En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

En gång till en till gång en tillgång

Jag har skrivit om det förr, men tar mig friheten att göra det igen. Upprepning är inte bara en mänsklig rättighet utan en möjlighet till fördjupning.

Måste vi bildade människor - fotografer eller vad vi nu kallar oss - alltid ha en kamera på bröstet?

Jag menar att det behöver vi inte alls ha. Vad vi behöver är att lära oss se. Se i bilder. Se i händelser. Se livet och människorna runt omkring oss. Först sedan vi lärt oss det kan vi på allvar göra anspråk på att avbilda verkligheten.

Kameran och det ständiga avbildandet kan vara väldigt avtrubbande. Det är ju en gammal sanning att kameran kan vara en sköld, ett vaccin, mot en alltför otrevlig verklighet. Och det gäller även i den stora konsten att leva.

Jag har nu slutat att lönearbeta och ska i stället bara syssla med sånt jag vill och som ger mig njutning. Därför traskar jag sen två veckor runt i tillvaron och glor storögt på allting. Var det så här det såg ut?

Kanske tar jag också med mig kameran ut nån dag framöver ...?

Inlagt 2014-03-06 08:33 | Läst 786 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Låter skönt att få gå runt och glo och insupa livet! Hoppas den stämningen håller i sig
Jag har inga såna anspråk , att kunna avbilda verkligheten menar jag,men gillar livet med kamera. För det hjälper mig att se vad jag ser. Lugnar ner.Lite som en meditation...men som lämnar minnen kvar. Innam kameran långa svamppromenader, med kameran svamppromenad året om :)

Jag hade en liknande diskussion med en vän igår, där vännen sa att det finns ju en risk att kameran blir som ett filter mellan fotografen och livet. Precis som du säger här ovan. Och det kan den ju, alla som fotograferar vet förmodligen hur det känns att få hålla på med att "ta bilden" istället för att delta i något ögonblick man tycker är obehagligt.
Men sen finns den andra biten, där jag ,även om jag inte deltar i det mänskliga, känner mig mer levande, mer alert, mer seende. Jag deltar väldigt mycket men på ett helt annat sätt. Andra som är med mig upplever nog mig som åtskild och separerad, gömd bakom kameran. Men inte jag själv. Det är nog den biten som gör att jag fortsätter.Jag vill inte heller säga att jag skapar, för inget av det som jag fotograferar har jag ju gjort...inte ens kompositionen, kanske noterar jag ett redan gjort skapande.
Svar från goranton 2014-03-06 10:31
Du har rätt i mycket av vad du säger. Och mest värdefullt är att bilderna befäster minnen som annars skulle vara bortglömda. Jag är bara lite rädd för att kortknäpparinflationen gör att massan av bilder blir så stor att den dränker känslan av upplevelse. För till syvende og sidst är det ju vad livet handlar om: att uppleva. Hur är resandes ensak.
Varför krångla till saker och ting? Jag vill ha bra bilder helt enkelt... :-)
Svar från goranton 2014-03-06 10:32
Visst. Det är bara att ta dom.
Det är klart att du måste ta med dig kameran. Hur ska vi annars se det du ser? =)
Ha det så bra!
Svar från goranton 2014-03-06 20:06
Jag utlovar bättring Kanske redan i morron.
Ibland känns det som om man ser verkligheten på ett annat sätt när man har kameran med sig - jag tittar efter lämpliga kompositioner. Kan ibland hända även när jag inte har kameran med mig.

Jag tycker bilden ovan är väldigt fint fångat.

/Tomas
Svar från goranton 2014-03-06 20:08
Jag minns den gamla drömmen om att ha en kamera inne i skallen. Problemet vore bara att man skulle ta så rackarns mycket bilder.