor och annat som strömmar in i forumet från ert håll. Råstasjön, Ågestasjön, Hjälstaviken och Fysingen verkar vara några platser jag har hört talats om, det finns säkert mycket mer. Men man får ha en bil eller cykel. Läste om en ornitolog som bor norr om Uppsala och som cyklar till alla observationer, typ turer på en 10mil per gång, hon bedriver en ecoskådning.
De har en väldigt skön uppsyn framifrån. Glador har jag bara sett en gång, i Skåne.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2019-12-31 12:14
Ja vi är glada i dem :)
De är fina där de sitter, finns gott om rovfåglar här nu längs med vägar, men stannar jag är de redan borta. Den blev fin gladan, dock blev den kalla bilden för kall på min skärm i vart fall.
Svar från pdahlen 2019-12-31 12:16
Ja det är en hel del rovfågel nu, men ormvråk är ganska hopplösa att få på bild. Tack för kommentaren om vitbalans, tycker också att den första kalla blev för kall, den andra blev OK tycker jag på min skärm nu
Snyggt! Tror jag sagt det förut, men gladan verkar vara en oerhört elegant fågel, smäckrare än många andra rovfåglar. Själv har jag aldrig sett någon. Många hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2019-12-31 12:17
Tackar, de håller till i Sydsverige sådan får ta sig hit ner och se dem. Jo de är riktigt fina