Fågel, fisk eller mittemellan av Peter Dahlén

Tallbit

Tallbiten (kroknæb) har kommit tillbaka till Ängelholmsområdet, detta efter att ha varit borta någon månad. Igår var det tänkt att det skulle bli vackert väder och det blev det också i Helsingborg så jag åkte upp till Ängelholm, där förändringen av vädret inte hade trätt i kraft än utan det kom några riktiga regnskurar, men mellan skurarna så blev det lite bilder. Det var ett stort antal tallbits som lunchade tillsammans med ett stort gäng sidensvansar och några björktrastar, det var väldans vad tallbitarna åt, sidensvansarna satt mest i toppen och tog det lugnt med tallbitarna åt så att det stänkte om det. I denna blogg blir det tallbits, solen hade inte tittat fram än utan det blev med lite högre ISO 720-4000. 

Inlagt 2019-12-19 09:18 | Läst 534 ggr. | Permalink
Trevligt! Dom finns fortfarande här i 'regionen' också, närmast mig är det på andra sidan Årstaviken här.. Det är endast en lite längre promenad dit.. men jag får se.. Det blir mörkt så snabbt nu! För 1 timme sen så flög det förbi en större flock med Sidenvansar 15 m. utanför balkongen.. kanske 100 st.. hmm.. så dom finns här i närområdet, och har även sett mindre flockar flyga förbi tidigare sen ett par veckor tillbaks, tycker några borde bli fotomässiga snart.. Rönnbär finns det kvar!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-12-20 09:23
Tyckte det var intressant att tallbitarna har varit borta från området i över en månad och nu tillbaka och i större antal. Kanske var det en förtrupp den första gruppen. Jo sidensvansar är ju sådana som man har eller inte har
Fina bilder du fick trots att vädrets makter inte var samarbetsvilliga.
Kul att du lyckades få så många hannar på bild. Var ute för några veckor sedan och fotade ett gäng tallbitar strax utanför Halmstad, men det var i princip bara honor och honfärgade fåglar (troligen ungfåglar). Hoppas på kombon solsken - tallbitar - snygga bärträd - ledig. Ja, jag tror på tomten också.

Hälsningar Jörgen
Svar från pdahlen 2019-12-20 09:26
För någon månad sedan så fick jag också enbart honan i närbild och hanen i en flock på längre håll. Hade jag väntat en halvtimme så hade nog allt detta slagit in, då kom också solen
Kul att få fota så många tallbitar. Ser på FS och FB att många träffat på dom, framför allt i södra Sverige. Själv är det väldigt många år sedan jag såg några. Tallbiten äter bara kärnan i bären. Syns på den tredje bilden. Även på den sista bilden syns många halva bär. Förmodligen har fåglarna pillat ur kärnan och köttet sitter kvar på kvisten.
Sten
Svar från pdahlen 2019-12-20 09:27
Intressant med att de enbart äter kärnan, det förklara varför det skvätter med rester när de äter
Många läckra bilder på Tallbitarna och det var inget fel på aptiten heller. Här hos mig vet jag inte om de finns överhuvud taget. Får väl hålla tillgodo med Blåmesar tillsvidare.
Ha det gott /Stig
Svar från pdahlen 2019-12-20 09:30
Tackar, man får nog ta hjälp från artportalen för att såra upp dem till en specifik plats, det ska vara mycket tur om man bara stöter på dem
En bunt med riktigt trevliga vackra bilder :) Tallbiten är riktigt grann!
Har ej sett denna fågel här...
Svar från pdahlen 2019-12-20 09:31
Tackar, du får kolla på artportalen vad som finns i närheten
Jättefina bilder på tallbitarna! Och nog ser det ut som dom frossar alltid! Har inte sett dom häruppe än, varken i Finspång eller Korsheden. En enda gång har jag sett dom, det var i Finspång för många år sen! Hälsningar/ björn T
Svar från pdahlen 2019-12-20 09:32
Tackar, för någon månad sedan så åkte jag runt och letade efter dem i en vecka, nu är det ett stort antal som har blivit stationära här, trevligt.