Super resolution del II

Fortsätter min test med att jämföra super resolution som nu finns i ACR 13.2 som ökar pixeltätheten 4X, att jämföras med vanlig interpolering. Vad kan vara bättre att testa på än fåglar som håller sig långt bort. 

Bilden nedan är från Hardeberga, berguvarna är en 400m bort. 20Mpix bilden är här beskuren till motsvarande 0,5Mpix

i bilden ovan har super resolution används för att höja rawfilen från 20 till 80Mpix, därefter har en enkel redigering i CR gjorts

bilden ovan är en helt vanlig beskärning och därefter en vanlig interpolering har gjorts för att få upp pixelantalet, precis såsom jag gjort tidigare. Bilden har precis samma redigering som bilden ovan.

Bilden nedan är från ett fält vid Stureholm, örnarna kan vara en 200-300m ut på fältet,  den 20Mpix bilden blev beskuren till 1,2Mpix

i bilden ovan har super resolution används att höja rawfilen från 20 till 80Mpix, därefter har redigering i CR gjorts

bilden ovan är med en helt vanlig beskärning och därefter en vanlig interpolering för att få upp pixelantalet

på bilden ovan så är super resolution utförd efteråt på den beskurna redigerade filen, att jämföras med den översta bilden i serien. Är det någon skillnad att göra super resolution först eller kan man lika gärna gör det på färdigredigerade bilder?

Ger inte super resolution något bättre skärpa än den vanliga interpoleringen, iaf på berguven tycker jag det. På havsörnarna kan jag nog inte se så stor skillnad. Kanske gör den mest nytta när man beskär extremt mycket.

Inlagt 2021-03-14 07:48 | Läst 828 ggr. | Permalink
Det är skillnad på berguven och den första bilden är aningen bättre än den andra. Örnarna ser jag ingen skillnad på.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2021-03-14 11:05
Tackar, jo det var det jag tyckte också, men gör man väldigt kraftiga beskärningar så hjälper det något
På berguv är den första skarpare ..men i min fotovärld är de alla tillräckligt skarpa. Tänker lite om jag skriver ut så bör de ses i 50 %
Men intressant..vad är det för inställning nåt i nya kameran?
Svar från pdahlen 2021-03-14 11:04
Jo det är min slutsats också, men har man en liten pippi långt bort så kan det var värt att göra en omvandling. Nä det är inget i kamera utan en uppdatering som kom i veckan från Adobe, i deras Camera Raw. Möjligt att samma 13.2 version finns i PSE?

https://www.fotosidan.se/cldoc/programvaror/adobe-slapper-photoshop-for-m1-och.htm
Håller med om utvärderingen, på Berguven är det skillnad, men på örnarna är skillnaden helt försumbar.. sett på min 4K Retinaskärm. Själv skulle jag vara glad att slippa ännu en redigering av en tagen bild med nån ny redigerings/'manipuleringsfiness'.. därför slänger jag också i stort sett alla RAW-filer när den är redigerad klart i sin färdiga JPG-version! Jag skulle aldrig sätta mig och börja redigera om en gammal RAW-fil av en 'färdig' JPG-bild mer än nån mindre justering av just JPG-versionen då.. RAW-filer som inte duger till en färdig JPG version kastas redan i grovsorteringen efter importen direkt till hårddisken. Skulle ha flera hundra tusen RAW-filer om jag inte hade börjar med att kasta nästan alla.. rysni..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2021-03-14 11:52
Jag sparar alla de rawfiler som jag använt till de bilder som jag har valt ut, typ 10% av de bilder jag tar, resten kastar jag när jag har gjort färdigt den dagens bilder i LR.

Man behöver inte använda en rawfil, utan man kan ta en jpgfil som har dålig upplösning, kan ju tex vara gamla filer när man hade 10Mpix eller mindre i starten av digitalfotograferingen eller beskuren mycket. Då får man en upplösning som är 4X högre när man kört om den i ACR
Hej!
Kan inte göra något uttalande om de olika bilderna, sitter med ipaden. Men jag tycker det ska bli spännande att testa själv och jag hoppas den nya Super Resolution-funktionen kommer vara eller bli riktigt bra så småningom. Jag har några ”gamla” favoritbilder tagna med d3-an som jag skulle vilja printa ut med lite rejäl storlek, så jag skulle behöva lite mer pixlar.
Svar från pdahlen 2021-03-15 06:40
Jag tycker funktionen verkar lovande, just att använda på gamla bilder då man inte hade så många pixlar men även på makrobilder och fågelbilder som är rejält beskurna. Då går ju sedan tidigare att bara öka antal pixlar när man sparar en bild och det gör jag ibland, men super resolution verkar har lite mer intelligens interpoleringen